G4Media.ro

Scutirile de vaccinare pentru copiii din SUA au atins cel mai ridicat…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Scutirile de vaccinare pentru copiii din SUA au atins cel mai ridicat nivel din toate timpurile/ Sunt vaccinați 93% dintre copiii de grădiniță

Proporția de copii de grădiniță din SUA scutiți de vaccinare în școli a atins cel mai ridicat nivel din istorie, 3%, au anunțat joi oficiali americani din domeniul sănătății, scrie AP.

Tot mai mulți părinți pun sub semnul întrebării vaccinările de rutină pentru copii pe care obișnuiau să le accepte automat, un efect al schismei politice care a apărut în timpul pandemiei în jurul vaccinurilor COVID-19, spun experții.

Chiar dacă mai mulți copii au primit scutiri, rata națională de vaccinare s-a menținut constantă: 93% dintre copiii de grădiniță au primit vaccinurile obligatorii pentru anul școlar 2022-2023, la fel ca în anul precedent, au declarat joi într-un raport Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Rata a fost de 95% în anii de dinaintea pandemiei COVID-19.

„Vestea proastă este că a scăzut de la pandemie și încă nu și-a revenit”, a declarat dr. Sean O’Leary, specialist în boli infecțioase pediatrice la Universitatea din Colorado. „Vestea bună este că marea majoritate a părinților încă își vaccinează copiii conform programului recomandat”.

Toate statele și teritoriile americane cer ca copiii care frecventează centrele de îngrijire a copiilor și școlile să fie vaccinați împotriva mai multor boli, printre care rujeola, oreionul, poliomielita, tetanosul, tusea convulsivă și varicela.

Toate statele permit scutiri pentru copiii cu afecțiuni medicale care îi împiedică să primească anumite vaccinuri. Și majoritatea permit, de asemenea, scutiri pentru motive religioase sau alte motive nemedicale.

În ultimul deceniu, procentul de copii de grădiniță cu scutiri medicale s-a menținut constant, la aproximativ 0,2%. Dar procentul cu scutiri nemedicale a crescut, ridicând rata generală de scutire de la 1,6% în anul școlar 2011-2012 la 3% anul trecut.

Anul trecut, mai mult de 115.000 de copii de grădiniță au fost scutiți de cel puțin un vaccin, a estimat CDC.

Ratele variază în întreaga țară.

Zece state – toate din Vest sau Midwest – au raportat că mai mult de 5% dintre copiii de grădiniță au fost scutiți de cel puțin un tip de vaccin obligatoriu. Idaho a avut cel mai mare procent, cu 12% dintre copiii de grădiniță care au primit cel puțin o scutire. În schimb, în New York, 0,1% au beneficiat de scutiri.

Ratele pot fi influențate de legile sau politicile de stat care pot face mai dificilă sau mai ușoară obținerea de scutiri, precum și de atitudinile locale ale familiilor și medicilor cu privire la necesitatea de a vaccina copiii.

„Uneori, aceste salturi în ceea ce privește scutirile pot fi foarte locale și s-ar putea să nu reflecte un întreg stat”, a declarat O’Leary, care prezidează un comitet al Academiei Americane de Pediatrie privind bolile infecțioase.

Hawaii a înregistrat cel mai mare salt, rata de scutire crescând la 6,4%, aproape dublu față de anul precedent.

Oficialii de acolo au spus că nu se datorează vreunei schimbări de lege sau de politică. Mai degrabă, „am observat că a existat o dezinformare care a avut un impact asupra deciziei oamenilor de a se vaccina sau nu prin intermediul platformelor de socializare”, au spus oficialii de la departamentul de sănătate al statului.

Connecticut și Maine au înregistrat scăderi semnificative, pe care oficialii CDC le-au atribuit schimbărilor recente de politică care au făcut mai dificilă obținerea de scutiri.

Oficialii din domeniul sănătății spun că atingerea unei acoperiri vaccinale de 95% este importantă pentru a preveni apariția unor epidemii de boli care pot fi prevenite, în special a rujeolei, care este extrem de contagioasă.

În SUA au apărut focare de rujeolă atunci când călătorii infectați în altă parte au ajuns în comunități cu rate scăzute de vaccinare. Acest lucru s-a întâmplat în 2019, când au fost raportate aproximativ 1.300 de cazuri de rujeolă – cele mai multe în SUA din ultimii aproape 30 de ani. Cele mai multe dintre cazuri au fost în au fost în comunități evreiești ortodoxe cu rate scăzute de vaccinare.

Un paradox aparent în raport: Rata națională de vaccinare s-a menținut constantă chiar dacă scutirile au crescut. Cum se poate așa ceva?

Oficialii CDC spun că este din cauză că există de fapt trei grupuri de copii în statisticile de vaccinare. Unul este cel al celor care primesc toate vaccinurile. Un al doilea este cel al celor care primesc scutiri. Al treilea sunt copiii care nu au solicitat scutiri, dar care, de asemenea, nu și-au făcut toate vaccinurile și nu și-au completat toate actele la momentul în care au fost colectate datele.

„Anul trecut, acei copii din acest al treilea grup au scăzut probabil”, compensând creșterea în grupul celor care beneficiază de scutire, a declarat Shannon Stokley de la CDC.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...