G4Media.ro

13 preoți din Republica Moldova părăsesc mitropolia subordonată Rusiei și trec la…

sursa foto: Pexels.com

13 preoți din Republica Moldova părăsesc mitropolia subordonată Rusiei și trec la biserica românească, urmează alți 50 – Europa Liberă

Săptămâna viitoare, 13 biserici din diferite zone ale Republicii Moldova vor trece oficial la Mitropolia Basarabiei, subordonată Bisericii Ortodoxe Române, au declarat pentru Europa Liberă surse apropiate acestor preoți. De la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste 60 de preoți din R. Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei – subordonată Rusiei, la cea a Basarabiei – subordonată bisericii ortodoxe din România.

Săptămâna viitoare, aceste biserici urmează să primească actele de reînregistrare de la Agenția Servicii Publice.

Una dintre parohiile care deja și-a schimbat mitropolia în acte este biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Malcoci, raionul Ialoveni. Parohul ei, preotul Andrei Oistric, a fost până nu demult decan al Facultății de Teologie Pastorală la Academia de Teologie Ortodoxă, parte a Mitropoliei Moldovei.

„Am făcut studii la Suceava și la București și întotdeauna am fost mai aproape de Mitropolia Basarabiei. Mai mult de jumătate din viața mea am oferit-o învățământului teologic: 13 ani am fost profesor, preot spiritual și director adjunct la Seminarul teologic liceal de fete „Regina Maria” și alți 12 ani am lucrat la Academia de Teologie, dintre care 10 ani am fost decan. Sentimentele mele pentru ortodoxia românească nu erau un secret. Toți colegii și învățăceii mei au știut acest lucru”, a povestit Europei Libere preotul Andrei Oistric.

Parohul de la Malcoci spune că și-a dorit să treacă la Mitropolia Basarabiei încă acum 15 ani, când a venit în sat, dar oamenii din comunitate nu erau pregătiți. „De când a început războiul, am avut tot mai multe solicitări din partea enoriașilor: «Părinte, uitați-vă cum e susținut războiul, nu e bine așa!». Am fost afectat și eu de acest război, și familia mea. Am rude și de o parte, și de alta. Mi-am arătat această dorință la sfârșitul lui februarie-începutul lui martie, iar în august parohia satului Malcoci a trecut oficial de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei”, explică preotul pentru Europa Liberă.

Trecerea de la o mitropolie la alta se face printr-o procedură legală. Parohiile sunt reînregistrate la Agenția Servicii Publice. „La noi, în satul Malcoci, s-a făcut o adunare cu enoriașii și s-a întocmit un proces verbal. L-am depus la Mitropolia Basarabiei, la Ministerul Justiției și la Agenția Servicii Publice. Agenția ne-a dat un nou cod fiscal, dreptul de a avea ștampilă, deci toate drepturile juridice”, precizează parohul de la Malcoci.

La modul practic, însă, nimic nu se schimbă în parohie, nici măcar calendarul religios. Preotul spune că va ține în continuare toate sărbătorile pe stil vechi. Încă înainte de a ieși oficial din Mitropolia Moldovei, el a plecat de la Academia de Teologie. Demisia lui a fost aprobată la același sinod din 25 octombrie și a fost înlocuit cu ieromonahul Macarie Crudu.

Săptămâna aceasta, fondatorul și prorectorul Academiei de Teologie, Vetcislav Cazacu, a declarat și el că a părăsit Mitropolia Moldovei și s-a alăturat Mitropoliei Basarabiei. Alte anunțuri de acest fel sunt așteptate în următoarele săptămâni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...