
Cinci bărbați din Republica Moldova au rămas fără cetățenie după ce s-au înrolat în forțele ruse din Transnistria
Cinci bărbați au rămas fără cetățenia Republicii Moldova după ce s-au înrolat într-o unitate militară rusă din Transnistria. Președinta Maia Sandu a semnat decretul prezidențial de retragere a cetățeniei, joi, 17 iulie 2025.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Ulterior, Igor Zaharov, purtătorul de cuvânt al președintei, a declarat, citat de TV8MD, că autoritățile de la Chișinău au acționat în urma unei sesizări primite de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS): „Potrivit verificărilor efectuate de SIS, aceștia s-au înrolat voluntar în forțele armate ale unui stat străin, mai exact într-o unitate militară rusă dislocată ilegal în regiunea transnistreană a Republicii Moldova ”.
Decretul a intrat în vigoare imediat după semnare. Conform articolului 41 din Legea Cetățeniei Republicii Moldova, el poate fi contestat în instanță în termen de șase luni de la intrarea în vigoare.
Decretul menționează că acțiunea are loc în temeiul articlolului 23 alineatul 1, litera b din Legea Cetățeniei Republicii Moldova. Conform acestuia, cetățenia poate fi retrasă unui om care „s-a înrolat benevol în forțe armate străine”.
Acest demers nu este o noutate. Conform Europa Liberă Moldova, există precedentul lui Dumitru Miron, a cărui cetățenie a fost retrasă în 2023, deoarece participase de partea forțelor Federației Ruse în Războiul din Ucraina. Acesta a fost primul caz de acest fel, urmat, în același an, de retragerea cetățeniei politicianului pro-rus sancționat de UE și Canada, Alexandr Kalinin.
Context:
Republica Moldovenească Nistreană, mai cunoscută sub numele de Transnistria, este o republică separatistă nerecunoscută internațional situată la est de Nistru. Aceasta și-a proclamat independența în 1992, sub pretextul protecției populației slave din estul Moldovei. și a primit sprijin din partea Federației Ruse. Războiul de pe Nistru din 1992 a rezultat într-un conflict înghețat. Moldova nu deține controlul asupra Transnistriei, pe teritoriul căreia a rămas staționată Armata a 14-a Rusă.
Citește și:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank