G4Media.ro

4 milioane de oameni au fugit din Venezuela începând cu 2015, din…

4 milioane de oameni au fugit din Venezuela începând cu 2015, din cauza crizei

Criza socială și politică din Venezuela a produs un ”exod uluitor” în ultimii patru ani, informează Agenția de refugiați a Organizației Națiunilor Unite citată de The Guardian. Mai mult de 4 milioane de oameni au părăsit statul sud-american, iar un milion dintre aceștia au părăsit țara doar în ultimele șase luni.

Jumătate dintre venezueleni s-au refugiat în Columbia și Peru, iar alții au ales să plece în Chile, Ecuador, Brazilia și Argentina. Grupuri importante au plecat și în Caraibe, America Centrală și Mexic. Doar anul trecut 30.000 de venezueleni au cerut azil politic în SUA.

Autoritățile din Brazilia și Columbia au amenajat adăposturi în apropierea granițelor cu Venezuela pentru a le oferi refugiaților adăpost și hrană. Fluxul migranților este atât de mare încât autoritățile caută soluții pentru a încetini plecările masive din Venezuela. Un exemplu este cel al președintelui peruan, Martin Vizcarra, care a declarat că începând cu 15 iunie migranții venezueleni vor fi nevoiți să obține vize umanitare de la consulatele peruane din Venezuela. Anunțul a fost făcut după ce ministrul de interne din Peru, Carlos Moran, i-a acuzat pe venezueleni de creșterea criminalității.

Venezuela s-a scufundat într-o criză socială și politică fără precedent și, de o bună perioadă, se confruntă și cu o criză economică gravă.

În luna aprilie, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a dispus majorarea cu peste 100% a salariului minim în ţară, aducându-l la echivalentul a aproape 8 dolari pe lună, într-un context de hiperinflaţie şi de puternică devalorizare a monedei naţionale, bolivar. Noul nivel al salariului minim acoperă însă de-abia o zecime din coşul alimentar de bază, potrivit ONG-ului Cenda, care măsoară costul vieţii. În 2018, preşedintele Maduro a ordonat de şase ori creşterea salariilor, fără însă ca aceasta să le permită venezuelenilor să-şi recupereze puterea de cumpărare.

Foto: Nicolas Maduro, președintele Venezuelei (foto: Facebook)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Sa fie sanatosi daca nu au curaj sa ias in strada si sa ramina pina se schimba presedintele

  • Lasă boss.
   Bine că am stat noi să apărăm…!
   De 2,5 ani de la noi au plecat… câți!?
   Țară europeană, membru UE….
   Fas.

 2. Noi avem 4mil fără să avem neapărat aceste probleme.
  Sau totuși??

 3. Cam tot atâți români au plecat din RO din pricina Ciumei Rosii care a distrus totul ca sa se imbuibe ei si clientela lor.
  RO = Venezuela Europei

 4. De ce li se pare „uluitor”? In secolul informatiei, oamenii nu mai asteapta un Isus care sa-i ajute, se mai ajuta si singuri si isi cauta alta patrie. Venezuela este un dezastru in plina desfasurare, e normal sa fugi din calea cataclismului.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.