G4Media.ro

Zborul inaugural al lansatorului european Ariane 6, amânat din nou, până în…

Sursa foto: Twitter / ArianeGroup

Zborul inaugural al lansatorului european Ariane 6, amânat din nou, până în 2024, anunță Agenţia Spaţială Europeană

Zborul inaugural al noului lansator de rachete european Ariane 6 a fost amânat din nou, a anunţat marţi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), transmite DPA, citată de Agerpres.

Lansarea inaugurală este acum planificată pentru 2024, a scris pe platforma X (anterior Twitter) Josef Aschbacher, directorul ESA, cu sediul la Paris.

O dată mai precisă a lansării va putea fi stabilită doar după testele suplimentare, care urmează să se desfăşoare în septembrie.

Lansarea Ariane 6 fusese programată iniţial în 2020, însă a fost amânată de mai multe ori.

Cel mai recent, ESA a estimat că zborul inaugural al Ariane 6 va avea loc în ultimul trimestru al anului 2023.

Racheta Ariane 6 este modelul succesor al lansatorului Ariane 5, funcţional din 1996. Racheta este concepută pentru a transporta în spaţiu sateliţi destinaţi clienţilor comerciali sau din sectorul public şi se estimează că va fi semnificativ mai ieftină comparativ cu predecesoarea sa.

Scopul Ariane 6 este de a face zborurile spaţiale ale Europei mai competitive, noua rachetă urmând să preia, de asemenea, lansările lansatorului Soyuz, operat de agenţia spaţială rusă.

La începutul lunii iulie, o rachetă Ariane 5 a fost lansată în spaţiu pentru ultima dată. De atunci, ESA nu mai deţine mijloace proprii de lansare a sateliţilor mari în spaţiu. O situaţie care se va prelungi odată cu această amânare a lansării inaugurale a rachetei Ariane 6 .

De asemenea, racheta mai mică Vega C nu este funcţională în prezent după ce primul ei zbor comercial s-a încheiat cu un eşec, în luna decembrie a anului trecut.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...