G4Media.ro

Bistriţa: Primăria blochează balansoarul pentru persoanele cu dizabilităţi după ce mai mulţi…

Sursa foto: Pixabay

Bistriţa: Primăria blochează balansoarul pentru persoanele cu dizabilităţi după ce mai mulţi copii fără deficiențe l-au folosit și s-au rănit

Primăria municipiului Bistriţa a anunţat, marţi, că va bloca balansoarul pentru persoane cu dizabilităţi montat în parcul „Regele Mihai I”, după ce mai mulţi copii s-au rănit în timp ce foloseau leagănul, cu toate că existau plăcuţe cu informaţii despre destinaţia specială a acestuia, relatează Agerpres.

„Precizăm încă o dată că balansoarul este destinat exclusiv persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, lucru marcat prin mesaje de avertizare amplasate încă de la inaugurare. De altfel, în toată această perioadă, persoanele cărora le-a fost destinat balansoarul s-au bucurat de el, folosindu-l fără vreun risc, în condiţii de totală siguranţă. Regretăm că au existat şi cazuri în care copii fără dizabilităţi, deşi erau însoţiţi de părinţi, au fost victimele unor nedorite incidente, ca efect al nerespectării regulilor de utilizare a dispozitivului. Drept urmare, balansoarul va fi blocat până la identificarea unei soluţii prin care să poată fi utilizat exclusiv de persoanele cărora le-a fost dedicat. Din păcate, blocarea balansoarului va fi făcută în detrimentul persoanelor cu dizabilităţi, care îl foloseau fără probleme. Suntem preocupaţi în continuare de siguranţa locurilor de joacă pentru toţi copiii, municipalitatea intenţionând să amenajeze un perimetru mai generos, cu facilităţi de agrement pentru copiii cu dizabilităţi”, se arată în informarea remisă marţi de Primăria Bistriţa.

Decizia municipalităţii vine după ce, în cursul zilei de 17 aprilie, o fetiţă de 6 ani şi un băiat de 8 ani au ajuns la spital cu fracturi la picioare, după ce s-au jucat la respectivul leagăn.

Potrivit informaţiilor făcute publice de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, de la începutul acestei primăveri au fost şi alte cazuri de copii răniţi la acelaşi leagăn destinat persoanelor cu dizabilităţi, suferind contuzii, însă cazurile de luni au fost cele mai grave.

Leagănul pentru persoane cu dizabilităţi aflate în scaun cu rotile a fost montat în parc în urmă cu şase luni, în baza unui proiect depus pe bugetare participativă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Nu este prima oară când auzim asta de la o instituție publică. Din păcate, genul acesta de situații nu fac decât să accentueze prejudecățile despre accesibilitate, anume:
    ❌ este nevoie de zone separate de joacă pentru cei cu dizabilități
    ❌ nu mai punem echipamente de joacă considerate universale pentru că se lovesc cei fără dizabilități
    ❌să nu se atingă copiii fără dizabilități de echipamentele de joacă universale.

    ✔️ Spațiile de joacă, parcurile, zonele de agrement trebuie să susțină socializarea, nu să genereze segregare, iar astfel de situații ar trebui să ne facă mai atenți la cum sunt proiectate spațiile publice de joacă, nu doar de a selecta produse dintr-un catalog.

    O parte din problemă este echipamentul în sine care presupune intervenția unei persoane adulte să asiste copilul să se joace – adică să deschidă rampa (unele echipamente au și indicații vizibile care informează în legătură cu asta). Deci, nu contează dacă copilul are sau nu dizabilități, ci trebuie să fie asistat de un adult când se joacă cu leagănul respectiv.

    Altă problemă este că de cele mai multe ori se pun doar echipamente universale pentru a bifa cerințele, iar locul de joacă în sine nu este proiectat incluziv sau luând în considerare cerințele de accesibilitate.

    PS: nu uitați că în spațiile de joacă pot veni și părinți cu dizabilități, bunici care insoțesc nepoții, deci echipamentele singure nu rezolvă problema accesibilității.

  2. Încurajăm Primăria Bistrița să descarce și să consulte cu încredere ghidul gratuit „Spații publice fără bariere” de pe site-ul Amais.ro . Anexa 3 conține cerințe de proiectare ce pot fi incluse în caiete de sarcini 🙂