G4Media.ro

Zeci de protestatari pro-palestinieni, arestați la universitățile Yale și New York, în…

sursa foto: Captură foto

Zeci de protestatari pro-palestinieni, arestați la universitățile Yale și New York, în contextul manifestațiilor antisemite/ Demonstrații și în alte universități americane

Zeci de protestatari pro-palestinieni au fost arestați la universitățile Yale din Connecticut și New York din Manhattan, la câteva ore după ce Universitatea Columbia a anulat cursurile din cauza unei demonstrații în desfășurare acolo, transmit Sky News și Reuters.  

Departamentul de poliție din New Haven a declarat că aproximativ 45 de protestatari au fost reținuți la Yale și acuzați de încălcarea delictuală a proprietății după ce au blocat traficul și au refuzat să plece. Protestatarii cer ca universitatea de renume mondial să întrerupă orice investiții în companiile de apărare care vând către Israel.

Între timp, Columbia le-a spus studenților să rămână acasă, în încercarea de a reduce tensiunile de la universitatea din New York, în urma arestării a peste 100 de persoane săptămâna trecută. Președinta sa, Nemat Minouche Shafik, a denunțat comportamentul antisemit și hărțuirea care, potrivit acesteia, a avut loc în incinta universității.

  • „Aceste tensiuni au fost exploatate și amplificate de persoane care nu sunt afiliate la Columbia și care au venit în campus pentru a-și urmări propriile agende”, a declarat ea într-un comunicat.

În înregistrările video difuzate pe rețelele de socializare au arătat cum poliția a demontat corturile din tabăra protestatarilor, transmite Reuters, în timp ce manifestanții se luptau cu ofițerii și scandau „Nu ne vom opri, nu ne vom odihni. Dezvăluiți. Dezinvestiți”.

Protestele de la Yale, Columbia, NYU și din alte campusuri universitare din întreaga țară au început ca răspuns la escaladarea conflictului israeliano-palestinian, în urma raidului transfrontalier mortal al militanților Hamas din 7 octombrie și a răspunsului feroce al Israelului în enclava Gaza controlată de Hamas.

Pe fondul confruntărilor furioase de la Columbia între grupurile pro-palestiniene și cele pro-Israel, poliția a primit rapoarte despre studenți israelieni cărora li s-au smuls steaguri din mâini, dar nu a fost raportat „niciun fel de vătămare fizică împotriva vreunui student”, a declarat Tarik Shappard, purtătorul de cuvânt al șefului poliției, într-o conferință de presă.

Studenții protestatari au petrecut mai multe nopți dormind în aer liber pe peluză, iar de atunci au instalat din nou corturi. Studenții au organizat rugăciuni musulmane și evreiești în tabără, iar unii au ținut discursuri în care au condamnat Israelul și sionismul și au lăudat rezistența armată palestiniană.

Peste 100 de cadre didactice de la Columbia s-au alăturat luni studenților în semn de solidaritate în tabără, pentru a marca prima zi a sărbătorii evreiești de Paște.

Președintele american Joe Biden, care a fost criticat de protestatari pentru că a furnizat fonduri și arme Israelului, a declarat duminică, într-o declarație, că administrația sa a pus toată forța guvernului federal în spatele protejării comunității evreiești.

„Chiar și în ultimele zile, am văzut hărțuiri și apeluri la violență împotriva evreilor”, a spus Biden. „Acest antisemitism flagrant este condamnabil și periculos – și nu are absolut niciun loc în campusurile universitare, sau oriunde în țara noastră”.

Organizatorii studenților din tabăra de la Columbia au criticat declarația lui Biden, menționând că unii dintre organizatori sunt evrei și că agențiile de știri s-au concentrat pe „indivizi inflamatori care nu ne reprezintă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează