
Ministerul Apărării reclamă un document fals viralizat pe rețelele sociale care îi vizează pe românii din Diaspora
Ministerul Apărării Naționale reclamat joi o acțiune de dezinformare pe rețelele sociale care are ca țintă cetățeni români stabiliți în străinătate. E vorba despre un document prin care ar fi convocați la un centru militar din țară pentru „evaluarea și inițierea procedurilor de recrutare în cadrul Forțelor Armate ale României”.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
”Acest document este fals! Ministerul Apărării Naționale nu a transmis astfel de înștiințări niciunui cetățean român, indiferent dacă locuiește în țară sau în străinătate”, arată MApN într-un comunicat.
Oficialii arată că structura menționată în antetul așa-zisului „document”, respectiv „Direcția de Recrutare” nu există în organigrama MApN, iar ștampila este falsificată grosolan. De asemenea, nu există în rândul personalului MApN un ofițer cu numele și funcția celui care „semnează” acest fals.
Ministerul Apărării Naționale va sesiza cu celeritate autoritățile judiciare, pentru identificarea autorilor acestei acțiuni de dezinformare și luarea măsurilor impuse de lege, în temeiul art. 404 (2) din Codul penal – Comunicarea de informații false, care prevede: „Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.”
Dezinformarea continuă seria de acțiuni care speculează contextul generat de războiul de agresiune pe care Rusia îl desfășoară în prezent în Ucraina, potrivit MApN.
Reamintim că executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen și militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007, așa cum prevede Legea 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu și trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat.
Revenirea la serviciul militar obligatoriu și, în consecință, la desfășurarea proceselor de recrutare pentru cetățenii încorporabili, se poate face în condițiile legii menționate mai sus, care prevede la art. 3, că „pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum și pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condițiile legii.”
Drept urmare, procesul de recrutare-încorporare a cetățenilor care îndeplinesc condițiile legale pentru a putea fi încorporați va avea loc doar în situația în care în România va fi instituită una dintre cele trei stări prevăzute de lege, respectiv starea de război, starea de mobilizare sau starea de asediu.
”Este de așteptat ca astfel de încercări de dezinformare, menite să amplifice teama și incertitudinea, în contextul războiului din Ucraina, să continue. Reiterăm, de aceea, rugămintea către cetățeni de a verifica din surse oficiale informațiile cu caracter alarmist și senzaționalist cu care intră în contact, înainte de a le redistribui în spațiul public”, arată Ministerul Apărării.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank