G4Media.ro

25 de ani mai târziu, Srebrenica comemorează masacrul

25 de ani mai târziu, Srebrenica comemorează masacrul

Ei urmează aceeași cale pe care membrii familiei lor sau ei înșiși l-au parcurs cu doar 25 de ani în urmă. O sută de supraviețuitori și rude ale victimelor au început marșul, care are loc în fiecare an pe 8 iulie, pentru a aduce un omagiu victimelor masacrului de la Srebrenica, în Bosnia, în ciuda restricțiilor impuse de pandemie.

Un masacru care a ucis aproape 8.000 de bărbați și băieți musulmani bosniaci în timpul conflictului care a destrămat fosta Iugoslavie, în iulie 1995.

„Pentru mine înseamnă foarte mult să revin aici după 25 de ani”, explică Sabahudin Tutundic, un supraviețuitor al masacrului, „și să văd unde am mers, unde prietenii mei, părinții și propriul frate de 19 ani ani, au mers. Nu trebuie să se mai întâmple niciodată aşa ceva cu nimeni”.

Acest masacru, comis într-o enclavă aflată sub protecția ONU, este considerat a fi cel mai grav care a fost săvârșit în Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial şi a fost calificat drept „genocid” de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie. Acesta l-a condamnat la închisoare pe viață pe fostul șef militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, pentru că a condus aceste operațiuni.

Rămășițele a peste 6.600 de victime au fost îngropate într-un sit memorial de lângă Srebrenica. Cele ale altor opt persoane vor fi înmormântate în această sâmbătă.

Sursa: Euronews / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Nici o vorba despre masacrarea crestinilor?

  • Asta oare ce înseamnă: „Nu trebuie să se mai întâmple niciodată aşa ceva cu nimeni.”?!

   Vezi că ai uitat de „Bine bine, dar americanii au omorat negrii!”

 2. Dacă tot faceti stiri, faceti-le cum este etic, adică sa cuprindă povestea ambelor părți, sunt unii dintre noi care nu stiu istorie asa ‘corect’ si sa nu sărim sa tragem concluzii pripite despre ‘nevinovatii’ de musulmani ‘pacifisti’.
  P.S.
  Nu am vazut vreodata un creștin sa se arunce în aer in vreo piata centrala plina cu oameni, doar pentru ca el crede că o sa primească ‘o tona de vagine’ in viata de apoi.

  • Penibilule, nimic nu justifică genocidul. Vai de capul tău, ai trecut prin viață fără să înțelegi că o crimă nu o justifică pe alta. Ești doar un cap sec, altfel te-ai fi gândit că dacă de mii de ani unii îi omoară pe alții, tot timpul va fi cineva care are ceva de răzbunat. După logica ta ar fi un șir fără de sfârșit de suferință și vieți distruse ale celor rămași în urmă, care bineînțeles că ar aștepta următoarea ocazie să cauzeze moarte, la rândul lor. Crimele se judecă la tribunal, nu prin alte crime, băi găgăuță. Ești praf.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.