G4Media.ro

Rusia întăreşte măsurile de securitate în regiunea Murmansk, la granița cu Finlanda

sursa foto: Unsplash/ Jannik

Rusia întăreşte măsurile de securitate în regiunea Murmansk, la granița cu Finlanda

Autorităţile ruse au anunţat joi că au întărit măsurile de securitate în regiunea Murmansk (nord-vest) ce se învecinează cu Finlanda, după decizia Helsinki de a nu lăsa decât un singur punct de trecere a frontierei cu Rusia deschis, informează AFP, citată de Agerpres.

„S-a decis să se pună în aplicare în regiunea Murmansk regimul de alertă crescută şi o serie de măsuri suplimentare menite să asigure securitatea locuitorilor noştri”, a declarat guvernatorul regional Andrei Cibis pe Telegram.

Acest anunţ intervine după decizia luată cu o zi înainte de Finlanda de a nu menţine deschis decât un singur punct de trecere a frontierei cu Rusia, Raja-Jooseppi, la frontiera cu regiunea Murmansk, în zona arctică rusă.

Finlanda a închis deja sâmbătă să închidă patru dintre cele opt puncte ale sale de trecere a frontierei cu Rusia, în sud-est, pentru a stăvili sosirea de migranţi în situaţie ilegală.

„Aceasta înseamnă că numărul de străini care vor dori să treacă în această ţară membră a NATO de pe teritoriul nostru va creşte semnificativ”, a estimat Cibis.

Potrivit lui, circa 400 de cetăţeni străini se aflau miercuri la punctul de trecere de la Salla, în partea de nord a frontierei dintre cele două ţări, şi doar 50 dintre ei au fost autorizaţi să treacă de către poliţia de frontieră finlandeză.

Finlanda, care a aderat la NATO în aprilie ca reacţie la declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, a acuzat Moscova că lasă migranţi în situaţie ilegală să ajungă la frontiera comună.

Finlanda, care are o frontieră de 1.340 de km cu Rusia, afirmă că a constat de la sfârşitul lui august un aflux de migranţi fără vize originari din Orientul Mijlociu şi din Africa, în special din Irak, Somalia şi Yemen.

Sâmbătă, Helsinki a închis până pe 18 februarie 2024 patru puncte de trecere a frontierei în sud-estul Finlandei cu Rusia, alte patru rămânând deschise în nordul acestei ţări.

Comisia Europeană a sprijinit decizia autorităţilor de la Helsinki, denunţând o „instrumentalizare ruşinoasă” a migranţilor de către Moscova, acuzaţii respinse luni de Kremlin.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Finlanda, se stie, e o natiune cu mentalitate razboinica si colonialista, e normal sa se ridice gradu’ etilic, pardon militar de partea cealalta in Rusia.

  2. Se teme să nu se refugieze finlandezii în paradisul rusesc ?

    • Exact. Vor refugiatii „politici” rusi din Vest sa se refugieze la patria mama si mai ales migrantii de origine islamica care vor sa mearga in raiul din Cecenia sau sa beneficieze de ajutoare sociale generoase platite de Rusia pentru simplu fapt ca exista si ca religia ii impiedica sa munceasca.