G4Media.ro

Zaporijia, Ucraina: Cea mai mare centrală nucleară din Europa este „complet scăpată…

Sursa foto: Energoatom

Zaporijia, Ucraina: Cea mai mare centrală nucleară din Europa este „complet scăpată de sub control”, avertizează șeful AIEA

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a lansat un avertisment îngrijorător cu privire la centrala Zaporijia din sud-estul Ucrainei, cea mai mare din Europa, potrivit Sky News.

Situația de acolo devine din ce în ce mai periculoasă pe zi ce trece, a declarat acesta, îndemnând Rusia și Ucraina să permită experților să viziteze complexul pentru a preveni un accident nuclear.

„Fiecare principiu al siguranței nucleare a fost încălcat”, a spus el. „Ceea ce este în joc este extrem de serios și extrem de grav și periculos”.

Uzina este în prezent controlată de Rusia, dar și-a păstrat personalul ucrainean, ceea ce a dus la momente de fricțiune și presupuse violențe.

AIEA are unele contacte cu personalul, dar acestea sunt „defectuoase” și „disparate”, a declarat Grossi.

El a mai spus că lanțul de aprovizionare cu echipamente și piese de schimb pentru uzină a fost întrerupt, astfel încât „nu suntem siguri că uzina primește tot ce are nevoie”.

„Când puneți toate acestea împreună, aveți un catalog de lucruri care nu ar trebui să se întâmple niciodată în nicio instalație nucleară”, a spus el.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. SUA au permis să se întâmple așa ceva, dacă se întâmplă vreun accident 50% din vină o are instant SUA.