G4Media.ro

Controversatul plan al Thailandei de a desfășura patrule ale poliției chineze în…

sursa foto: Pixabay/ Alvin Aden Ardenrich Pan

Controversatul plan al Thailandei de a desfășura patrule ale poliției chineze în unele destinații turistice stârnește un val de proteste în statul asiatic

Thailanda are în vedere un plan de a staționa personal de poliție chinez în unele dintre destinațiile sale turistice populare pentru a spori încrederea călătorilor din țara vecină asiatică, dar această măsură a stârnit o controversă, unii critici exprimând îngrijorări legate de suveranitate, relatează Bloomberg.

Cooperarea cu poliția chineză a fost discutată duminică de către prim-ministrul Srettha Thavisin, de oficiali de rang înalt din poliție și din turism ca o modalitate de a atrage mai mulți vizitatori chinezi, care reprezentau cel mai mare număr de sosiri străine înainte de pandemie.

„Suntem în discuții cu ambasada chineză cu privire la un program de patrulare pentru a aduce poliția chineză în Thailanda”, a declarat duminică reporterilor Thapanee Kiatphaibool, guvernatorul Autorității pentru Turism din Thailanda. „Acest lucru va arăta modul în care Thailanda a intensificat măsurile de siguranță, ceea ce va fi un mare impuls pentru încrederea turiștilor chinezi.”

Thapanee a declarat că un program similar a fost implementat „cu succes” în Italia în trecut. Țara europeană găzduiește cel mai mare număr de așa-numite secții secrete ale poliției chineze, potrivit rapoartelor întocmite de Safeguard Defenders, un grup pentru drepturile omului cu sediul în Spania, care a descoperit cel puțin 102 astfel de centre de poliție în 53 de țări străine.

Utilizatorii thailandezi de internet au criticat această măsură, majoritatea declarându-se îngrijorați de faptul că Thailanda ar putea deveni o altă locație pentru operațiunile secrete care îi vizează pe disidenții chinezi din străinătate.

Referindu-se la această controversă, purtătorul de cuvânt al guvernului thailandez, Chai Wacharonke, a declarat că planul are ca scop să distrugă grupurile mafiote chineze care operează în Thailanda și nu are nicio legătură cu independența sau suveranitatea Thailandei.

„Grupurile mafiote chinezești se tem de propria poliție, iar turiștii chinezi se vor simți deosebit de în siguranță cu poliția chineză acolo pentru a avea grijă de ei”, a declarat Chai.

Planul de desfășurare a poliției este cea mai recentă încercare a Thailandei de a atrage vizitatori, în condițiile în care îngrijorările legate de siguranța turiștilor îi descurajează pe unii călători chinezi, considerați cruciali pentru redresarea industriei locale a turismului. În septembrie, administrația lui Srettha a renunțat la obligativitatea vizelor pentru călătorii chinezi pentru o perioadă de cinci luni, o scutire care a fost extinsă la indieni și la călătorii taiwanezi în această lună până în luna mai a anului viitor.

Sosirile de chinezi au totalizat 2,8 milioane până în prezent în acest an, fiind mai scăzute decât obiectivul guvernului pentru întregul an, de 4 milioane până la 4,4 milioane, arată datele oficiale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează