G4Media.ro

STUDIU De ce roiesc, de fapt, insectele în jurul luminilor artificiale/ Cum…

sursa foto: Pixabay

STUDIU De ce roiesc, de fapt, insectele în jurul luminilor artificiale/ Cum sunt zburătoarele induse în eroare de becuri și alte surse de lumină

Mulți oameni de știință și poeți au presupus de-a lungul timpului că insectele zburătoare erau pur și simplu, inexorabil atrase de luminile puternice dar, conform unui nou studiu, nu aceasta este explicația comportamentului lor, scrie Associated Press.

Mai degrabă decât să fie atrase de lumină, cercetătorii cred că luminile artificiale de noapte ar putea de fapt să încurce sistemele de navigație înnăscute ale insectelor zburătoare, făcându-le să se învârtă confuz în jurul lămpilor de verandă, a luminilor stradale și a altor surse artificiale de lumină.

„Insectele au o problemă de navigație”, a declarat Tyson Hedrick, biolog la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill, care nu a fost implicat direct în studiu. „Ele sunt obișnuite să folosească lumina ca un indicator pentru se orienta în aer”.

Insectele nu zboară direct spre o sursă de lumină, ci de fapt „își înclină spatele spre lumină”, a declarat Sam Fabian, entomolog la Imperial College London și coautor al studiului publicat marți în revista Nature Communications.

Acest lucru ar avea sens dacă cea mai puternică sursă de lumină ar fi pe cer. Dar în prezența luminilor artificiale, rezultatul este confuzia în aer, nu atracția.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au atașat senzori minusculi pe molii și libelule într-un laborator pentru „captura mișcările” acestora în timpul zborului – similar cu modul în care regizorii de film atașează senzori actorilor pentru a le urmări mișcările.

De asemenea, ei au folosit camere de înaltă rezoluție pentru a filma insectele care se învârt în jurul luminilor la un sit din Costa Rica.

Acest lucru le-a permis să studieze în detaliu modul în care libelulele se învârt la nesfârșit în jurul surselor de lumină, poziționându-se cu spatele la fascicule. De asemenea, ei au documentat faptul că unele insecte se vor întoarce cu susul în jos – și adesea se vor prăbuși – în prezența luminilor care luminează direct în sus, precum luminile de căutare folosite pentru monitorizarea aeronavelor pe timp de noapte.

Cercetătorii au constatat că zborul insectelor a fost cel mai puțin perturbat de luminile orientate spre sol.

„Timp de milioane de ani, insectele s-au orientat prin detectarea faptului că cerul este luminos, iar solul este întunecat” – până când oamenii au inventat luminile artificiale, a declarat Avalon Owens, un entomolog de la Harvard care nu a contribuit direct la studiu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează