G4Media.ro

Zelenski caută o lovitură de efect pe fondul pierderii popularității și cu…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Zelenski caută o lovitură de efect pe fondul pierderii popularității și cu sprijinul american incert

Analiză a publicației spaniole El Periodico, citată de Rador Radio România:

Războiul din birouri înlocuiește treptat războiul din tranșee drept cel mai decisiv front pentru soarta Ucrainei. La aproape doi ani de la începutul invaziei ruse, când lipsa de arme și personal afectează din nou trupele ucrainene, Kievul se confruntă cu posibilitatea din ce în ce mai reală de a rămâne fără sprijin financiar din partea Statelor Unite. Îndoielile cu privire la colacul de salvare american se îmbină cu oboseala unei populații din ce în ce mai resemnate în fața neputinței trupelor de a recupera teritoriile cucerite de Kremlin. Atâta adversitate sparge unitatea țării în fața inamicului comun, în timp ce popularitatea președintelui ei este în scădere. „Nu există nicio îndoială că avem nevoie de o resetare, un nou început”, a spus liderul ucrainean Volodimir Zelenski în această săptămână.

Cuvintele sale au servit la confirmarea zvonurilor din ultimele săptămâni despre posibile înlocuiri în conducerea militară care a organizat apărarea Ucrainei de când tancurile lui Vladimir Putin au invadat întreaga țară, pe 23 februarie 2022. Luni, Zelenski a recunoscut că ia în considerare înlocuirea lui Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate, dar a sugerat de asemenea că schimbările ar putea fi mult mai ample pentru a include o parte din establishement-ul politic. „Am ceva serios în minte. Nu vorbim despre o singură persoană, ci despre conducerea din fruntea direcției țării”, a spus el într-un interviu la televiziunea publică italiană.

Momentul este extrem de delicat, după cum recunosc mai multe surse din Ucraina. „Pesimismul a pătruns în populație. Oamenii sunt foarte conștienți de incertitudinea din jurul ajutorului american sau de problemele pe care le-am avut pentru ca Uniunea Europeană să deblocheze fonduri. Ei văd cum economia rusă se redresează și cum apar noi atacuri în fiecare zi”, a declarat telefonic pentru EL PERIODICO Petro Obukov, consilier la Odesa al partidului de opoziție Solidaritatea Europeană, condus de fostul președinte Petro Poroșenko. „Situația pentru mine rămâne pozitivă pentru că încetul cu încetul distrugem armata rusă, dar este un progres greu de cuantificat. Oamenii vor rezultate tangibile”, adaugă el de la celălalt capăt al firului.

Figura lui Zelenski își pierde din strălucire, atât în interiorul cât și în afara granițelor ucrainene. Potrivit celui mai recent sondaj al Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev, popularitatea sa a scăzut în decembrie la 62%, departe de procentele apropiate de 80% pe care le-a înregistrat în primele luni de război. Pe de altă parte, încrederea în Forțele Armate rămâne peste 90%, ceea ce a stârnit tot felul de suspiciuni cu privire la posibila înlocuire a lui Zalujnîi și poate și a șefului Marelui Stat Major, Serhii Șaptala. „Unii cred că principala problemă este că Zelenski îl vede pe Zalujnîi ca pe un potențial rival politic, chiar dacă generalul nu a sugerat niciodată că are intenția de a face un salt în politică”, spune Oleksii Melnick, analist militar la Centrul Razumkov, cu sediul în Kiev. „Dacă prin demiterea sa încearcă să recâștige încrederea publicului, cred că greșește”.

În cele câteva interviuri pe care le-a acordat, Zalujnîi a făcut o evaluare mult mai sobră a realității decât cea pe care o proiectează președintele. Într-una dintre analizele sale a spus că războiul a stagnat și, mai recent, s-a plâns într-un articol de blocajele producției militare sau de incapacitatea guvernului de a crește numărul de recruți. „Dacă vrem să câștigăm, toți trebuie să împingem în aceeași direcție, convinși de victorie. Nu putem să ne descurajăm sau să ne lăsăm duși de dezamăgire”, a spus Zelenski pentru RAI, de parcă ar fi vrut să transmită un mesaj implicit omului care conduce forțele ucrainene.

„În cei patru ani de președinție, Zelenski a repetat un tipar: când lucrurile nu merg bine, el caută pe cineva pe care să-l învinovățească și îl demite, indiferent dacă este sau nu responsabil pentru problema în cauză”, spune Obukov, un consilier din Odesa. În orice caz, problemele actuale ale Ucrainei merg dincolo de nume. Soldații săi sunt epuizați, după doi ani de luptă cu aproape nicio rotație, iar ajutoarele militare au venit cu picătura în ultima vreme. Între august și octombrie, ajutorul a fost redus cu aproape 90% față de aceeași perioadă din 2022, potrivit unui studiu al Institutului Kiel pentru Economia Mondială, un centru de reflecţie politică german.

Nu numai că forțele lor luptă în inferioritate numerică la sol şi în aer, dar rămân din nou fără muniție de artilerie și baterii antirachetă, a raportat Bloomberg la sfârșitul lunii trecute. Și problema este că totul s-ar putea înrăutăți semnificativ, dacă republicanii refuză să aprobe cel mai recent pachet de ajutor propus de Casa Albă în Congresul SUA. Aceste 60 de miliarde de dolari fac parte dintr-un proiect de lege mai amplu pentru a consolida securitatea împotriva imigrației ilegale la granița cu Mexicul, subiect-cheie pentru ca legea să fie aprobată.

Aici se centrează disputele, accentuate de campania electorală în derulare. Donald Trump, cel mai probabil candidat al republicanilor, se opune aprobării acestei legi, în timp ce șeful conservatorilor de la Camera Inferioară o consideră deja literă moartă. Dacă propunerea va eșua, finanțarea pentru Ucraina ar putea rămâne în limb până la încheierea campaniei prezidențiale în noiembrie, potrivit Financial Times. Pentru Kiev, acest lucru ar putea fi aproape ca o condamnare la moarte. „Nu există garanții că vor reuși cu ajutorul nostru, cert este că vor eșua dacă nu îl vor primi”, a declarat pentru CNN un înalt oficial american. (Traducerea: Rodezia Costea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează