G4Media.ro

EXCLUSIV România poate rămâne fără fonduri europene dacă mărește pensiile cu 40%.…

Sursa foto: Comisia Europeană

EXCLUSIV România poate rămâne fără fonduri europene dacă mărește pensiile cu 40%. Mecanismul juridic prin care UE poate sancționa Bucureștiul

Uniunea Europeană are instrumentele legale prin care poate tăia sau suspenda plata fondurilor europene cuvenite României, inclusiv fondurile de coeziune, dacă Bucureștiul ia decizii care vor crește deficitul bugetar suplimentar față de angajamentele luate față de Bruxelles, precum creșterea cu 40% a pensiilor. Reprezentanți ai Comisiei Europene au transmis deja avertismente României în acest sens după ce Parlamentul a votat marți majorarea pensiilor.

România este singurul stat membru UE aflat în procedura de deficit excesiv, procedură lansată în luna aprilie din cauza depășirii în 2019 a deficitului bugetar acceptat prin Tratatul de Funcționare a UE (4% față de limita maximă acceptată de 3% din Produsul Intern Brut). Deși Comisia Europeană a anunțat că va accepta depășirile țintei de deficit în cazul tuturor statelor membre ca urmare a pandemiei de Covid-19, în cazul României există condiționalități care o împiedică să își mărească deficitul bugetar cu cheltuieli care nu sunt legate de combaterea pandemiei de coronavirus.

Astfel, Consiliul UE a adoptat în luna aprilie, la propunerea Comisiei Europene, o Recomandare (cu caracter obligatoriu) pentru România, care trebuie să adopte măsuri pentru scăderea treptată a deficitului bugetar până în 2022. România ”trebuie să pună în aplicare în mod riguros măsurile necesare pentru corectarea deficitului său excesiv până cel târziu în 2022” și să facă ”reforme structurale ample”, potrivit Recomandării citate.

Problema e că, prin eventuala creștere cu 40% a pensiilor încă din acest an, România ar încălca angajamentele asumate și ar crește deficitul bugetar cu încă 6,5% din PIB, potrivit calculelor guvernului.

Ce instrumente are UE să sancționeze un astfel de comportament?

Uniunea Europeană a prevăzut în legislația proprie instrumente de sancționare a statelor membre care nu respectă angajamentele asumate și continuă să își majoreze deficitele bugetare peste limitele acceptate unanim.

Astfel, chiar Tratatul de Funcționare UE, care are rolul unei Constituții a Uniunii Europene, prevede la Articolul 126, paragraful 11, că dacă un stat membru nu respectă Recomandarea din timpul procedurii de deficit excesiv (adică exact cazul României, dacă ar mări pensii cu 40%), Consiliul UE poate ”să aplice amenzi într-un cuantum corespunzător”.

Procedura de sancționare este întărită și de Regulamentul 1303/2013 al UE, care trasează modalitățile de utilizare a fondurilor europene (de coeziune și celelalte tipuri de fonduri) de către statele membre. Astfel, Articolul 23 din Regulament prevede la alineatul 9 următorul mecanism: Comisia Europeană ”prezintă Consiliului o propunere de suspendare parțială sau integrală a angajamentelor sau a plăților pentru programele unui stat membru” în cazul în care Consiliul UE decide că statul membru în cauză ”nu a întreprins acțiuni eficace pentru corectarea deficitului său excesiv”.

De asemenea, Consiliul UE poate decide suspendarea parțială a plăților către un stat membru după ce Comisia Europeană ”concluzionează că statul membru nu a luat măsuri de implementare a programului de ajustare” sau dacă Consiliul decide că ”un stat membru nu respectă programul de ajustare macroeconomică”.

Dacă procedura de sancționare a statului membru este declanșată, se acordă prioritate suspendării angajamentelor, iar plățile se suspendă ”numai în cazul în care se urmărește adoptarea unor măsuri imediate și în caz de neconformitate semnificativă”, potrivit Regulamentului 1303/2013. Suspendarea plăților se aplică cererilor de plată depuse pentru programele în cauză după data deciziei de suspendare.

Suspendarea angajamentelor se face până la cel mai mic dintre următoarele două praguri:

– fie maximum 50 % din angajamentele aferente fondurilor structurale pentru următorul exercițiu financiar
– fie maximum 0,5 % din PIB-ul nominal

Consiliul UE ia aceste decizii prin vot. E nevoie ca statul membru vizat să strângă o majoritate de blocaj pentru a evita o asemenea sancțiune.

Context. Președintele Klaus Iohannis a avertizat miercuri într-o conferință de presă că ”există discuții extrem de serioase cu înalți responsabili din Comisia Europeană, care ne-au spus franc: dacă această rectificare aprobată în Parlament intră în vigoare, ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde de euro din fonduri europene, fiindcă încălcăm mai multe prevederi ale tratatelor”.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat pentru G4Media.ro și Presshub.ro că ”un asemenea scenariu ar fi o premieră în UE și ar avea un efect catastrofal asupra României, dat fiind că fondurile structurale reprezintă principalul motor de investiții pentru România”.

Parlamentul a votat marți un amendament la rectificarea bugetară prin care pensiile ar trebui să crească cu 40% din acest an. Guvernul aprobase prin rectificarea bugetară o creștere de doar 14% a pensiilor, arătând că bugetul nu își poate permite o majorare cu 40%, așa cum prevedea Legea pensiilor votată în 2010 de majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Parlament. Guvernul Orban a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională legea votată marți în Parlament.

Foto: Comisia Europeană

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. bănuiesc că s-au supărat și pe posibilitatea majorării salariilor profesorilor, nu trebuie să fim săraci și proști

    • Nu cred ca s au suparat, doar si au facut cruce cand au vazut cat de populist si iresponsabil poate fi un partid majoritar parlamentar .

    • E bine pentru tine ca esti sluga la PSD, altfel mureai de foame. Esti un imens ipocrit, de parca tie iti pasa de profesori, tu ai invatat devreme ca e mai rentabil sa sugi morcovi prin PSD pentru un job, munca cinstita e pentru fraieri.

      Fraieri care vor emigra masiv, sa vedem atunci de unde mai au stapanii tai ce sa fure.

  2. Poate aude UE.ca nu au crescut pensiile cu 40%, ci au scazut cu 26% pt ca este o lege in vigoare pe care guvernul Meu nu o mai respectă!!!Unde ar tb sa ajunga cei care nu respectă legea mai UE?!La pușcărie!!!

    • Le vor crește oricum pentru că așa e legea. Ghinion !!

    • Voi vreti ca leul sa ajunga la paritate cu rubla ? Bineinteles ca vreti, ca sa mai spalati din rusinea de a avea cea mai slaba moneda de dupa desfiintarea URSS…

    • Voi va doriti ca leul sa ajunga la paritate cu rubla? Bineinteles ca va doriti, ca sa mai spalati din rusinea de avea in buzunare cea mai slaba rubla de la desfiintarea URSS-ului incoace…

    • Pe aceeasi logica, ai putea sa te superi pe PSD ca n-a facut pensiile 5,000 euro si salariul minim 10,000 euro si de aia esti tu sarac.

      NU LEGILE STABILESC NIVELUL VENITULUI, CI ECONOMIA.

  3. UE nu are nimic cu cresterile de pensii sau salarii. UE are ceva cu deficitul bugetar, cu bugetele ne-sustenabile, cu traitul pe datorie, cu tarile falimentare

    • traitul pe datorie e regula, nu exceptia in UE :))) vezi ratele de indatorare vs pib :))

    • Sigur, hai sa ne prefacem ca Romania are o economie puternica ce se compara cu cea a tarilor occidentale. Deasemenea, suntem in cea mai mare criza economica din istorie, deci normal ca toate tarile au datorii mai mari ca oricand.

      Dar gunoiul PSDist „ion din balon” foloseste orice pretext sa atace UE, fiindca UE are o institutie numita EPPO care ii va aresta stapanii, iar „ion din balon” va ramane fara jobul la stat pe care nu il merita.

    • are pe naiba, o adunatura de bugetari lobbisti bine platiti care nu stiu decat sa suga mai mult de la buget, asta sunt institutiile tale europene!

  4. psd vrea sa dea foc la tara ca sa ramanem in saracie si dependenti de pomenile lor

  5. Pai e mai bine pentru UE sclavi pe plantatii germane decât o pensie decenta. Apropo, pensionarii lor își permit concedii , croaziere, ai noștrii așteaptă ajutorul de înmormântare. Ficusilor, nu ne convingeți. Despre ce viitor vb voi când noi mai avem puțin timp de trăit…..

    • Si de ce se duc romanii in Germania la munca in loc sa stea in Romania? Pentru ca la ei in sate nu mai e nimic de munca, a venit PSD si a furat tot, n-a investit PSD in infrastructura si acum satele lor sunt pe moarte.

      Gunoi ipocrit PSDist ce esti. Tu esti bine, angajat la stat, nemeritat, pe bani multi, dar unii sunt prea saraci, iar altii au prea multa onoare sa ramana in Romania lui PSD.

    • Gunoi ești tu bai vladimire . Marxiștilor. Voi sunteți gunoaiele acestei țări. Ce faci ba nene, ne împuști că nu suntem de acord cu tine? Gunoiule.

    • Dorule, a cui e vina ca se intampla ce spui tu ?

    • @asdfg
      Nu-i treaba mea, dar as risca o intrebare cu rol de raspuns:
      – cele doua razboaie mondiale si tratatele ulterioare?

  6. Pesedistii stiu foarte bine acest lucru dar cu toate acestea dinamiteaza cu buna stiinta toate drumurile care duc catre o guvernare responsabila si le fac aproape impracticabile !
    Daca s-ar fi intamplat toate acestea acum jumatate de an mi-as fi dorit sa vina la guvernare PSD ! Dar m-as fi pripit pt ca odata veniti la butoanele guvernarii acesti tupeisti inconstienti ar fi lansat vechea zicala de pe vremea venirii USL la putere : „In pivnitele guvernului ar fi trebuit sa fie miliarde si miliarde de euro in cash ( pe care i-am strans noi si i-am depozitat special ca sa ii dam compatriotilor nostri, tatilor si bunicilor si copiilor nostri, dar nu mai sunt pt ca ticalosii de dreapta care au guvernat inaintea noastra, hotii i-au praduit si ce nu au putut praduit i-au prapadit din cauza incompetentei lor, in asa fel inat dragi romani suntem nevoiti sa amanam majorarea pensiilor si a salariilor si a alocatiilor.”

    PS. Asta ar fi fost discursul , de altfel deja exersat de USL ! :))

    • Pe de alta parte toate majorarile votate au fost trecute in bugetul pe anul in curs (cel putin asa a declarat public Catu prin martie, cand se credea ca alegerile locale vor fi la termen), astfel incat fiind trecuta sursa de finantare a acestor majorari in buget, toate aceste legi pe care acum CCR le declara in cascada ca sunt constitutionale, asa si sunt pt ca INOPORTUNITATEA lor nu echivaleaza cu NECONSTITUTIONALITATEA !

      PPS. Asa se si explica faptul ca CCR a respins IN UNANIMITATE, sesizarea privind neconstitutionalitatea legii privind dublarea alocatiilor !

      PPS. Nu-mi face placere sa o spun dar adevarul de multe ori este neplacut ! :((

  7. MINCIUNI! Ue nu va indrazni! CURAJ

  8. Păi era previzibil ca doar nu le-ar fi dat UE bani de-a moca nereturnabili şmecherilor ca să îi bage la buzunar în timp ce pe populaţia ţării îi îndatorează aşa că le vor da doar bani care pot fi atraşi pe proiecte şi nu pomeni.Păi era previzibil ca doar nu le-ar fi dat UE bani de-a moca nereturnabili şmecherilor ca să îi bage la buzunar în timp ce pe populaţia ţării îi îndatorează aşa că le vor da doar bani care pot fi atraşi pe proiecte şi nu pomeni.
    Măi pensionarilor hai să vă pună nenea la încercare logica să vedem cât de isteţi sunteţi.
    Deci PSD va mărit pensiile ca să îi votaţi ştiind că nu sunt bani la buget şi să presupunem că toată ţara e atât de fericită încât îi aleg şi la locale şi parlamentare care ar face ca PSD să preia puterea şi deci s-ar întoarce povestea şi ei cei de la PSD vor fi în situaţia de acuma să nu aivă bani să dea pentru pensii.
    Deci întrebarea mea este: „credeţi că va fi pusă vreodată legea asta în aplicare în SPECIAL DE PSD CU EI LA PUTERE?”.
    În regulă să presupunem că o vor face, dar atuncea întrebăm cine va pierde dacă insistă să îşi ducă tot demersul ăsta până la capăt: „ÎNTREBAREA ERA PENTRU BUGETARI?”.
    În regulă să zicem că nici pe bugetari nu vrea să îi ardă si nici pe pensionari atuncea ce le mai rămână să facă ca să nu vă ardă pe niciunul?….oare va băga taxe că doar nu o să le bage doar celor din privat şi celor care nu au votat PSD ca va trebui să le bage la toţi că nu merge altfel legal?….sau să se împrumute pe termen scurt că nici alea nu le va mai da nimeni dacă intră legea cu mărirea cu 40%?….iar dacă nimica nu există să iasă din situaţia asta să fie FMI care le va da doar dacă dovedesc că pot da înapoi şi să vă întoarceţi la vremurile lui Băsescu sau mai rău că sunteţi pe valul a două crize?
    Deci explicaţi-mi mie că sunt aşa mai prost, care sunt soluţiile celor de la PSD să se descurce cu măririle date de ei pentru că eu în prostia mea nu văd altele care vi le-am zis înainte sau poate sunt eu cu mintea deandoaselea şi nu văd realitatea zilelor noastre şi se vor sacrifica politicianul şi va începe să taie de la ei şi să lase furtul –> (desigur ultimul argument e o glumă şi sper că v-aţi prins mai ales când e vorba de PSD)?

    • Nu se va schimba nimic practic pana la anul.
      Dacă va câștiga PNL parlamentarele, aceste legi vor fi schimbate.
      Daca va câștiga PSD, nu știu cum va proceda pentru că e un partid prea inventiv pentru mine!

    • Ideea a fost sa lase bomba asta inainte de alegeri, nu conteaza economia, daca nu era pandemie acum erau pe cai mari, asa pierd acum alegerile dar peste 4 ani se intorc iar cu promisiuni fantastice si vor aminti tuturor ca pnl nu a vrut sa le dea bani sau daca vor da bani ca au marit taxe, concediat bugetari sau alte lucruri care vor fi nevoiti sa le faca pentru a scoate banii

  9. Romania poate ramane si fara mot la basca.

  10. Domnu Pantazi, să înțelegem așa: a venit Vasilică Câțu în trimestrul 4 2019 și le-a dat imediat, într-o singură tranșă sute de milioane de coco lui frații suedezi Nicula, apoi a dat înainte de termen un avans gros lui americanii strategici plus a plătit toate cererile de returnare de TVA (ăla cu 33% evaziune) fără a mai pierde vremea cu verificări. Minune mare, deficitul bugetar a explodat ( desigur ciuma rosie care a făcut și a dres). Prin urmare coana Ioropa, pac ne-a băgat la deficit excesiv, că doar nu suntem Franța ( pentru cunoscători). Cam în același timp când dădea liber fără număr la toate popoarele austere să cheltuiască oricât vrea mușchiul lor pentru propășirea companiilor bogate și pentru potolirea populației sărăcite de măsurile înțelepte de luptă cu molima.
    Așa am rămas noi cu cartonașul galben și fix aia e problema cu pensiile amarâților. Că Câțu altfel ar fi vrut.

  11. Flamanzi și săraci.. DAR nu prosti! Modificați titlul pentru ca nu va face cinste!
    UE sancționează guvernele pentru depășirea deficitului, nu pentru mărirea pensiilor!!!
    A calculat cineva impactul bugetar?! Va asigura ca nu este mai mare decât contractul cu maștile aranjat recent.
    Am aprecia niște jurnaliști obiectivi!!!

  12. Voi construi metroul de suprafata, voi elimina coruptia, voi reforma sistemul, si desigur VOI ADUCE LOPETI IMAGINARE DE BANI EUROPENI.