G4Media.ro

Xi Jinping, în topul tendințelor pe Twitter, după apariția unor zvonuri nesusținute…

Foto: Xi Jinping / Facebook

Xi Jinping, în topul tendințelor pe Twitter, după apariția unor zvonuri nesusținute de nicio dovadă potrivit cărora ar fi fost arestat la domiciliu

Președintele chinez Xi Jinping a devenit unul dintre cele mai importante subiecte în topul tendințelor pe Twitter, pe fondul unor informații nefondate potrivit cărora s-ar afla în arest la domiciliu și că puterea comunistă se află în mijlocul unei lovituri de stat militare, potrivit Newsweek.

Xi și sintagma #ChinaCoup au fost în trend pe rețelele de socializare după ce zeci de mii de utilizatori au răspândit zvonuri neconfirmate potrivit cărora președintele a fost reținut și răsturnat de la putere de Armata Populară de Eliberare a Chinei.

Aceste speculații, care nu au fost discutate de nicio sursă de încredere, au apărut în condițiile în care sâmbătă aproape că nu mai există zboruri comerciale care să survoleze capitala Beijing, iar rapoarte neverificate susțin că toate trenurile și autobuzele sunt, de asemenea, anulate în Beijing.

Site-ul aeroportului Beijing Capital arată că mai multe zboruri din capitala Chinei au fost anulate; dar multe altele sunt încă programate sau au aterizat deja.

De asemenea, un videoclip postat pe Twitter și distribuit pe scară largă ar arăta o linie de vehicule militare de până la 80 de kilometri lungime care se îndreaptă spre Beijing, pe fondul unor informații privind o lovitură de stat militară care ar fi avut loc în 22 septembrie.

 


Cu toate acestea, videoclipul durează mai puțin de un minut, astfel că nu arată dacă linia de vehicule militare se întinde pe 80 km. Nu este confirmat când sau unde a fost filmat și nici dacă convoiul se îndreaptă spre Beijing ca parte a unei lovituri de stat militare.

Zvonul a fost alimentat și de politicianul indian Subramanian Swamy, care a transmis sâmbătă un mesaj pe Twitter către cei 10 milioane de adepți ai săi: „Un nou zvon care trebuie verificat: Xi Jingping [sic] se află în arest la domiciliu la Beijing? Când Xi s-a aflat recent la Samarkand, liderii Partidului Comunist Chinez ar fi trebuit să-l înlăture pe Xi din funcția de însărcinat cu armata a partidului. Apoi a urmat arestul la domiciliu. Așa se zvonește”.

Într-o serie de tweet-uri, Drew Thompson, un fost oficial al Departamentului Apărării pentru China, Taiwan și Mongolia, descrie zvonurile ca fiind „complet false”.

„Discuția deschisă despre opoziția față de Xi face ca zvonurile să fie plauzibile. În ciuda lipsei de dovezi că Xi se confruntă cu o opoziție internă, speculațiile persistă. Acest lucru sporește plauzibilitatea zvonului, sau speranța pentru unii, că Xi va fi arestat”.

Frida Ghitis, o editorialistă specializată în afaceri mondiale și fostă corespondentă CNN, a respins, de asemenea, „zvonurile” venite din China.

„Mediile de socializare sunt pline de afirmații potrivit cărora a avut loc o lovitură de stat în China, că Xi Jinping se află în arest la domiciliu. Dar nu există nicio dovadă că acest lucru este adevărat”.

Președintele Xi s-a aflat recent la summitul liderilor Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) de la Samarkand, Uzbekistan, unde a purtat discuții cu președintele rus Vladimir Putin.

Newsweek a contactat Ministerul chinez de Externe pentru comentarii, fără a primi însă vreun răspuns.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...