G4Media.ro

Accesul la dosarul medical al pacienţilor care au decedat şi nu şi-au…

Sursă foto: Pixabay

Accesul la dosarul medical al pacienţilor care au decedat şi nu şi-au dat consimţământul se va face pe baza certificatului de moştenitor

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea potrivit căreia accesul la informaţiile medicale ale pacienţilor care au decedat şi s-au aflat în imposibilitatea de a-şi exprima consimţământul se va putea face pe baza certificatului de moştenitor, relatează Agerpres.

Actul normativ vizează aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.6/2023 pentru completarea art. 24 din Legea drepturilor pacienţilor nr. 46/2003.

„În situaţia în care pacientul s-a aflat în imposibilitatea de a-şi exprima consimţământul cu privire la informaţiile prevăzute şi a intervenit decesul acestuia, prin excepţie, aceste informaţii pot fi accesate pe baza certificatului de calitate de moştenitor”, prevede legea.

Iniţial, ordonanţa de urgenţă prevedea că informaţiile din dosarul medical puteau fi accesate în ordine de: a) soţul supravieţuitor; b) descendenţi; c) ascendenţi/tutori; d) rudele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează