G4Media.ro

Statul New York aprobă transformarea cadavrelor umane în compost

Sursa Foto: www.nyhabitat.com

Statul New York aprobă transformarea cadavrelor umane în compost

New York a devenit cel mai recent stat american care permite transformarea cadavrelor umane în compost – adică o persoană poate avea de-acum corpul transformat în pământ după moarte – ceea ce se consideră a fi o alternativă ecologică la înmormântare şi incinerare, relatează news.ro, conform BBC.

Cunoscută şi sub numele de „reducere organică naturală”, această practică constă în descompunerea unui cadavru timp de câteva săptămâni după ce este închis într-un container.

În 2019, Washington a fost primul stat american care a legalizat-o. Colorado, Oregon, Vermont şi California i-au urmat exemplul.

New York este, prin urmare, a şasea jurisdicţie americană care permite compostul uman, după ce măsura a fost aprobată sâmbătă de Kathy Hochul, guvernatoarea democrată a statului.

Procesul are loc în instalaţii speciale supraterane. Un cadavru este pus într-un recipient închis împreună cu materiale selecţionate, cum ar fi aşchii de lemn, lucernă şi paie de iarbă, şi se descompune treptat sub acţiunea microbilor. După o perioadă de aproximativ o lună – şi un proces de încălzire pentru a elimina orice contaminare cu eventuali microbi – cei dragi primesc pământul rezultat. Acesta poate fi folosit la plantarea de flori, legume sau copaci.

O firmă americană, Recompose, a declarat că prin serviciile pe care le oferă se poate economisi o tonă de carbon în comparaţie cu o incinerare sau o înmormântare tradiţională.

Emisiile de dioxid de carbon contribuie în mare măsură la schimbările climatice, pentru că ele captează căldura Pământului – fenomen cunoscut sub numele de efect de seră.

Înmormântările tradiţionale, care implică un sicriu, consumă lemn, pământ şi alte resurse naturale.

Susţinătorii compostului uman spun că nu este doar o opţiune mai ecologică, ci şi una mai practică în oraşele în care terenul pentru cimitire este limitat. Însă alţii îşi pun întrebări de natură etică cu privire la ceea ce se întâmplă cu solul care rezultă în urma compostării. Episcopii catolici din statul New York s-ar fi opus legislaţiei, susţinând că trupurile umane nu ar trebui tratate ca nişte „deşeuri menajere”.

De asemenea, au fost exprimate îngrijorări cu privire la costul unui asemenea proces. Dar firma Recompose – a cărei instalaţie din Seattle este una dintre primele din lume – spune că taxa sa de 7.000 de dolari (5.786 de lire sterline) este „comparabilă” cu opţiunile rivale.

Suma medie în SUA pentru o înmormântare tradiţională a fost de 7.848 de dolari în 2021, respectiv 6.971 de dolari în cazul incinerării, potrivit Asociaţiei Naţionale a Directorilor de Funeralii (NFDA).

Transformarea cadavrelor în compost este deja legală în Suedia, iar înmormântările naturale – în care un corp este îngropat fără sicriu sau cu un sicriu biodegradabil – sunt permise în Marea Britanie, relatează news.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Green soilent.

  2. Și biserica? Da’ biserica ce zice? Ce zice biserica?
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    • Scrie in articol, citește-l.

    • Nu stiu ce zic popii, dar Biblia zice ca „tarana esti si in tarana te vei intoarce”. La propriu. Mie imi pare potrivit.

    • @ tiberius – Crezi ca preotii, biserica din ziua de azi mai au vreo legatura cu biblia sau credinta? Am mari indoieli!

  3. ,, taxa e comparabila cu solutiile rivale,,…😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂…in ucraina concurenta e si mai inventiva…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️😎😎😎😎😎😎😎😎😎

  4. Pe mormantul lu strabunicu a crescut un nuc .. daca strabunicu era compost, acum nucul AR fi fost mai mare .. pacat .. iti dai seama CE s.au chinuit radacinile nucului sa treaca prin sicriu ?? Saracu nuc

  5. trebuia sa se ajunga si la reciclarea ecologica a omului.
    acum cercul s-a inchis

  6. Niste aberații ca multe altele!

  7. La noi e ca la faraoni cu cu ciment și fier beton, cu marmură și gard de fier. După care „creștinește” îți sunt date afară oasele, sau puse într-un săculeț ca să bage pe altul mai proaspăt. Incinerarea e cea mai ok după părerea mea.