G4Media.ro

29 de ONG-uri îi cer președintelui Klaus Iohannis convocarea unui referendum pe…

29 de ONG-uri îi cer președintelui Klaus Iohannis convocarea unui referendum pe tema justiției/ Sondaj realizat de ISSPOL: 91% dintre români se opun amnistiei și grațierii

29 de organizații civice, active în protestele de stradă, cer Președintelui României să emită de urgență decretul de organizare a unui referendum naţional prin care românii să-şi exprime voinţa cu privire la relaxarea sau înăsprirea legislației în materie penală, se arată într-un comunicat dat publicității de Inițiativa România. Organizațiile semnatare amintesc că procedura pentru declanșarea acestui referendum a fost deja demarată în ianuarie 2017, Parlamentul avizându-l favorabil în februarie 2017. Organizația Geeks for Democracy a dat publicității miercuri un sondaj de opinie realizat de ISSPOL, care arată că 91% dintre români se opun amnistiei și grațierii, 87% dintre românii care au votat cu PSD/ALDE/UDMR la alegerile parlamentare din 2016 se opun grațierii și amnistiei, iar 63% dintre români consideră că pedepsele pentru corupție sunt prea mici.

Redăm mai jos integral comunicatul

Organizațiile civice semnatare, active în protestele de stradă care au urmat emiterii OUG 13 și, ulterior, propunerilor de modificare a legilor Justiției și a codurilor penale,

 1. Cer Președintelui României să emită de urgență decretul de organizare a unui referendum naţional prin care românii să-şi exprime voinţa cu privire la relaxarea sau înăsprirea legislației în materie penală. Amintim că procedura pentru declanșarea acestui referendum a fost deja demarată în ianuarie 2017, Parlamentul avizându-l favorabil în februarie 2017;
 2. Cer Guvernului și majorității parlamentare să oprească imediat și necondiționat orice proceduri de legiferare privind modificarea legislației penale, inclusiv privind inițiativele de amnistie și grațiere;
 3. Cer decidenților politici și instituționali (Președintelui Klaus Iohannis, Prim-ministrului Viorica Dăncilă, ministrul Justiției – Tudorel Toader, Avocatul Poporului – Victor Ciorbea și liderilor politici din Comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaților, Vasile-Daniel Suciu – PSD, Raluca Turcan – PNL, Dan Barna – USR, Korodi Attila – UDMR, Varujan Vosganian – ALDE, Eugen Tomac – PMP, Varujan Pambuccian – Minorități și Victor – Viorel Ponta – Neafiliați) o serie de întâlniri până cel târziu pe 24 decembrie 2018 pentru a discuta despre necesitatea continuării luptei împotriva corupției, a respectării independenței justiției și a domniei legii în România.

Formulăm aceste cereri având în vedere:

Anunțul Comitetului Executiv al PSD referitor la iminența adoptării unor ordonanțe de urgență privind relaxarea legislației în materie penală, inclusiv a unor prevederi privind amnistia și grațierea;

Recomandările instituțiilor europene, partenerilor internaționali și cele formulate prin Mecanismul de cooperare și verificare, precum și cele formulate de asociațiile profesionale de magistrați din România;

Rezultatele sondajului sociologic reprezentativ la nivel național privind amnistia, grațierea și lupta împotriva corupției, comandat de partenerii noștri din grupul civic Geeks for Democracy și realizat de ISSPOL în perioada 4-10 decembrie 2018.

Într-o majoritate covârșitoare, indiferent de opțiunea politică, de mediul social, de nivelul de educație sau de orice alt lucru care îi deosebește, românii au un lucru în comun: spun NU amnistiei și grațierii. Astfel:

91% dintre români se opun grațierii infractorilor condamnați pentru corupție, respectiv amnistiei faptelor de corupție;
87% dintre românii care au votat cu PSD/ALDE/UDMR la alegerile parlamentare din 2016 se opun grațierii și amnistiei;
63% dintre români consideră că pedepsele pentru corupție sunt prea mici;
73% dintre români consideră că viața lor este afectată de corupție în proporție mare și foarte mare;
80% dintre români consideră că lupta anticorupție este importantă pentru ei;
91% dintre români doresc să continuăm să fim parte a Uniunii Europene.

Sursa: Geeks for Democracy

 

Vedeți toate rezultatele aici: www.g4d.ro/studiu_amnistie

Aceste rezultate arată contradicția flagrantă dintre dorința românilor de continuare a luptei împotriva corupției și dorința câtorva grupuri sau persoane cu funcții de demnitate publică de a o opri. Suveranitatea României nu poate fi exercitată în nume propriu de niciun grup și nicio persoană, și de aceea am formulat cererea ca Președintele să convoace imediat referendumul pe justiție.

În același timp, constatăm că Guvernul și Parlamentul continuă mutilarea legislației penale în disprețul dorinței românilor, cu ignorarea opiniilor fundamentate ale magistraților și ale concluziilor și solicitărilor instituțiilor europene și internaționale sau ale partenerilor din UE și NATO. De aceea, le-am cerut să oprească imediat modificarea codurilor penale sau adoptarea unor acte normative pentru amnistie și grațiere.

Nu în ultimul rând, am constatat că în adoptarea legilor justiției și în discuțiile privind modificarea codurilor penale au existat deficiențe majore ale dialogului și consultării dintre legiuitor și societate în ansamblu. Lipsa dialogului dintre Guvern/Parlament, pe de o parte, și instituțiile independente ale statului, instituțiile europene și partenerii noștri din Uniunea Europeană și NATO, pe de altă parte, pune într-un pericol major și iminent separația puterilor în stat, respectiv rolul și credibilitatea noastră în lume. Riscăm un derapaj fără precedent de la valorile democratice și de la drumul nostru alături de lumea liberă, punând în pericol viitorul nostru ca națiune chiar în an centenar.

Cerem liderilor politici ai partidelor parlamentare și Președintelui României să-și asume în mod public prin acțiunile enumerate mai sus o poziție clară asupra legislației penale, în acord cu dorințele și aspirațiile majorității românilor, evidențiate fără echivoc în sondajul prezentat.

Semnează :

#activAG Piteşti
Acțiunea Civică Galați
Asociația Aradul Civic
Asociația Reactiv Brașov
Brașovul Civic
Corupția Ucide
Diaspora Franța Solidară cu România
Euro Aleg 2.0
Geeks for Democracy
Inițiativa România
Initiativa Timișoara
Protestatari ProDemocrație Londra
Rădăuțiul Civic
Reset Iași
#Rezist Dublin
#Rezist Galați
#Rezist Lyon
#Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România
#REZISTENȚA
#Rezist MILANO
#Rezistența din Diaspora
Rezistăm și la Paris
#Rezist WMW
Ștafeta Steagului Uniunii Europene
Umbrela Anticorupție Cluj
Vă Vedem din București
Vă Vedem din Sibiu
VedemJust

Initiativa România
http://www.initiativaromania.ro/

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Iohannis, trezeste-te, mai mortule!

 2. 82,11%, mai precis un 69 cu tva.

 3. Fmm Klaus. Blatistule!

 4. Cele 29 ONG-uri cred ca au in total vreo 10 membri .
  As dori sa probeze in mod concret pe cine reprezinta .
  In rest despre sondaje FAKE , sunt satul .

  • Te asteapta cumva Gadea, Ciuvica si restul leprelor de la haznaua 3??? Esti de acolo cu discursul asta. Si inca ceva: FMM de postac.

  • @A310
   S-ar putea sa asistam la ultimii ani ai PSD-ului, cacat PSDist ce esti.

  • Sunt nevoit sa inclin ca puscariasul #A310 ar putea avea dreptate.
   #Rezist Dublin nu este grup pe FB , este doar 1 tip cu citeva zeci (poate sute acum) de Like-uri

 5. Nu mai jigniti oamenii. Sunt multi cei care asteapta si asteapta ; si astia o lungesc.si o lungesc .

 6. Țara milițienilor umflați, a procurorilor abuzivi şi a judecătorilor indiferenți la destine…Tâmpiți ați mai ajuns, când este evident că unii sunt executați la ordin şi alții nici nu se prezintă pe la audieri…

 7. Unii au fost prieteni buni cu militienii umflati,cu procurorik abuzivi si chiar cu judecatorii nemilolosi.Acum asreapta capatul de linie.

 8. Din ciclul :Multi, multi , dar prosti! -Felicitari celor 29 #oengeuri Soros cu placute suedeze de gat pt aceasta initiativa ! Rugam pe aceasta cale pe cei care a lansat initiativa , sa intocmeasca de urgenta liste cu cei 91% aborigeni care e pentru , pentru preluarea acestor penali din inchisori la ei acasa sau macar sa contribuie cu bani din salariu si pensie pt amenda de zeci de milioane euroi ,pregatita de uie pt colonie, daca…spatiile din inchisori nu se elibereaza !

 9. Sa-si treaca suspendarea si de unde are Dancila bani de pensii si salarii, daca vrea ca Dragnea si Tariceanu sa mai castige un mandat.

 10. Unu a construit o Tara an 25de ani si alti an 30 de ani au vanduto si distruns cu levi facute de ei pentru ei acum vor sa scape de raspundre legea trebuie sa fie pentru toti la fel sa raspunda pentru ceea cea facut sant anpotriva amistiei si gratieri

 11. eu consider ca avem deja legi care sunt împotriva acestor abuzuri…trebuie doar aplicate…
  un alt referendum nu este decât o alta suma de bani din buzunarul nostru, cheltuita fara rost…