G4Media.ro

Președintele Macron lansează oficial Conferinţa privind viitorul Europei de 9 Mai, ziua…

sursa foto: Pexels

Președintele Macron lansează oficial Conferinţa privind viitorul Europei de 9 Mai, ziua comunității europene

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va afla duminică, de Ziua Europei, la Strasbourg pentru lansarea oficială a Conferinţei privind viitorul Europei, o amplă consultare a cetăţenilor europeni cu privire la proiectul UE pentru următorii zece ani, asupra căreia liderul francez doreşte să iniţieze o dezbatere pe plan naţional, transmite AFP.

Şeful statului francez – pionier al acestui demers în 2018 – intenţionează să îl transforme într-un eveniment politic local şi naţional, organizând în septembrie, în fiecare dintre cele 18 regiuni franceze, „consultări cetăţeneşti” ale francezilor, prin tragere la sorţi, a indicat preşedinţia.

Acestea ar urma să fie organizate în mai multe weekend-uri în septembrie şi vor reuni aproximativ 50 de persoane, care vor trebui să formuleze propuneri cu privire la viitorul Europei. Modelul aminteşte de cel al Convenţiei cetăţeneşti privind clima, iniţiativă pe care şeful statului francez a organizat-o pentru a reînnoi viaţa politică, menţionează AFP.

Un rezumat naţional al concluziilor acestor consultări îi va fi remis preşedintelui pentru a constitui contribuţia franceză la Conferinţă.

În acelaşi timp, Parisul intenţionează să organizeze „o consultare specifică adresată tinerilor francezi pentru a-şi exprima aşteptările cu privire la Europa”, a spus preşedinţia.

Începând din 19 aprilie, cetăţenii europeni se pot exprima şi pe o platformă online în 24 de limbi înfiinţată de UE pentru ca aceştia să „prezinte în ce fel de Europă” doresc să trăiască.

Interesul pe care îl va stârni această consultare, după Brexit şi o pandemie care a creat divizare între europeni, rămâne necunoscut, notează France Presse.

Macron a încercat şi în 2018 să lanseze consultări ale cetăţenilor asupra Europei, imitate de câteva ţări, dar care au trezit prea puţin entuziasm şi ecou.

Revenit de la un Summit social european la Porto, Emmanuel Macron va ţine discursul de deschidere, duminică, alături de şefii celor trei instituţii europene, preşedintele Parlamentului European David Sassoli, preşedinta Comisiei Ursula von der Leyen şi prim-ministrul portughez Antonio Costa, la sediul Parlamentului European de la Strasbourg; ar putea profita de ocazie pentru a discuta cu cetăţenii din prima zi.

Concluziile Conferinţei privind viitorul Europei sunt aşteptate în jurul lunii martie 2022, când Franţa se va afla la preşedinţia prin rotaţie a UE – un moment oportun pentru Emmanuel Macron, care a fost ales pe baza unui program pro-european şi care intenţionează să facă din preşedinţia sa la UE un atu politic major în contextul alegerilor prezidenţiale franceze din mai 2022.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...