G4Media.ro

30 de copii diagnosticați cu sindrom inflamator multisistemic post-COVID, de la începutul…

30 de copii diagnosticați cu sindrom inflamator multisistemic post-COVID, de la începutul anului, la cel mai mare spital de copii din Capitală

Părinţii să fie atenţi la starea copiilor, pentru că încep să apară destul de des cazuri de sindrom inflamator multisistemic post-COVID, avertizează medicul Raluca Alexandru, de la Spitalul de copii ”Grigore Alexandrescu” din Capitală, precizând că, din ianuarie, au fost înregistrate peste 30 astfel de cazuri.

Medicul Raluca Alexandru de la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu din Capitală a explicat pentru News.ro că formele grave de COVID-19 în cazul copiilor, cele care necesită oxigenoterapie sau intubare, sunt foarte rare şi sunt de obicei cazuri de copii care au şi alte boli cronice. Specialistul explică şi cum anume se poate manifesta boala în cazul copiilor.

“Simptomatologia infecţiei în rândul copiilor este variată: sunt copii total asimptomatici, la care depistarea infecţiei este pur întâmplătoare, aceştia fiind testaţi în scop de screening, fiind pacienţi cu afecţiuni cronice, programaţi pentru reevaluare sau pentru diferite intervenţii chirurgicale. Majoritatea copiilor prezintă simptomatologie uşoară spre medie: unii doar febră, iar alţii asociază simptomatologie digestivă – scaune semilegate sau diareice, dureri abdominale, lipsa apetitului alimentar sau simptomatologie ca de viroză respiratorie, cu nas înfundat, rinoree, uşoară tuse.”

Dr. Alexandru trage însă un semnal de alarmă legat de modul în care boala COVID-19 se poate manifesta la distanţă de 2, 3 sau chiar 4 săptămâni din clipa în care copilul a avut testul pozitiv. Medicul spune că specialiştii din spital au tratat zeci de copii cu sindrom inflamator multisistemic, copii care au ajuns în urgenţă la spital la câteva săptămâni după ce au avut infecţia COVID-19. Expertul a explicat pentru News.ro că au fost şi destule situaţii în care copiii au ajuns la spital cu acest sindrom după ce au avut forme asimptomatice de COVID-19, deci nu au ştiut că au avut boala

Încă nu ştim care sunt efectele pe termen lung ale acestei infecţii. Însă începem să vedem destul de des cazurile de sindrom inflamator multisistemic post – infecţie cu virusul Sars-CoV-2. Din ianuarie şi până acum am avut peste 30 astfel de cazuri pe care le-am tratat fie în secţia de AŢI COVID a spitalului, fie pe secţiile de pediatrie”, spune medicul Raluca Alexandru.

Ce au de făcut părinţii chiar şi după ce copilul a avut infecţia COVID-19?

“Ca în cazul oricăror infecţii virale, părinţii trebuie să fie atenţi la starea generală a copilului, e semnal de alarmă dacă este una proastă, să fie atenţi la temperatură, la semnele de viroză respiratorie şi digestivă. Să se adreseze în primă instanţă medicului de familie, să-l anunţe dacă a fost testat pozitiv la COVID”, spune medicul Raluca Alexandru.

Copilul poate să nu dezvolte o simptomatologie zgomotoasă, uneori se negativează şi apoi apare sindromul, iar acesta poate apărea la copii testaţi pozitiv cu 3-4 săptămâni în urmă. În sindromul inflamator multisistemic, pot fi afectate mai multe organe, boala poate da manifestări neurologice, cardiace, pulmonare, hepatice, renale, dermatologice, mai spune medicul, şi de aceea este atât de important ca părinţii să solicite ajutor medical când observă că starea copiilor se degradează.

La Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu” din Capitală, există o secţie special destinată cazurilor de COVID-19 la copii. Într-un pavilion separat, sunt disponibile 5 locuri la AŢI şi alte 8 locuri în saloane. Există circuite separate şi sală de operaţie separată, special alocată acestui pavilion.

Sursa: News.ro

Sursa foto: Pixabay

Citește și

Rata de infectare COVID-19 la copii a crescut accelerat de la deschiderea școlilor. Incidența la grupa 5-9 ani s-a dublat în două săptămâni / 97% dintre copiii infectați sunt izolați la domiciliu și pot transmite boala adulților – raport INSP

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.