G4Media.ro

VIDEO De ce Chicago își colorează râul în verde de Ziua Sfântului…

sursa foto: Unsplash

VIDEO De ce Chicago își colorează râul în verde de Ziua Sfântului Patrick/ Cum afectează asta râul și cum are loc colorarea/ Imagini impresionante din inima SUA

17 martie este o zi importantă pentru mai multe popoare care au în comun religia catolică și care comemorează astăzi moartea Sfântului Patrick, ziua devenind și un simbol pentru sosirea creștinilor în Irlanda.

Mii de oameni se adună pentru a bea, a se îmbrăca în verde, a degusta mâncare tradițională irlandeză și, în general, pentru a sărbători moștenirea irlandeză, potrivit Independent. În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit o sărbătoare oficială în Irlanda, iar de atunci a devenit faimoasă în mai multe țări din lume, printre care și Statele Unite ale Americii.

Dar ce reprezintă trifoiurile și spiridușii pe care îi regăsim portretizați frecvent când auzim de Sf. Patrick?

Având în vedere că sărbătoarea a început să atragă atenția oamenilor prin paradele grandioase dominate de culoarea verde, în cadrul acestora se regăsesc anumite simboluri specifice culturii care au semnificații aparte, precum trifoiul, spiridușii sau curcubeul.

Shamrocks reprezintă niște plante asemănătoare trifoiului cu trei frunze – ce au fost, conform legendei, folosite de Sfântul Patrick pentru a le explica irlandezilor păgâni despre Sfânta Treime. Pe de-o altă parte, Spiridușii niște creaturi mitice, specifice folclorul irlandez, aceștia sunt înfățișați ca niște bărbați de dimensiuni mici iar de obicei sunt însoțiți de o oală cu aur la capătul curcubeului.

Însă cum a ajuns râul din Chiago să fie colorat anual în verde? Video aici. 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Chicago (@chicago)

Inițial, s-a încercat vopsirea unui râu din orașul Savannah dar din cauza dimensiunii prea mari, administrația nu a obținut rezultatele dorite si, drept urmare, anul următor, potrivit Travel and Leisure, primarul Richard J. Daley – un politician de origine irlandezo-americană care a fost crescut într-un cartier irlandez din Chicago – a sperat să vopsească Lacul Michigan în verde pentru această sărbătoare. Zis și făcut, un grup de instalatori din Chicago a identificat formula potrivită pentru a transforma un râu din oraș în nuanța perfectă a trifoiului, iar astfel s-a născut o nouă tradiție de sărbători. Această tradiție a luat naștere în anul 1962.

„Vopsirea râului în verde este un eveniment atât de cunoscut publicului, încât a ajutat la realizarea concretizării celebrării zilei de Sfântul Patrick în oraș”, a declarat Peter Alter, istoric șef la Muzeul de Istorie din Chicago, pentru Travel + Leisure. Dacă Daley nu ar fi fost de origine irlandeză, a spus Alter, Ziua Sfântului Patrick nu ar fi devenit o sărbătoare de marcă a orașului.

Potrivit Timeout, formula exactă a vopselei este secretă, dar este o pudră roșie-portocalie, pe bază de legume. 

sursa foto: Pixabay

În acel prim an, sindicatul instalatorilor din Chicago a aruncat 100 de kilograme de colorant în râu, transformându-l în verde timp de o săptămână întreagă. În prezent, sindicatul folosește aproximativ 40 de kilograme de coloranți pudră pe bază de legume, care sunt mai ecologici și care înverzesc râul timp de doar câteva zile. Nuanța se poate păstra zile întregi, în funcție de vreme.

Pe lângă principala paradă de Ziua Sfântului Patrick din centrul orașului, paradele au loc în South Side din Chicago, un centru al populației irlandeze, și în Norwood Park, un cartier nordic din apropierea Aeroportului Internațional O’Hare din Chicago.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Credeam ca e minune,ca la ortodocsi!!!