G4Media.ro

10 tradiții bizare care au sens doar pentru danezi: De la burlaci…

sursa foto: Pexels

10 tradiții bizare care au sens doar pentru danezi: De la burlaci acoperiți cu scorțișoară sau lovirea ”pisicii din butoi” la arderea vrăjitoarei și săritura de Anul Nou

Fiecare țară are propriile sale tradiții interesante și adesea inexplicabile, care par să aibă sens doar pentru oamenii locului. Nici Danemarca nu face excepție și, deși sunt considerați o națiune modernă și un stat foarte dezvoltat, urmașii vikingilor petrec, se relaxează și sărbătoresc adesea la fel ca în Evul Mediu, așa cum arată blogul visitdenmark.com. Iată câteva dintre tradițiile din cultura daneză care nouă ni se pot părea bizare, dar pentru ei au sens:

1. Săritura în noul an
”Dacă plănuiți să petreceți Revelionul în Danemarca, nu vă alarmați când vedeți danezi care stau pe scaune chiar înainte de miezul nopții. Nu este pentru că suntem beți (deși s-ar putea să fim), ci pur și simplu este o tradiție veche. Vom sări în noul an în timp ce ceasul va bate 12. Și este vital să o facem și noi, pentru că se presupune că aduce ghinion pentru întregul an nou dacă uiți să sari la miezul nopții. Deși s-ar putea spune, de asemenea, că nu este chiar norocos dacă sfârșești prin a cădea cu fața în jos în timp ce încerci să sari de pe scaun – nu că vreunul dintre noi ar fi încercat vreodată ceva atât de jenant…”.

2. Lovirea pisicii din butoi la Fastelavn
”În februarie, sărbătorim Fastelavn, care este o combinație între Halloween și carnaval. Copiii se îmbracă în costume și lovesc o pisică dintr-un butoi. Este asemănător cu o piñata, deși în loc de dulciuri, noi aveam în mod tradițional o pisică neagră în interiorul butoiului. Dar nu vă faceți griji! Noi am schimbat pisica cu dulciurile și pur și simplu am decorat butoiul cu o versiune decupată a unei pisici negre. Mult mai bine”.

3. Scrisorile noastre speciale de Paște
”Scrisorile noastre de Paște (sau gækkebreve, cum le spunem noi) sunt cu adevărat daneze. Încă din secolul al XVIII-lea, tinerii danezi împăturesc și decupează modele complicate în hârtie și scriu poezii scurte și ritmate în interior. Acestea sunt semnate cu un număr de puncte care corespunde numărului de litere din numele lor (deci dacă te numești Paul, vei semna cu patru puncte). Dacă destinatarul ghicește cine este expeditorul, i se datorează un ou de Paște. Dar dacă nu reușește să ghicească, destinatarul îi datorează expeditorului un ou de Paște. Cu atâtea ouă de ciocolată în joc, să spunem că danezii mici (și mari) iau acest lucru foarte în serios. Este doar una dintre multele tradiții de Paște ciudate”.

4. Arderea unei vrăjitoare pe Sankt Hans aften
”Pe 23 iunie, sărbătorim miezul verii adunându-ne în jurul focurilor de tabără în toată țara. Cântăm cântece precum Midsommervisen de Holger Drachmann și ascultăm formațiile live care cântă de obicei la evenimentele publice, totul în timp ce ne bucurăm de câteva pahare cu prietenii noștri. Totul sună minunat, nu-i așa? Și unde intervine arderea vrăjitoarelor? Începută în Evul Mediu, a fost o modalitate de a alunga vrăjitoarele, deși, să clarificăm rapid, acum folosim o păpușă. Dacă ascultați cu atenție, puteți auzi „țipătul” ei datorită unui foc de artificii plasat inteligent. Mordecai? Nu, este doar un pic de Nordic Noir într-o seară de vară”.

5. Acea săptămână din iunie în care toți ne dorim să fim absolvenți de liceu
”Dacă te afli în Danemarca în ultima săptămână din iunie, cel mai probabil vei da peste o grămadă de adolescenți care poartă emblematica noastră șapcă de student. Acești adolescenți tocmai au absolvit liceul, iar pentru următoarea săptămână vei vedea o mare de șepci albe peste tot pe unde mergi. Există, bineînțeles, o mulțime de reguli diferite cu privire la ceea ce trebuie scris și tăiat în șepci – opriți unul dintre absolvenți, ei vor fi mai mult decât dispuși să vi le explice pe toate! Cele mai tradiționale moduri de a sărbători absolvirea liceului sunt greu de ratat. În ultimul weekend din iunie, străzile sunt pline de camioane mari, decorate, pline de elevi care dansează, sărbătoresc și pun muzică la maxim, în timp ce absolvenții se opresc la fiecare dintre casele colegilor lor pentru a mânca și a bea ceva”.

6. Motivul pentru care danezii nu vor să fie singuri când împlinesc 25 de ani
”Sărbătorim reperele puțin diferit în Danemarca. Dacă se întâmplă să fim singuri la împlinirea a 25 de ani, suntem târâți în stradă de prietenii noștri care ne vor acoperi din cap până în picioare cu scorțișoară. Dacă suntem încă singuri și necăsătoriți când împlinim 30 de ani, ne putem aștepta la același tratament. Deși de data aceasta, scorțișoara este înlocuită cu piper negru”.

7. Tradiții daneze de nuntă: Calea spre o căsnicie fericită
”Cu toții iubim un sărut bun și ne așteptăm să vedem o mulțime de astfel de săruturi în ziua nunții unui cuplu fericit! Și pentru că suntem în Danemarca, nu doar că ne place, ci îl și cerem. Când invitații bat din picioare, tinerii căsătoriți trebuie să se bage sub masă și să se sărute, iar pentru a-i face să se ridice în picioare să se sărute pe scaune, pur și simplu începeți să bateți tacâmurile în farfurii! Dar toate aceste sărutări nu sunt doar între fericitul cuplu. Noi preferăm să implicăm pe toată lumea. Când unul dintre cei doi soți iese din sală, invitații se grăbesc să-l sărute pe proaspătul însurățel singuratic. Pentru că la ce altceva te-ai aștepta?

8. Mortensaften: Seara în care mâncăm cu toții gâște
”Pe 10 noiembrie, sărbătorim Ajunul Sfântului Martin (Mortensaften) oferindu-ne o cină delicioasă cu o gâscă prăjită (inițial… în zilele noastre se folosesc mai des rațele prăjite), cartofi și sos. De ce facem acest lucru, ați putea întreba? Totul are legătură cu un tip francez (Martin) care s-a ascuns într-un stol de gâște pentru a evita să fie numit episcop. Dar gâștele l-au trădat, zburând, iar Martin s-a răzbunat spunând că fiecare familie ar trebui să se ospăteze cu o gâscă în ajunul Sfântului Martin. Probabil că i-ar fi prins bine un pic de control al furiei, dar în schimb i-am oferit o seară întreagă”.

9. J-Dag sau Ziua Berii de Crăciun: Începutul sezonului de Crăciun în Danemarca
”J-dag (adică J-day) este o abreviere de la julebrygsdag (Ziua berii de Crăciun). J-day a fost introdusă de fabrica de bere daneză Tuborg în 1990 pentru a lansa berea de Crăciun din acel an și de atunci a devenit o tradiție daneză care dă mai mult sau mai puțin startul sezonului de Crăciun în Danemarca. J-day cade în prima vineri din noiembrie în fiecare an și începe la ora 20:59. De-a lungul timpului, ziua J a devenit o tradiție daneză de Crăciun sărbătorită în barurile și pub-urile din întreaga țară. Vă puteți alătura cu ușurință festivităților, dar ar fi bine să vă amintiți că aceste beri de Crăciun au un procent mai mare de alcool decât berile pilsner obișnuite. Dacă uitați această informație importantă, înseamnă că sunteți mai danez decât credeți”.

10. Crăciun: Punctul culminant al sezonului nostru de iarnă
”Când vine decembrie, zilele sunt cele mai scurte și mai întunecate (la mijlocul lunii decembrie, avem doar aproximativ șapte ore de lumină pe zi). Astfel, sărbătoarea iernii are un loc special în cultura noastră – chiar și pentru strămoșii noștri vikingi care se adunau pentru festivitățile în care mâncau mâncare bună, beau bere și făceau schimb de cadouri (vă sună familiar?)”.

sursa: visitdenmark.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...