G4Media.ro

80% din tinerii cu studii superioare din România, care folosesc servicii bancare,…

sursa: Facebook/ Parlamentul European

80% din tinerii cu studii superioare din România, care folosesc servicii bancare, sunt mulțumiți de nivelul de trai, dar rămân preocupați să strângă bani în următorul an/ Doar 2% dintre români susțin că vor lua un credit ipotecar în următoarele 12 luni (studiu IRES)

Un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), la comanda Asociației Române a Băncilor, arată că 80% din tinerii cu studii superioare sunt preocupați să strângă bani în următorul an. Studiul a fost realizat în iulie 2022, pe un eșantion de 1.066 respondenți adulți care utilizează produse și servicii bancare, eroarea maximă tolerată fiind de +/- 3%. Totodată, analiza arată că 67% dintre românii care utilizează produse și servicii bancare intenționează să economisească în următoarele 12 luni.

 • ”Două treimi dintre românii care utilizează produse și servicii bancare au intenția să economisească în următoarele 12 luni, arată datele cuprinse în cercetarea de piață „Sistemul bancar în percepția românilor: creditarea și incluziunea financiară a românilor” realizată în luna iulie 2022 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) și comandată de Asociația Română a Băncilor. 30% dintre respondenții la sondaj au afirmat că sigur vor economisi, 37% probabil că da, 10% probabil nu, 22% sigur nu și 1% dintre participanți nu au oferit un răspuns. Tinerii cu vârsta între 18-35 de ani cu studii superioare sunt cei mai interesați să economisească, în proporție de 80%”, se arată în studiul IRES.

Analiza comandată de băncile din România mai arată că sunt puțini românii cei dispuși să acceseze un credit ipotecar în următorul an: Aproximativ 2% dintre români vor accesa un credit ipotecar/ imobiliar în următoarele 12 luni, 9% iau în calcul această opțiune, iar restul de 89% nu intenționează să contracteze un credit ipotecar/ imobiliar, conform datelor IRES.

Interesul cel mai crescut pentru accesarea unui credit ipotecar/ imobiliar, de 15%, se regăsește la românii cu vârsta între 18-50 de ani, conform analizei.

Cercetarea de piață mai arată că 15% dintre respondenți intenționează să acceseze un credit de nevoi personale în următoarele 12 luni. Situația defalcată arată că 3% dintre români sigur vor contracta un credit de consum și 12% probabil că da. Românii cu vârsta între 36-50 de ani, în mod special cu studii elementare, sunt cei mai interesați să contracteze credite de consum. În ceea ce privește intenția de a contracta un card de credit în următoarele 12 luni, 15% dintre românii chestionați s-au declarat interesați.

Totodată, studiul mai arată că tinerii cu vârsta între 18-35 de ani, care folosesc servicii bancare, în proporție de 80% se declară cei mai mulțumiți de nivelul de trai, în funcție de studii cei mai mulțumiți fiind cei cu studii superioare în proporție de 83%. Cei mai nemulțumiți de nivelul de trai sunt românii cu vârsta între 51-65 de ani, cu studii elementare.

 • ”În ceea ce privește modalitatea în care românii aleg să țină evidența cheltuielilor și veniturilor lunare, cercetarea relevă că un român din patru (26%) nu ține deloc evidența, 40% țin evidența în minte, 19% țin pe agendă sau hârtie, 12% folosesc o aplicație de Internet/ Mobile banking și 7% utilizează o aplicație pe telefon, întrebarea fiind cu răspuns multiplu. Realizarea unui buget personal ajută persoana să administreze optim veniturile și să optimizeze cheltuielile, mai ales în situația în care există un deficit. O astfel de abordare crește nivelul de reziliența financiară la nivel individual pentru a face față unor situații potențiale adverse”, se arată în comunicatul transmis de Asociația Băncilor din România.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

 1. avand in vedere nivelu ldobanzilor, cred ca trebuie sa fii putin nebun sa mai iei un credit in ziua de azi…

  • Inflatie 15%, dobanda 10 % este destul de rentabil.
   Daca ii strangi, dupa 1 an ai mai putin cu 15%… Crezi ca anul urmator va scadea inflatia?
   Urmeaza marire de pensii 11% si salariul minim 3k ron, care va duce la o alta inflatie de 15% si pe anul urmator. Banii sunt ieftini, important nu este sa ii strangi, ci sa produci ceva cu ei.

  • Subscriu la omulețul verde!

 2. Cu alte cuvinte 80% dintre tinerii cu studii superioare sunt prosti de dau in grop. Nu au bani să-și ia casă, se împrumută ca să-și ia PlayStation dar sunt mulțumiți de nivelul lor de trai și vor să economisească…..ha ha ha.

  • Deci daca imi iau playstation si nu imi iau casa sunt prost, asta inseamna ca nu pot fi multumit de nivelul meu de trai.

 3. Sigur.Am ieșit și am discutat cu 3 asemenea tineri, fara telefon, fara anunțare prealabila, ia răspunsul a fost negativ..nu sunt mulțumiți de nivelul de trai..probabil o fi din marja de 20 la sută.