G4Media.ro

Yenul se apreciază abrupt în raport cu dolarul, zvonuri privind o intervenție…

Sursa Foto: The Moscow Times

Yenul se apreciază abrupt în raport cu dolarul, zvonuri privind o intervenție japoneză

După săptămâni de suferință, yenul și-a revenit puternic față de dolar vineri, o mișcare pe care tradeii au atribuit-o unei probabile intervenții japoneze pe piețe pentru a-și susține moneda, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

În jurul orei 17:20 GMT, moneda japoneză era în creștere cu 1,49% față de dolar, la 147,65 yeni pentru un dolar.

Moneda japoneză a cunoscut vineri o secvență rarisimă. A început ședința scăzând până la 151,94 yeni, cel mai scăzut nivel din ultimii 32 de ani, înainte de a crește brusc până la 146,23 yeni.

Magnitudinea revenirii, cu un câștig de 3,91% între cele două extremități de ședință, este extrem de rară, mai ales pentru un curs care implică două dintre cele mai importante trei monede din lume (alături de euro).

„A fost o intervenție asupra yenului”, a declarat Mazen Issa, de la TD Securities, pentru a explica inversarea bruscă a tendinței.

Cotidianul Nikkei a relatat vineri că guvernul japonez a intervenit într-adevăr pe piețe pentru a-și susține moneda, fără a avea însă o confirmare oficială în acest stadiu.

„Vând obligațiuni ale Trezoreriei SUA pentru a finanța operațiunea”, a declarat Mazen Issa. Prin aceste vânzări, Ministerul de Finanțe japonez recuperează dolari, pe care îi convertește apoi în yeni, crescând cererea pentru propria monedă, care se apreciază.

Zvonul unei intervenții plutea pe piața valutară de câteva zile, în timp ce yenul intrase pe un trend de depreciere, afectat de politica monetară ultra-acomodantă a Băncii Japoniei.

Decizia Japoniei vine la o lună după o primă intervenție, din aceleași motive, pe care Nikkei o estimase la 3.000 de miliarde de yeni, adică aproape 21 de miliarde de dolari.

Mazen Issa a precizat că această operațiune a avut loc la sfârșitul după-amiezii la Londra, centrul pieței valutare mondiale, înainte de un weekend „unde lichiditatea era foarte scăzută”, ceea ce explică, în parte, violența inversării.

„A fost făcută pentru a provoca o suferință maximă speculatorilor”, a insistat el.

„Nu putem tolera mișcările excesive ale speculatorilor”, a declarat ministrul japonez de finanțe, Shunichi Suzuki, în cadrul unei conferințe de presă, vineri. „Vom reacționa în mod corespunzător, urmărind cu mare acuitate evoluțiile de pe piața valutară.”

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...