G4Media.ro

Viktor Orban i-a transmis lui Volodimir Zelenski că susține cererea Ucrainei de…

Viktor Orban i-a transmis lui Volodimir Zelenski că susține cererea Ucrainei de a obţine statutul de candidat la UE / Cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al lui Orban anunțase că Ungaria susține Ucraina doar alături de Bosnia și Georgia

Premierul maghiar Viktor Orbán a fost sunat marți de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și i-a transmis acestuia că Ungaria susţine cererea Ucrainei de a obţine statutul de candidat la UE şi că ar trebui eliminate cât mai curând posibil obstacolele birocratice din calea aderării efective a Ucrainei la UE, transmite agenția publică maghiară MTI, care îl citează pe Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar, agenţia ungară de presă MTI.

Declarația oficialului maghiar vine după ce, cu o zi înainte, tot Bertalan Havasi anunțase că Viktor Orban a cerut luni ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate concomitent cu Bosnia și Georgia. Condiția pusă luni de Viktor Orban este imposibil de îndeplinit însă, dat fiind că Georgia este considerată extrem de îndepărtată de perspectiva europeană, iar Bosnia este măcinată de tensiuni interetnice alimentate de Serbia și Rusia.

Zelenski l-a sunat marţi pe Orbán pentru a discuta despre integrarea europeană a Ucrainei, despre primirea refugiaţilor de război, precum şi despre alte domenii de cooperare ungaro-ucrainene, a mai spus marți subsecretarul de stat Bertalan Havasi.

Viktor Orbán a mai precizat că Ungaria a acceptat deja aproximativ 800 000 de refugiaţi ucraineni şi că este pregătită să coopereze în continuare în domeniul energiei, să transporte pe calea ferată cereale din Ucraina şi să primească şi mai mulţi studenţi ucraineni.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. „Viktor Orban i-a transmis lui Volodimir Zelenski că susține cererea Ucrainei de a obţine statutul de candidat la UE / Cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al lui Orban anunțase că Ungaria susține Ucraina doar alături de Bosnia și Georgia”

    Una nu exclude alta, „ziarist” dastept 🤣

  2. G4 media foarte ingrijorat CE/cum/ cand spune ceva Orbán Viktor.

  3. Argumentul care l-a convins pe ungur, sunt convins ca era legat de oprirea gazelor ce trec prin Ucraina catre ungaria…
    Adica, daca trecem la santaj, atunci s-o facem reciproc 🙂

    • Si incepe sa vada efectele jocului sau in discutiile despre unanimitate in luarea deciziilor la nivel de EU. O sa se prefaca un timp ca joaca corect sa scape de amenintarea, parerea Ursulei. Asa ar ramane fara rolul preferat de a fi mai cu mot decat toti.