G4Media.ro

Vlad Voiculescu: Criza medicamentelor e în România, nu în Europa / ”PSD…

Vlad Voiculescu: Criza medicamentelor e în România, nu în Europa / ”PSD şi Rafila vă mint în faţă pe toţi, inclusiv pe părinţii care caută disperaţi medicamente pentru copiii lor”

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a afirmat, joi, că o criză a medicamentelor este în România, nu şi în Europa, acuzându-l pe ministrul Alexandru Rafila că „minte din nou” pe această temă, transmite Agerpres.

„Ministrul PSD Alexandru Rafila minte în legătură cu criza medicamentelor din ţara noastră. USR îi cere lui Rafila să repornească de urgenţă sistemul de raportare medicamentelipsa.ro, pus la punct de Vlad Voiculescu în mandatul său de ministru al Sănătăţii şi îngropat de PSD şi PNL. Iar dacă nu e în stare, poate a venit timpul ca premierul Ciolacu să-l trimită pe acest ministru leneş fie la muncă, fie acasă”, a afirmat Voiculescu, într-o declaraţie de presă transmisă Agerpres.

Potrivit acestuia, România se confruntă cu o problemă „gravă” de aprovizionare cu medicamente, zeci de produse lipsind din farmacii.

„Şi nu este o criză a medicamentelor care afectează întreaga Europă, aşa cum a afirmat astăzi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. De fapt, este vorba de o nouă dovadă a incapacităţii Ministerului Sănătăţii şi a Guvernului PSD-PNL de a asigura dreptul la sănătate al românilor. Ministrul Rafila nu are nicio strategie pentru a creşte accesul românilor la medicamente. Criza de medicamente devine o stare de fapt oficializată prin inacţiune şi tăcere. Un ministru responsabil ar trebui să reacţioneze urgent şi să nu vulnerabilizeze şi mai mult pacientul român”, a adăugat Voiculescu, candidat al Alianţei Dreapta Unită pentru Parlamentul European.

El mai susţine că „Alexandru Rafila uită că, vara trecută, a micşorat procentul de compensare a medicamentelor eliberate de farmacii pe reţetele de la medicii de familie pentru bolnavii cronic, iar apoi PSD şi PNL au inventat şi aberanta taxă pe boală”.

„Cândva, lipsa medicamentelor putea fi raportată pe un site special pus la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii în mandatul meu din 2016: medicamentelipsa.ro. Între timp, l-au desfiinţat. PSD şi Rafila vă mint în faţă pe toţi, inclusiv pe părinţii care caută disperaţi medicamente pentru copiii lor”, a mai afirmat fostul ministru USR.

El a dat apoi zece exemple de medicamente care lipsesc din ţară, dar nu şi din ţările vecine şi Europa, exemple postate pe pagina sa de Facebook: Frisium (Clobazam) 10 mg, Bleomicina 15 mg, Cisplatina 1 mg/ml, Folinat de Calciu 10 mg/ml, Ursofalk 250 mg/500 mg, Trileptal 300 şi 600 mg, Spitomin 5 şi 10 mg, Sabril 500 mg, Vimpat (orice concentaţie) şi Ospolot (orice concentraţie).

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi că Guvernul va aproba crearea unui grup de lucru care să identifice soluţii privind accesul pacienţilor la medicamente esenţiale la preţuri rezonabile.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a prezentat modul în care urmează să funcţioneze grupul de lucru, context în care a afirmat că problema aprovizionării cu medicamente este o problemă a întregii Uniuni Europene.

„Problema aprovizionării cu medicamente este o problemă a întregii Uniuni Europene. Ca urmare, încă de la sfârşitul anului trecut, Comisia Europeană a stabilit ca prioritate crearea unei alianţe pentru medicamentele critice, adică medicamente de uz larg, pentru care s-au semnalat discontinuităţi în toate statele membre. Eu am participat la reuniunea miniştrilor Sănătăţii, care a dus, practic, la operaţionalizarea acestei alianţe, iar la nivel naţional ne preocupă două elemente. Primul, aşa cum a spus domnul prim-ministru, este vorba despre accesul neîntrerupt la medicamente al pacienţilor din România, iar acest lucru se poate realiza în cadrul unui grup de lucru interinstituţional cu Ministerul Economiei, alături de Ministerul Sănătăţii, ca şi coordonatori ai acestui domeniu de producţie a medicamentelor, dar şi cu alte agenţii aflate în subordinea celor două ministere sau a Guvernului, precum şi cu reprezentanţi ai industriei farmaceutice, în calitate de invitaţi”, a explicat Rafila.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Nu m-ar mira sa existe o corelatie intre criza medicamentelor si cresterea cererii de bomboane vandute cu titlu de supliment alimentar. Cand omul este bolnav si merge la farmacie, din lipsa de medicamente adevcate se agata de orice, sperand ca macar acest placebo o sa-l ajute.
    Bravo, PSD, va asteptam cu un articol publicitar mincinos si despre criza medicamentelor. Nu uitati sa platiti suplimentul pentru blocarea comentariilor.

  2. Pe Rafila îl interesează postul de europarlamentar unde va putea să doarmă patru ani. O nulitate cu pretenții.