G4Media.ro

Washingtonul şi aliaţii săi, printre care România, îngrijoraţi de „execuţia sumară” a…

Washingtonul şi aliaţii săi, printre care România, îngrijoraţi de „execuţia sumară” a unor foști poliţişti de către talibani în Afganistan

Statele Unite şi aliaţii lor occidentali şi-au exprimat sâmbătă „îngrijorarea” cu privire la „execuţiile sumare” ale unor foşti membri ai forţelor de securitate afgane de către regimul taliban, dezvăluite de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, şi au cerut deschiderea rapidă a unei anchete, notează AFP, preluată de Agerpres.

„Suntem profund îngrijoraţi de informaţiile privind execuţii sumare şi dispariţii forţate ale unor foşti membri ai forţelor de securitate afgane, documentate de Human Rights Watch şi alţii”, au afirmat peste 20 de ţări, printre care Marea Britanie, Japonia, România, precum şi Uniunea Europeană într-un comunicat dat publicităţii de Departamentul de Stat al SUA.

„Subliniem că presupusele acţiuni constituie încălcări grave ale drepturilor omului şi contravin amnistiei anunţate de talibani”, au declarat grupul de aliaţi, lansând un apel noii conduceri afgane să se asigure că amnistia este aplicată şi „menţinută în întreaga ţară şi în toate rândurile lor”.

Săptămâna aceasta, organizaţia Human Rights Watch (HRW) a publicat un raport în care spune că documentează „uciderea sau dispariţia a 47 de foşti membri ai Forţelor naţionale de securitate afgane care s-au predat sau au fost reţinuţi de forţele talibane între 15 august şi 31 octombrie”.

„Printre victime se numără membri ai personalului militar, poliţişti, agenţi ai serviciilor de informaţii şi miliţieni”, a precizat HRW.

Pentru Washington şi aliaţii săi, „cazurile semnalate trebuie să facă obiectul unor anchete rapide şi transparente, cei responsabili trebuie traşi la răspundere şi aceste etape trebuie anunţate clar pentru a acţiona ca un mijloc de descurajare imediat a unor noi crime şi dispariţii”.

Talibanii au preluat puterea în Afganistan în august, când guvernul susţinut de Statele Unite la Kabul ţi armata ţării s-au prăbuşit.

Responsabili americani au discutat cu autorităţile afgane la începutul acestei săptămâni şi au îndemnat mişcarea islamistă să ofere acces la educaţie femeilor şi fetelor din întreaga ţară. De asemenea, Statele Unite „şi-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului”, a declarat un purtător de cuvânt american.

Pe lângă Statele Unite şi Uniunea Europeană, semnatarii comunicatului sunt Australia, Belgia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Japonia, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Ţările de Jos şi Ucraina.

sursa foto: Agerpres/ EPA/JALIL REZAYEE

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Dupa hoti potopul…

  • ați făcut bine c’ați plecat
   îngrijorarea voastră este bună
   e ok stați liniștiți, totu-i sub control

 2. Nu trebuia sa plece americanii de acolo, dar Biden crede ca talibanii sunt pesti prea mici pentru el.

  • Si aici iti bagi ma.nasul ?! Ma si aici obsedatule ? Aici nu are treaba rusia cu putin. Ce mm cauti si aici bai nevertebrato?!?!?!?

  • Un popor care doarme în papuci, cu o armata dotata cu arme americane și nu are nicio reacție la navalirea unor hoarde cu kalashnikov și Toyota, nu merita alta soarta. În diverse ocazii își luau fața aia dură de mari luptători pentru libertate, dar s-a văzut ca defapt ei vroiau sub conducere talibana. Nu poți să-i faci nimănui bine cu forța. Acum au ce și-au dorit..

 3. Mos Biden a fost învins de talibani si lăsat in pielea goală. Purtătoarea de cuvânt a moșului a spus ca talibanii sunt chiar simpatici. Si chiar sunt, decapitează si violează fără sa mai dea nimeni la știri veștile despre talibani.

  • La fel e si-n Romania. Bunicii asteptau americanii sa-i elibereze de talhari si americanii au instalat in varful statului tot talhari…

 4. Totul este din cauza corupției generalizate la nivelul conducerii politice și la care Marele Licurici, în nesimțirea și autosuficiența ce îl caracterizează în politică externă, a închis ochii. Faptul că Democratul Mondial a platit o armată inxistentă de 300000 de oameni dovedește cu prisosință acest lucru.In loc să investească în infrastructură,a întărit ,ca peste tot unde s-au amestecat, a întărit forțele de represiune.Niște oportuniști care s-au comportat la fel in Irak și Libia iar în urma lor a rămas numai distrugere și jale.

 5. Well done us!

  Se observa pacea im toate tarile invadaye din 90

 6. Usereilor, nu prea i iubește lumea pe stăpânii voștri ba😀😀😀😀. IA vedeți ca va lăsa și pe voi în urma când pleacă din colonie și o sa va cam gâdile glontul😀😀😀😀

 7. Sigur daca Romania si-a exprimat ingrijorarea,talibanii o sa se cuminteasca…..

 8. Numai macrou nu e ingrijorat,vrea sa ne bage pe gat recunoasterea regimului terorist!!?

 9. Adica sa-i impuscam pe aia care au facut dosare penale si condamnari politice la comanda americanilor incepand cu 2006?

 10. Repede, aduceți acești medici și ingineri în Europa să stea pe Hartz4!

 11. Este absolut penibil cum statele occidentale își exprima „îngrijorările” în ultimii ani. Si Neville Chamberlain era îngrijorat în mod constant, astfel l-a oprit pe Hitler sa facă pe bătăușul.
  Dar acest articol atinge paroxismul. De ce e îngrijorat Washington-ul? Ca acei polițiști executați o sa ia în nume de rău acțiunile talibanilor? Ca execuțiile trebuiau sa fie mai putin „sumare”?
  Aceste îngrijorări ne vor exploda cât de curând în fata și atunci vom putea sa ne reiteram îngrijorarea de pe lumea cealaltă……

 12. OARE AMERICAII AU DE GAND SA TRIMITA SLUGOII IN AFGANISTAN(ROMANIA,BULGARIA,POLONIA….)???