G4Media.ro

Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan au semnat un acord pentru consolidarea…

Photo by Pavel Golovkin / POOL / AFP

Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan au semnat un acord pentru consolidarea cooperării energetice și economice

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au decis vineri să consolideze cooperarea energetică şi economică în urma întrevederii lor la Soci (Rusia), pe malul Mării Negre, a indicat Kremlinul într-un comunicat, citat de France Presse.

Cei doi lideri s-au pus de acord pentru „consolidarea schimburilor comerciale” între ţările lor şi să „vină în întâmpinarea aşteptărilor mutuale în domeniul economiei şi energiei”, potrivit unei declaraţii comune, adoptată de Putin şi Erdogan, publicată de Kremlin.

Ei au pledat în special pentru aplicarea unor „măsuri concrete” pentru întărirea cooperării în domeniile transportului, agriculturii, industriei şi finanţelor, precum şi în cel al turismului, potrivit aceleiaşi surse.

Din punct de vedere politic, cei doi lideri au subliniat „importanţa crucială a relaţiilor sincere, deschise şi de încredere între Rusia şi Turcia pentru a asigura stabilitatea regională şi internaţională”, precizează comunicatul.

În debutul întâlnirii lor în staţiunea balneară rusă Soci, preşedintele rus i-a mulţumit omologului său turc pentru eforturile sale care i-au permis să găsească un acord între Moscova şi Kiev cu privire la deblocarea livrărilor de cereale ucrainene din porturile ucrainene la Marea Neagră.

„Datorită participării dumneavoastră directe şi medierii secretariatului ONU, problema legată de livrările cerealelor ucrainene provenind din porturi la Marea Neagră a fost rezolvată. Livrările au început deja şi aş vrea să vă mulţumesc pentru aceasta”, a spus Putin.

El a mai subliniat rolul Ankarei în tranzitul gazelor ruseşti spre Europa, prin gazoductul TurkStream. „Partenerii europeni trebuie să fie recunoscători Turciei pentru că ea asigură tranzitul neîntrerupt al gazelor ruseşti”, a mai spus Putin.

În finalul întrevederii lor, cei doi preşedinţi s-au pus de acord ca livrările de gaze ruseşti către Turcia să fie „parţial plătite în ruble”, a anunţat presei vicepremierul rus Aleksandr Novak, salutând prin aceasta o „nouă etapă şi noi oportunităţi”.

Rusia încearcă de mai multe luni să-şi impună rubla în schimburile internaţionale în faţa euro şi dolarului, pe fondul sancţiunilor economice occidentale fără precedent împotriva Moscovei din cauza conflictului în Ucraina.

Erdogan afirmase deja vineri că speră ca întrevederea sa cu Putin să permită „deschiderea unei pagini foarte diferite în relaţiile” ruso-turce.

Preşedintele turc spusese de asemenea că vrea să vorbească cu omologul său rus despre Siria, unde Ankara ameninţă să lanseze o operaţiune militară împotriva grupurilor kurde pe care le califică drept ‘teroriste’ şi la care Moscova se opune.

„Discutarea cu această ocazie a evoluţiilor în Siria va permite calmarea regiunii. Solidaritatea noastră în lupta împotriva terorismului este foarte importantă”, a subliniat Erdogan.

Preşedintele turc mai spusese de altfel că vrea să se asigure că construcţia centralei nucleare din Akkuyu (sudul Turciei) de către compania nucleară rusă Rosatom va respecta „calendarul stabilit”, în timp ce un litigiu riscă să provoace întârzieri în realizarea acestui mega-proiect.

sursa: Agerpres.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. UN ORTODOX (DECLARAT) ,ISI „REZOLVA” AMBITIILE CU MUSULMANI.

  • Un crestin ortodox adevărat se împacă cu oamenii de orice religie, dacă și ei sun credincioși cu adevărat.

 2. Premonitie: Al treilea Razboi mondial se va da ,asta e sigur, intre Coreea de Nord,China ,Belarus si Rusia pe de o parte si SUA+ NATO de cealalta. E chestie de max. un an dupa cum merg lucrurile. Fara aceste Imperii ale raului, dezmembrate, vor urma cel putin doua sute de ani de pace.

  • Si cate luni ii trebuie ca sa intoarca glorios armele?

   Iar Franta deja s-a predat.

 3. Si pentru functia de dictator pe viata nimic nimic?

 4. Si iata cum incetul cu incetul turcia isi gaseste un aliat in problemele cu Grecia….

 5. Mda, pana la urma lui Erdogan ii tataie curul ca are inflatie 80% si are nevoie rapid de niste gaze/petrol ieftine ca altfel il trag in tzeapa turcaletii.

 6. Ataturk a făcut Republică din Imperiul Otoman cu ajutorul lui Lenin. Învingand ocupantul grec sprijinit de Occident.

  • ocupantul grec?

  • Care ocupant grec amice?

  • Cinci ani a stat putregaiul grec calare pe tot tarmul mediteraneean al Turciei, 1918-1923, cu ajutorul trupelor franceze i britanice, multe evacuate dupa ce umplusera de libertate Crimeea si Ucraina.

 7. Europa arde pe la margini în timp ce alocă 3 milioane de euro pentru înființarea de centre de primire pentru homosexuali.

 8. Coada de topor numita Erdogan… unii refuza sa înțeleagă ca Rusia trebuie izolata total atitbpolitic cit și economic. Atunci când vor înțelege va fi prea târziu..

 9. Ambii sunt cinoscuti ca nu isi incalca intelegerile care le semneaza.