G4Media.ro

Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia:…

Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia: ”Nu cerem condiţii speciale”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus miercuri NATO să înceapă negocieri pentru a împiedica Alianţa Atlantică să se extindă spre estul Europei, aproape de frontierele Rusiei, informează Agerpres, care citează EFE.

”În dialogul cu SUA şi aliaţii lor, vom insista să ajungem la acorduri concrete care să excludă continuarea apropierii NATO de Est şi desfăşurarea în apropierea teritoriului rus de sisteme de arme care ne ameninţă”, a declarat el în timpul unei ceremonii de primire a scrisorilor de acreditare a circa 20 de ambasadori la Kremlin.

”Propunem în acest sens să începem negocieri de fond”, a spus Putin, care a subliniat că Rusia are nevoie de ”garanţii juridice”, întrucât ţările occidentale ”nu şi-au respectat angajamentele verbale”.

”În special, toată lumea ştie despre promisiunile verbale că NATO nu se va extinde spre Est, dar că s-a întâmplat exact contrariul. Pe scurt, preocupările legitime ale Rusiei în materie de securitate au fost ignorate şi continuă să fie ignorate”, a subliniat liderul rus, referindu-se la extinderea aliată către ţările din fostul bloc comunist în 1999 (Polonia, Ungaria şi Republica Cehă) şi 2004 (Bulgaria, România, Slovacia, Slovenia, Lituania, Estonia şi Letonia).

”Nu cerem condiţii speciale. Înţelegem că orice acord trebuie să ia în mod inevitabil în considerare atât interesele Rusiei, cât şi ale tuturor ţărilor euro-atlantice. Situaţia calmă şi stabilă trebuie să fie garantată pentru toţi (…), fără excepţie”, a adăugat Putin.

El a denunţat faptul că unele ţări încearcă să limiteze dezvoltarea Rusiei, recurgând la sancţiuni şi instigând la tensiuni la graniţele sale.

”Ameninţarea la frontierele noastre occidentale este în creştere. Este suficient să ne uităm cât de aproape de graniţele Rusiei s-a apropiat infrastructura militară a Alianţei Atlantice. Pentru noi, acest lucru este mai mult decât grav”, a subliniat el.

Din acest motiv, a explicat preşedintele rus, Moscova ia măsuri ”tehnico-militar”, deşi a insistat că a acuza Rusia că ameninţă pe cineva este „cel puţin iresponsabil„.

În urmă cu două săptămâni, Putin i-a cerut ministrului său de externe, Serghei Lavrov, să negocieze „garanţii de securitate pe termen lung” cu Occidentul.

Rusia a fost acuzată în ultimele săptămâni că a adunat peste 90.000 de soldaţi în apropierea graniţelor cu Ucraina cu scopul de a invada ţara vecină în timpul iernii.

Miercuri, Lavrov a acuzat Kievul că a concentrat un număr mare de trupe în Donbas, scena unui conflict din 2014.

sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Rusia e incercuita, predati-va americanilor pana nu e prea tarziu.

 2. mult prea mare pentru atit de putina lume si cind te gindesti ca se si dezgheata te iau durerile de cap .

 3. Sigur, dar dl Putin a auzit de decizii suverane ale statelor? Dacă vrea Romania in NATO, trebuie sa ceara mai întâi permisiune de la Rusia? Sa-i dea voie?

  • cuba, honduras, mexic de ex….oare ce ar fi zis marele gangster de peste ocean daca rusia ar fi cooptat tarile astea in nush ce uniune si ar fi mutat pe teriroriul lor scuturi, arme, rachete samd…ar fi zis marele gangster , e dreptul lor fra ?

  • Le-a ccoptat pe vremuri in uniunea sovietica numai ca a pierdut partida. Nu e ca si cum n-ar face-o dar nu mai poate. Rusia stie ca a pierdut Ucraina indiferent ce se va întâmpla ucrainenii ii urasc si marea fratie slava si ortodoxa s-a dus dupa Crimeea. Degeaba au Crimeea au pierdut estul Europei si nu mai conteaza pe plan mondial nici cat o ceapa degerata. Asa ca Rusia adopta o atitudine pasiv agresiva si incearca sa mai limiteze din proportiile esecului insa se afunda tot mai mult.

 4. Cat tupeu de la un președinte de țară săracă, coruptă, subdezvoltată, cu o populație mică si in declin… In curând, multe țări de prin Africa vor fi (mult) peste Rusia, deci despre ce vorbim?!?

 5. garantii juridice de la nato? ce e prostia asta? dar rusia a respectat garantiile juridice acordate ucrainei in 1994, cand i-a GARANTAT integritatea teritoriala in schimbul renuntarii kievului la armele nucleare de pe teritoriul ucrainei?

 6. Nici NATO nu cere condiții speciale, Putinule, doar să pleci din Ucraina, din Caucaz și de pe alte continente. Stai in banca ta, până te-a chema cineva.

 7. Oameni ca Putin, al caror scop in viata e sa conduca prin teroare si sa inspire frica, nu stiu, la randul lor , decat tot de frica!
  Se strange latul putinica! Sclavilor de la Sputnik le cam tremura glasu’…

  • Sigur că da! Acesta este motivul pentru care toată Europa ‘democrata’ tremura de frica frigului când a strâns Putin robinetul de gaz.

  • Tot strangand robinetul de gaz i-a facut pe europeni sa ajunga la Green Deal sa vedem ce-o sa mai stranga peste 10-15 ani. Si oricum nu mai sperie pe nimeni se stie ca ii da drumul ca Europa oricum nu moare de frig dar ei o sa moara de foame ca in afara de gaz mai au praful de pe toba.

 8. Deci țările vecine rusiei nu au voie să facă ce vor ca asa vrea mușchiul piticului . 500km de jur împrejur sa fie zonă neutră ca altfel nu poate dormi linistit ivan. Ma mir ca nu cere taxa de protecție împotriva democrației.

  • DACA RUSII INCHID ROBINETUL ROMANII TREMURA CA SI UCRAINIENII DE FRIG.UNGURII ,POPOR DESTEPT CARE NU STAU CU CAPUL PLECAT LA BRUXEL AU INCHEIAT CONTRACT AVANTAJOS CU RUSII PE 15 ANI SI AU GAZELE ASIGURATE.

 9. DACA RUSII INCHID ROBINETUL ROMANII TREMURA CA SI UCRAINIENII DE FRIG.UNGURII ,POPOR DESTEPT CARE NU STAU CU CAPUL PLECAT LA BRUXEL AU INCHEIAT CONTRACT AVANTAJOS CU RUSII PE 15 ANI SI AU GAZELE ASIGURATE.

  • Băi Ghiuri, vezi că Ungaria nu are graniță cu Rusia, asa că dacă tremură ucrainenii de frig, tremură și ungurii, cap-sec .

 10. @Gheorghe, E fix invers, Viktor Orban a plecat capul si i-a facut pantofii lui cracanel. Daca EU taie Ungaria de la miliardele de euro poate sta si cum spune sluga lui udemerista, cu pantalonii lasati pana la genunchi asteptand postasul cu gazul…