G4Media.ro

Întâlnirea dintre ambasadorul israelian la București și George Simion provoacă îngrijorări și…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Întâlnirea dintre ambasadorul israelian la București și George Simion provoacă îngrijorări și în comunitatea evreiască din SUA/ Jewish Telegraphic Agency: Acest partid românesc a calificat Holocaustul drept un „subiect minor”

Întâlnirea dintre Întâlnirea dintre ambasadorul israelian la București, Reuven Azar, și lierul partidului extremist AUR, George Simion, provoacă îngrijorări și în comunitatea evreiască din SUA.  Jewish Telegraphic Agency amintește că ”acest partid românesc a calificat Holocaustul drept un „subiect minor” și notează că ambasadorul Israelului tocmai s-a întâlnit cu liderul lui. Redăm mai jos integral articolul publicat de Jewish Telegraphic Agency:

”Ambasadorul israelian în România s-a întâlnit cu șeful unui partid de dreapta de acolo pe care Yad Vashem, memorialul Holocaustului din Israel, îl denunțase pentru comentarii despre genocid și al doilea război mondial.

Ambasadorul israelian în România, Reuven Azar, s-a întâlnit luni la București cu George Simion, președinte al partidului AUR, și cu Yossi Dagan, președintele Consiliului Regional Samaria, o organizație a liderilor coloniștilor israelieni.

Unii dintre liderii AUR au luat apărarea faptelor unor personaje istorice care au servit în regimul dictatorului român Ion Antonescu – un aliat al lui Hitler – sau care au făcut parte din Garda de Fier, o mișcare fascistă revoluționară de un antisemitism feroce. Partidul naționalist AUR a publicat anul trecut un comunicat în care califica educația despre Holocaust – care tocmai devenise materie obligatorie în liceele românești – drept un „subiect minor”.

Ambasadorul israelian în România de la acea vreme, David Saranga, a argumentat că acea afirmație se încadrează în definiția antisemitismului adoptată de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). „Suntem creștini, deci nu putem fi antisemiți”, a scris Claudiu Tarziu [sic!], un membru AUR, drept răspuns.

Între timp guvernul Israelului s-a schimbat. Conform Times of Israel, parlamentari ai actualului guvern cu orientare istorică de dreapta și-au exprimat dorința de a relua relațiile cu guverne de extrema dreaptă de pe tot cuprinsul Europei.

Ministerul de externe al Israelului a declarat pentru Times of Israel că a consimțit la o întâlnire cu Simion numai după ce partidul acestuia a acceptat patru puncte: că România e răspunzătoare pentru uciderea evreilor care se aflau pe teritoriul controlat de ea în cursul celui de al doilea război mondial; că toate partidele ar trebui să adopte varianta IHRA a definiției antisemitismului; că glorificarea criminalilor de război, inclusiv Antonescu, ar trebui să fie condamnată; că educația despre Holocaust ar trebui să primească un sprijin puternic.

Simion a publicat un comunicat care a acoperit toate aceste puncte, dar nu și-a exprimat sprijinul pentru actuala programă de istorie a guvernului referitoare la Holocaust, conform Times of Israel. Și, în loc să-i condamne de-a dreptul pe Antonescu și personajele din Garda de Fier, Simion a scris: „legislația penală românească pedepsește sever orice manifestare de susținere […] în favoarea criminalilor de război sau a membrilor Gărzii de Fier care au luat parte la Holocaust, inclusiv Ion Antonescu”.

Yad Vashem nu a susținut întâlnirea de luni. „Noi am sesizat în iulie ministerul de externe că, din punctul nostru de vedere, condițiile care justifică întâlnirea cu partidul AUR nu au fost întrunite”, a afirmat muzeul într-un comunicat. „În ultimele câteva săptămâni ministerul de externe nu ne-a mai cerut încă o dată opinia și nici nu ne-a ținut la curent cu noile evoluții.”
Simion a acceptat de asemenea invitația lui Dagan de a vizita Cisiordania. Canalul israelian I24 News a relatat că Dagan a lucrat luni întregi cu ministerul de externe pentru a aranja această întâlnire.

Ministerul israelian de externe a declarat toamna trecută că nu are nici un fel de relații cu AUR, după ce un grup de parlamentari ai partidului Likud al premierului Benjamin Netanyahu participase la o conferință găzduită de AUR. Iar luna aceasta ministrul de externe Eli Cohen – care a fost criticat săptămâna aceasta după ce a dezvăluit o întâlnire cu omologul său din Libia, declanșând o criză în țara respectivă – declarase că un dezgheț cu AUR este o „știre falsă”.

AUR i-a șocat pe analiști la alegerile generale din 2020, câștigând 9% din voturi prin exploatarea furiei provocate de măsurile de carantină împotriva pandemiei de Covid-19. E de așteptat ca influența lui să crească. Un personaj important din partid a scandalizat publicul – și l-a determinat pe Simion să de delimiteze de el – lăudând anul trecut la TV la oră de vârf un conducător român fascist antisemit din anii ’30.

Sursa: jta.org / Rador / Traducere: Andrei Suba

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ceva frumos: Simion și Teodosnicul. Două trompete rusești, unul mai interlop ca celălalt.