G4Media.ro

Coreea de Nord îşi anunţă intenţia de a lansa un satelit

sursa foto: Wikimedia Commons

Coreea de Nord îşi anunţă intenţia de a lansa un satelit

Coreea de Nord a informat Japonia despre intenţia sa de a lansa un satelit în zilele următoare, potrivit guvernului japonez, marţi, 22 august, care a încercat să îndemne Phenianul să ”anuleze” acest proiect care coincide cu
importante exerciţii militare americano-sud-coreene.

”Le-am cerut miniştrilor (japonezi) să furnizeze informaţii publicului, să coopereze cu ţările respective şi să ceară Coreii de Nord să anuleze această lansare şi să ia toate măsurile posibile pentru a se pregăti pentru orice eventualitate neprevăzută”, a declarat prim-ministrul japonez Fumio Kishida presei.

Biroul prim-ministrului japonez, care a declarat marţi că a fost informat de Phenian despre acest proiect, a însărcinat guvernul să adune informaţii şi să coopereze cu Statele Unite şi Coreea de Sud şi alte ţări să îndemne Phenianul să anuleze lansarea.

”Aşa-numita lansare de satelit de către Coreea de Nord este o încălcare flagrantă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, care i-a interzis să lanseze rachete balistice, utilizând aceleaşi tehnologii ca şi lansatoarele de sateliţi”, a arătat într-un comunicat Ministerul sud-coreean al Unificării, însărcinat cu afacerile nord-coreene. ”Nu contează scuzele pe care încearcă să le prezinte Coreea de Nord, ea nu poate justifica această acţiune ilegală”, a adăugat acesta.

Eşecul precedent

Într-un comunicat distinct, paza de coastă japoneză a emis o alertă privid o ”lansare de rachetă satelit” între 24 şi 31 august pentru trei zone de pericol, în Marea Galbenă, în Marea Chinei de Est, şi în apele de la estul insulei Luçon în Filipine.

Un test precedent, acum trei luni, s-a soldat cu un eşec. Pe 31 mai, o rachetă prezentată de Phenian ca fiind lansatorul unui satelit de observaţie militar s-a prăbuşit în Marea Galbenă la scurt timp după decolare, autorităţile nord-coreene invocă o problemă tehnică. Phenianul a explicat că vrea ”să facă faţă acţiunilor militare periculoase ale Statelor Unite şi vasalilor lor”.

Armata sud-coreeană, la finalul unei operaţiuni complexe de 36 de zile pe mare, a recuperat părţi ale rachetei şi satelitului.

După examinarea de către experţi sud-coreeni şi americani, Ministerul sud-coreean al Apărării a estimat că satelitul nu avea nicio utilitate militară.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a făcut din dezvoltarea unui satelit spion militar o prioritate. Washingtonul şi Seulul bănuiesc Phenianul că dezvoltă o nouă rachetă balistică intercontinentală, care comportă tehnologii similare celei a unui lansator de sateliţi.

”Caracter agresiv”

Anunţarea lansării coincide cu Ulchi Freedom Shield, numele dat manevrelor americano-sud-coreene de mare amploare care au început luni şi urmează să se desfăşoare până pe 31 august. Potrivit celor trei aliaţi, aceste exerciţii urmăresc să răspundă ameninţărilor tot mai mari ale Coreii de Nord, dotată cu arme nucleare. Agenţia de presă oficială a Coreii de Nord (KCNA) a condamnat marţi, într-un editorial, aceste exerciţii militare cu ”caracter agresiv”. KCNA, obişnuita acestui tip de declaraţie, a declarat că dacă exerciţiile implică o „provocare nucleară”, posibilitatea ”unui război termonuclear în peninsula coreeană va deveni mai realistă”.

Statele Unite au mobilizat în acest exerciţiu nu numai material de război şi trupe desfăşurate în zona operaţională a peninsuei copreee, ci şi forţe spaţiale pe continent pentru prima dată în istorie, a adăugat agenţia nord-coreeană. Phenianul, care estimează că aceste exerciţii comune pregătesc în realiate o invadare a Nordului, a avertizat de mai multe ori că acţiuni zdrobitoare vor fi răspunsul la ele.

Luni, KCNA a raportat că liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a vizitat o unitate a marinei şi a supervizat un test de rachete de croisieră strategice. Kim Jong-un a inspectat una din flotele sale în Marea de Est, numită şi Marea Japoniei, şi a urmărit echipajul şi a observat echipajul în pregătirea unui exerciţiu de lansare de ”rachete de croazieră strategice”, potrivit KCNA. Agenţia nu a precizat când a avut loc, nici nu a dat detalii privind tipul de rachete lansate.

Aceste anunţuri vin la câteva zile după ce preşedintele american, Joe Biden, i-a primit la Camp David pe omologul lui sud-coreean, Yoon Suk Yeol, şi pe prim-ministrul japonez. Este prima dată când liderii celor trei ţări se întâlnesc într-un summit autonom.

China şi Coreea de Nord figurau pe agenda discuţiilor. Cei trei lideri au convenit un plan multianual de exerciţii regulate în toate domeniile, mergând dincolo de exerciţii punctuale ca răspuns pentru Phenian. Şi-au luat de asemenea ”angajamentul formal de a se consulta” în timpul crizelor, prin inermediul unei linii de comunicare directă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Să-l lanseze dar s-a tragă chiloții peste

  2. in functie de traiectorie pot spune ca fac exercitii cu racheta