G4Media.ro

Președinții din Cehia și Slovacia, în vizită comună la Kiev / Cei…

Sursa foto: Facebook / Petr Pavel

Președinții din Cehia și Slovacia, în vizită comună la Kiev / Cei doi şefi de stat au prevăzute convorbiri cu Zelenski

Noul preşedinte al Republicii Cehe, Petr Pavel, şi omoloaga sa slovacă Zuzana Caputova au sosit vineri la Kiev într-o vizită comună, relatează agenţiile CTK, TASR şi dpa, citate de Agerpres.

Cei doi şefi de stat au prevăzute convorbiri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi o serie de alte întâlniri.

Autorităţile ucrainene au anunţat că în apropierea Kievului au avut loc vineri dimineaţa mai multe atacuri cu rachete ruseşti.

Cehia şi Slovacia sunt două dintre statele care au susţinut cel mai mult Ucraina politic şi militar de la începutul invaziei ruse. Slovacia şi-a cedat Ucrainei sistemul de apărare aeriană la scurt timp de la începutul războiului, iar un an mai târziu a fost prima ţară membră a UE şi NATO care a confirmat oficial livrarea de avioane de luptă. Ulterior, amândouă au furnizat Ucrainei tancuri şi alte arme.

Zuzana Caputova a mai vizitat Ucraina la sfârşitul lui mai 2022, la invitaţia lui Zelenski, când s-a deplasat şi în alte două oraşe ucrainene grav afectate de război.

Vizita lui Pavel – fost general care a condus Comitetul Militar al NATO în perioada 2015-2018 – este prima după învestirea sa în funcţie, pe 9 martie.

Preşedinta slovacă a evidenţiat legăturile dintre Slovacia şi Republica Cehă într-o postare pe Facebook, explicând că vizita lor comună la Kiev semnalează o „nouă eră” de cooperare între cele două ţări, care au funcţionat decenii la rând ca Cehoslovacia, până la „divorţul de catifea”, materializat la 1 ianuarie 1993.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...