G4Media.ro

Vot pentru politicienii PNL și PSD cu probleme de corupție. Cine sunt…

sursa foto: realitateadeiasi.net

Vot pentru politicienii PNL și PSD cu probleme de corupție. Cine sunt primarii și președinții de CJ, realeși la alegerile locale din 2024 – date parțiale. Printre ei, primarii Iașului, Constanței sau din Ilfov, Otopeni și Popești Leordeni

În loc să le retragă sprijinul în virtutea discursului pro-justiție și pro-european, PNL și PSD i-au menținut sub siglele lor, pentru încă un mandat, pe câțiva dintre primarii și președinții de Consilii Județene cu notorietate. În perioada mandatului 2020-2024 aceștia au devenit fie urmăriți penal de către DNA fie au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. La alegerile locale din iunie 2024, unii dintre ei au obținut din nou votul majorității cetățenilor din orașele și județele unde au candidat.

Mihai Chirica (PNL), un nou mandat la Primăria Iași

Mihai Chirica (PNL), actualul primar al Iașului, este reales pentru încă un mandat 2024-2028, după ce a obținut 32,24% din voturi, conform rezultatelor parțiale la alegerile locale din iunie 2024. Principalul contracandidat, Marius Bodea (USR), are 26,03%.

Mihai Chirica a fost trimis a treia oară în judecată chiar în luna aprilie 2024. Procurorii îi impută un prejudiciu de 12 milioane de euro. Procurorii DIICOT au înregistrat la Curtea de Apel dosarul numit generic „Veranda”, în care edilul și mai mulți angajați ai municipalității sunt acuzați că ar fi emis ilegal 8 autorizații de construire, beneficiarul acestora fiind omul de afaceri Cristin Zămosteanu.

„Veranda” este al treilea dosar în care Mihai Chirica are calitatea de inculpat, după dosarele „Skoda” (prejudiciu de 500.000 de lei) și „Flux”.

Costel Alexe (PNL), un nou mandat de președinte CJ Iași

Actualul președinte al CJ Iași, Costel Alexe (PNL), câștigă un nou mandat cu voturile a 34,11% dintre votanții din județul Iași, conform datelor parțiale agregate de Code for Romania.

Costel Alexe, fost ministru și președinte al Consiliului Județean (CJ) Iași, a fost trimis în judecată de DNA în 2022 pentru abuz în serviciu în dosarul numirii unui director interimar la școala populară de arte din Iași. Prejudiciul imputat de procurori este de 143.587 lei.

Tot în 2022, Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită. Actualul candidat PNL la funcția de președinte al CJ Iași este acuzat de procurori că a cerut șpagă tablă în valoare de aproape 100.000 lei de la combinatul Galați.

Contracandidatul său, Cojocaru Petru-Bogdan (PSD), a fost votat de 30,84%, la alegerile din 9 iunie 2024.

Silviu Gheorghe (PNL): Primar la Otopeni, fapte de corupție

Silviu Gheorghe a fost susținut de PNL pentru un nou mandat la Primăria Otopeni și a fost votat de 53,55% din alegători, conform numărătorii parțiale. Silviu Constantin Gheorghe a fost trimis în judecată în noiembrie 2022 de procurorii DNA. Fostul edil este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, cu un prejudiciu estimat de procurori la 35 de milioane de lei.

În această speță au mai fost trimiși și Constantin Vlad, fost director executiv în cadrul Primăriei orașului Otopeni, care acorda viza de control financiar preventiv, fiind acuzat de abuz în serviciu, Ionel Bogdan Ștefan, fost inspector în primărie, la compartimentul de investiții și achiziții, doi oameni de afaceri și un diriginte de șantier.

Vergil Chițac (PNL), reales la Primăria Constanța

Actualul primar al Constanței, Vergil Chițac (PNL), își va păstra fotoliul de primar și după septembrie 2024. Chițac a obținut 29,4%, la alegerile locale 2024, conform datelor parțiale, urmat de Ion Stelian (USR) cu 20,8% și Horia Constantinescu (PSD) cu 20,69%. Vergil Chițac a scăpat de un dosar DNA, clasat de precedenta conducere DNA central, dar cel de-al doilea dosar penal e încă deschis și s-a cerut refacerea cercetărilor.

Mircea Minea (PNL) râmâne la Primăria Chiajna (Ilfov)

Lângă București, în comuna Chiajna din Ilfov, PNL l-a susținut pentru un nou mandat pe Mircea Minea, deși a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, într-un dosar în care este acuzat de finanţarea nelegală din bani publici a clubului de fotbal Concordia Chiajna. Minea a obținut 43,03% din voturi, urmat de Bogdan Țucmeanu (USR) cu 26,33%.

Petre Iacob (PSD), reales la primăria Popesti Leordeni (Ilfov)

Petre Iacob (PSD), primar Popesti Leordeni, a obținut, conform datelor parțiale, un nou mandat cu 46,15% din voturi. Primarul oraşului Popeşti-Leordeni, Petre Iacob, a fost trimis în judecată, fiind acuzat de abuz în serviciu. Anchetatorii susţin ca edilul ar fi avizat plata facturilor telefonice ale unui apropiat din banii primăriei.

Într-un răspuns la o solicitare a ziarului „Adevărul”, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu menţionează că edilul a fost trimis în judecată pe 10 mai 2022 pentru abuz în serviciu, fiind vorba de 86 de acte materiale.

Mai exact, primarul oraşului Popeşti-Leordeni, în intervalul 2012-2020, ar fi dispus „plata, din Bugetul public local al Primăriei Oraşului Popeşti-Leordeni a 86 de facturi fiscale emise de Vodafone România SA şi Orange SA pentru abonamentul de comunicaţii electronice”, „folosit de inculpatul Stoian Petrică, fără ca acesta să fie angajat al Primăriei Oraşului Popeşti-Leordeni sau consilier local”, se arată în documentul parchetului.

Vasile Rîmbu (PSD): reales primar la Primăria Suceava

Vasile Râmbu (PSD), trimis în judecată în 2023 de DNA pentru că ar fi încercat să afle date din dosarul contaminării cu Covid de la Spitalul Județean, rămâne primar al Sucevei, cu voturile a 42,48% (17.186), conform rezultatelor parțiale.

Vasile Rîmbu, ”la data faptei manager suspendat al Spitalului Județean de Urgență <Sfântul Ioan cel Nou> Suceava, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”, potrivit comunicatului DNA.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a fost întrebat despre nominalizarea lui Vasile Rîmbu drept candidat al PSD pentru funcţia de primar al municipiului Suceava, în condiţiile în care acesta este inculpat într-un dosar de corupţie, nu se creează un precedent în partid.

”Este condamnat de vreun magistrat cu ceva? Este condamnat de către cineva? Are drepturi cetăţeneşti la fel ca şi mine, la fel ca şi dumneavoastră? Este trimis în judecată?”, a răspuns Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.

Vasile Iliuță (PSD): reconfirmat președinte al CJ Călărași

Vasile Iliuță, președinte CJ Călărași, ce a candidat pentru un nou mandat din partea PSD, după ce a plecat de la PNL, a obținut 48,27% din voturi în județul Călărași, la alegerile locale din iunie 2024. El a fost trimis în judecată în 2021 de procurorii DNA de abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și șantaj. Tribunalul București l-a achitat pe Iliuță în primă instanță, dar DNA a contestat decizia, iar cazul se judecă în continuare.

Procurorii au calculat un prejudiciu de 134.203 lei.

Robert Negoiță (independent): Primarul Sectorului 3 din București

Și bucureștenii din Sectorul 3 l-au votat pentru încă un mandat pe primarul Robert Negoiță. El are conform datelor parțiale 54,18%, urmat la distanță de candidatul USR Lucian Judele cu peste 20% din voturi. Robert Negoiță are 3 dosare penale, ultimul deschis în 2022, pentru două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Românii iubesc hoții. Punct!