G4Media.ro

Vladimir Putin ar fi aprobat personal arestarea reporterului american Evan Gershkovici, sub…

sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP

Vladimir Putin ar fi aprobat personal arestarea reporterului american Evan Gershkovici, sub acuzația de spionaj (Bloomberg)

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat personal arestarea reporterului american sub acuzația de spionaj, pentru prima dată de la Războiul Rece, potrivit unor persoane familiare cu situația, transmite Bloomberg miercuri seară.

Aprobarea mișcării de către președintele rus reflectă influența tot mai mare a liniei dure de la Kremlin, care militează pentru aprofundarea unei confruntări cu Washingtonul pe care o consideră ireversibilă, au declarat persoanele, vorbind sub protecția anonimatului pentru a discuta chestiuni care nu sunt publice, mai precizează sursa citată.

Reținerea reporterului Evan Gershkovici de la Wall Street Journal la 29 martie a declanșat denunțuri furioase din partea SUA și a aliaților săi.

„Acest lucru ar trebui să fie un adevărat semnal de alarmă, nu doar pentru SUA, ci și pentru întregul Occident”, a declarat Alina Polyakova, președintele Centrului pentru analiza politicilor europene din Washington.

„Semnalează faptul că în mentalitatea lui Putin nu există cale de întoarcere la o relație stabilă și de încredere”.

Și șeful diplomaţiei europene Josep Borrell a scris pe Twitter că Uniunea Europeană condamnă arestarea în Rusia a jurnalistului american Evan Gershkovich, acuzat de spionaj, şi a criticat „dispreţul sistematic” cu care Moscova tratează libertatea presei.

„Jurnaliştii trebuie să îşi poată exercita profesia în mod liber şi merită să fie protejaţi. Autorităţile ruse demonstrează încă o dată dispreţul lor sistematic faţă de libertatea media”, a adăugat Borrell.

Serviciile ruse de securitate au anunţat joi că reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich a fost arestat la Ekaterinburg, în Urali, sub suspiciunea de spionaj. Arestarea s-a produs într-un context de represiune sporită în Rusia la adresa mass-media după ofensiva împotriva Ucrainei, care a tensionat foarte mult relaţiile dintre Moscova şi Washington.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Iarăși un articol bazat pe lucruri imposibil de dovedit, de la care se dezvolta o apologie cre/tina. Pro/pag/\anda ordin/ara.