G4Media.ro

Viktor Orban, comportament insultător în România: Frumoasa prietenie s-a sfârșit înainte să…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Viktor Orban, comportament insultător în România: Frumoasa prietenie s-a sfârșit înainte să înceapă

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a scris pe Facebook, după întâlnirea privată cu Marcel Ciolacu la București, după ce au discutat despre proiecte grandioase de investiții, Schengen și ajutor reciproc: Aceasta este începutul unei frumoase prietenii.

După discursul lui Orban de la Tușnad, cel mai insultător posibil, această prietenie s-a sfârșit înainte să înceapă. Având în vedere derapajele constante din trecut, Ministerul Român de Externe a trimis Ambasadei Ungariei la București o notă cu un punctaj înaintea evenimentului de la Tușnad, pentru a aminti din nou temele sensibile pentru statul român, cu toate că acestea erau deja bine-cunoscute părții ungare.

În mod normal MAE n-ar fi trebuit să trimită așa ceva, dar ținând cont de cazierul personajului era util să i se amintească din nou regulile casei. Viktor Orban s-a folosit de nota diplomatică pentru a călca toate liniile roșii.

”Ei scriu să nu vorbim despre unități administrative teritoriale românești neexistente. M-am gândit la ce s-au referit, cred că la Ardeal și Ținutul Secuiesc. Dar noi nu am afirmat niciodată că acestea ar fi unități teritoriale române” – aceasta este poate cea mai scandaloasă frază rostită vreodată de un înalt oficial maghiar pe teritoriul României.

La radicalii maghiari, la extremiști mai auzi că Ardealul este teritoriu maghiar. Este de neconceput ca un înalt oficial, un premier, să rostească aceste cuvinte pe teritoriul României, să-i pună în discuție granițele, suveranitatea, Constituția, cu o lejeritate stupefiantă și cu ironii de prost gust în program pe teme pe care nu se glumește.

În mod normal, după aceste declarații revizioniste de o agresivitate fără precedent, statul român ar trebui să-l declare pe autorul lor persona non-grata. Câtă vreme liderii UDMR nu se delimitează de ele, nu mai au ce căuta la guvernare vreodată din moment ce nu vor mai prezenta încredere că sunt loiali statului român.

Sigur că oficial este greu de crezut că statul român va merge cu sancțiunile diplomatice atât de departe. Dar de facto, Viktor Orban este deja persona non-grata în Europa, nu doar în România.

Tot mai izolat economic, politic și militar, Viktor Orban acționează de multă vreme pe față pe alte coordonate de politică externă decât restul Europei: este pro-Putin, pro-rus, pro-China, anti-Ucraina și subminează activ valorile europene de câte ori are ocazia.

A dovedit-o cu vârf și îndesat la Tușnad, unde a vorbit timp de două ore despre cât de putred este Occidentul, cum a căzut America pe locul doi, a glorificat China, l-a preamărit pe Putin și, desigur, a pus în discuție granițele României.

Ajunși în acest punct, se vede destul de limpede cam ce este în capul lui Viktor Orban. Premierul maghiar chiar crede asistăm la un moment istoric, o șansă cu care se întâlnește o dată la o sută de ani.

El pare convins că polii de putere ai pământului se inversează și că trebuie să se plaseze din timp de partea câștigătorului pentru a recupera teritoriile pierdute de Ungaria în 1918. Din acest motiv aplaudă frenetic și susține revizionismul lui Putin prin orice mijloace,  promovând activ toate narativele Moscovei.

Orban trăiește în altă lume, cu alte valori, cu alți învinși și învingători decât cei imaginați de lumea occidentală. Ficțiunea istorică pe care azi o prezintă public Orban cu aere de mare strateg i-a costat pe maghiari de-a lungul istoriei un lung șir de înfrângeri, suferințe și frustrări.

Orban se refugiază într-un viitor imaginar, fantezist, din cauză că nu are soluții la problemele intern și externe ale țării lui.

Ungaria este o țară mică, lipsită de resurse și de relevanță geostrategică, pe care Viktor Orban a prăbușit-o economic, a izolat-o față de restul lumii occidentale acționând ca un cal troian al Rusiei în Europa. Etnicii maghiari din România ar trebui să înțeleagă asta, iar liderii UDMR ar face bine să nu-i mai aplaude elucubrațiile și să inducă astfel în eroare restul comunității.

Viitorul comunității maghiare din Transilvania este în România europeană și pro-occidentală, cât mai departe de utopiile fluturate de un lider care de 20 de ani își condamnă țara la subdezvoltare. Repet aici o informație ușor  verificabilă statistic: azi, Bucureștiul a surclasat Budapesta la mai toți indicatorii macroeconomici.

Și nu cred că este vorba despre creșterea spectaculoasă a României, cât despre prăbușirea accelerată a Ungariei. Așa ceva era aproape de neconceput în trecut, Ungaria fiind mereu cam cu zece ani înaintea României.

Autoritățile de la București trebuie să aibă înțelepciunea de a nu pedepsi comunitatea maghiară din cauza derapajelor Budapestei sau din cauza liderilor maghiari din Transilvania care își aplaudă cu ochii scoși din orbite idolul revizionist.

Orban va pleca la un moment dat, orbanismul va mai supraviețui poate o vreme dar maghiarii din Transilvania vor rămâne aici. Este datoria României să se îngrijească de viitorul lor ca de oricare alt cetățean al său.

Totuși, de văzut câți lideri UDMR, în frunte cu Kelemen Hunor, se vor delimita ferm de revizionismul, insultele și ironiile lui Viktor Orban la adresa României și liderilor săi.

Câteva cuvinte despre eroarea de calcul a lui Marcel Ciolacu. Premierul român l-a invitat pe Viktor Orban la prânzul privat ținut la reședința austeră, îmbâcsită de aerul comunist din Primăverii, pe motive de Schengen. Ungaria va deține în a două jumătate a anului viitor președinția UE. Dacă România ratează și anul acesta intrarea în spațiul de liberă circulație, atunci va ajunge la mâna lui Viktor Orban anul viitor.

Numai că acesta este este un calcul greșit. Chiar dacă se ajunge acolo, Orban nu are cum să joace cartea Schengen. Dacă s-ar opune, ar pedepsi la pachet un milion de maghiari care trăiesc în România plus bussines-ul maghiar.

Cu toții suferă, români și maghiari, din cauza timpilor pierduți la granița cu România, devenită a treia țară de destinație pentru exporturile maghiare.

Ciolacu a fost prost consiliat. Nu trebuia să accepte sugestia lui Kelemen Hunor de a-l invita la București. A fost umilit într-un mod cum rar se întâmplă la nivel înalt.

Viktor Orban s-a comportat fix ca musafirul invitat la masă, care își face nevoile în mijlocul sufrageriei și apoi mulțumește frumos gazdei pentru ospitalitate.

Or, gazda știa de la bun început sau ar fi trebuit să știe că musafirul nu doar că nu respectă regulile casei, dar mai și crede că o parte din casă îi aparține de drept. Un astfel de musafir nu are ce căuta în casa ta invitat de tine vreodată.

 • Redăm mai jos fragmentul tradus pentru G4Media.ro de un etnic maghiar pentru a elimina orice discuții referitoare la nuanțe. Sublinierile aparțin redacției:

”În fiecare an îmi creează ceva dureri de cap subiectul despre care ar trebui cu adevărat să vorbesc, pentru că desigur, știm de la început, că la final toți ne vom gândi la același lucru, și la cum vom ajunge acolo.

În acest an am primit un material ajutător, pentru că Ministerul de Externe românesc, care, dacă înțeleg bine, aparține mai degrabă aripii de putere a președintelui statului, s-a grăbit să vină în ajutorul meu și mi-a trimis un démarche, în care mi-au scris despre ce nu este voie a se vorbi, despre ce pot să vorbesc? Cum? Și ce trebuie să ignor.

Aceasta este un act oficial de stat. Îl fac cunoscut. Ne sfătuiesc să nu vorbim despre acele lucruri care pot să dăuna sensibilitățile române. După care, acestea le enumeră:

Simboluri naționale. Bine, din punctul meu de vedere pe acest subiect putem să cădem de acord. Despre asta nu voi vorbi, dar salut prietenii care au sosit cu steaguri maghiare și secuiești.

Să nu vorbim despre drepturile colective ale minorităților. Bine. Nu vorbesc nici despre asta, doar constat că acestea există și se cuvin maghiarilor care trăiesc aici.

Ei scriu să nu vorbim despre unități administrative teritoriale românești neexistente. M-am gândit la ce s-au referit, cred că la Ardeal și Ținutul Secuiesc. Dar noi nu am afirmat niciodată că acestea ar fi unități teritoriale române.

Ei scriu că putem vorbi despre ceva, dar fără a le prezenta într-o notă proastă. Aceste ar fi de exemplu: valorile Vestului. Dacă cineva se învârte în politica europeană, așa cum asta este munca mea, atunci, astăzi valorile Vestului înseamnă 3 lucruri: migrație, LGBTQ și război. Dragi prieteni români, acestea nu trebuie prezentate într-o notă proastă, ele apar singure într-o notă proastă.

Și la final, mai există o perlă ce trebuie ignorată. Să ignorăm abordarea revizionistă xenofobă legată de migrație.
Aceasta este deja o călătorie în timp comunistă. Îmi vin în minte glumele lui Hofi (un actor maghiar celebru de comedie), care era despre: cine poate să spună dintr-o singură resuflare următoarele: imperialist, revizionist, burghez, clerical, și șovinist, fascist.

Aproape că se cutremură omul. Deci, acestea le vom ignora.

Raportat la asta, dacă tot am primit un démarche, ce propunem noi prietenilor noștri români?

În primul rând, le propunem că, dacă președintele român vine în Ungaria și ține o prezentare, eveniment pentru care noi tot îl invităm, atunci noi nu o să-i stabilim despre ce și cât poate să vorbească.

Mai propunem fraților români să ia în considerare că cea mai mare ambiție actuală română, statutul de membru Schengen, este sprijinit în totalitate de Ungaria și le atragem atenția că, din 1 iunie 2024, în UE va fi președinție ungară și că scopul primar al programului nostru este ca România să obțină statului de stat membru Schengen.”

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

50 comentarii

 1. Slugoiul lui Putin a profitat de nătărăul de Ciolacu și de rahaturile impuse special de MAE(părerea mea ca MAE i-a ridicatat voit mingea la plasa !) pt a ataca încă o dată UE și a răspândi punctajele de la Kremlin!FSN2.0 ESTE ACEEAȘI MIZERIE CA ȘI PARTIDUL LUI V.ORBAN, SLUGI ALE RUSIEI

  • bai astia care votati cu udmr, ba voi sunteti cu toate la cap? dar voi astia care votati psdnl (caci nu mai sunt 2 partide distincte demult, decat pe buletinul de vot) voua va place mizeria si coruptia in care traiti? nu vedeti ce capacitate redusa de a ana,liza lucrurile au liderii vostri?

 2. Ciolacu a fost consiliat de cercul intim de prieteni din care face parte, și a ieșit așa… cum era de asteptat, de la unu care își ia licența pentru ca o plătește caș

 3. Cam îngrămădită masa aia, ar trebui să-i ceară una mai mare lui Putin. Observ că Orbán e tot mai corpolent.

 4. Parlamemtul Românei ar trebui sa deschidă sesiunea din toamna cu Declararea Zilei de 15 Martie ca Zi de Doliu National pentru Comemorarea Victimelor Genocidului de la Ip si Treznea. Cu exceptia UDMR, toate partidele pot vota. Trage de mâneca parlamentarul votat de tine draga cititor, e necesar sa le dam peste nas celor de la Budapesta.

  • Care parlament? Asta cu pro-rusii din psd si haur majoritari? Si cu duplicitarii din pnl? Ne poate face V.Orban cum vrea caci nu are cine sa reactioneze in mafia care ne conduce in frunte cu marele pitic Johannis.

  • Ai o fixație, omule cu 15 Martie legat de Ip și Treznea. Evenimentele au avut loc la 14 Septembrie 1940, după cel de al doilea dictat de la Viena. Mai citește și tu..

  • @Brian
   Daca erai băiat dashtept înțelegeai Semnificația Zilei de 15 Martie. Asa, lasă neeee.

  • Foarte subtil. 15 martie 1848 pentru ceva cu 92 ani mai tărziu
   Ură in avans. Jez, man

  • @Brian
   asa se raspunde discursului urii promovat de Viktor Orban

 5. Parca USR-ul i-a chemat pe cei de la UDMR la congresul lor de acum o luna, cand au fost fost scosi de la guvernare. I-au invitat pe cei de la UDMR sa se alature la asa-zisul pol de dreapta, pro-european si pro-atlantist, alaturi de USR, FD si PMP.

  Cum o sa descurce alde Drula, L. Orban si Tomac cu Kelemen si cu UDMR-ul lui total subordonati lui V. Orban, cel iliberal si anti-european si pro-Putin?

  • UDMR aceste Magyar GIO

  • Asa cum s-au descurcat toate combinatiile de partide si intotdeauna PSD din ‘89 incoace. Incearca si ele sa formeze o opozitie, ca din acest joc nu putem iesi. PNL a tradat si tradeaza inca desi ceasul ticaie si mintenas suntem la alegeri. UDMR nu sufera ca nu mai sunt la guvernare, si-au facut jocurile si banii si stricaciunile. Au un ditamai Centru la Tusnad in care se discuta pe fata dezintegrarea Romaniei, aparati de jandarmii romani. Partidele din opozitie incearca. Fara opozitie suntem inghetati cu acesti diletanti intru ale politicii si conducerii pentru multi ani. Nu cred ca isi inchipuie cineva ca PSD se va putea moderniza vreodata.
   Schengenul, migratia, sunt mai putin importante decat este Romania ce trebuie sa-si revina din ameteala PSDPNL.

  • Castravetele este un fruct dicotiledonat, de culoare galben-verziue, el face parte din familia curcubitaceelor, are tulpina in forma de vrej, se inmulteste prin seminte, si are 98% apa.

  • Bellatrix, „Nu cred ca isi inchipuie cineva ca PSD se va putea moderniza vreodata.” inseamna ca romanilor le place mizeria si coruptia in care traiesc! Drept urmare, isi merita soarta!

 6. Poate USR vine cu ideea sa-si faca o Scoala de vara la Fagaras, Sibiu, Brasov, you name it, in acelasi timp cu cea de la Tusnad. Dupa principiul putin schimbat, ce tie nu-ti place, fa-o celuilalt care ti-o face.

 7. Să fim realiști. O bună parte a populației maghiare din Transilvania este binișor splată pe creier. Într-un sondaj relativ recent referitor la Ucraina, marea majoritate a maghiarilor transilvăneni au o opinie identică cu aceea oficială a Budapestei.

  Nu știu câți maghiari din România mai urmăresc televiziuni în limba română?! Și pe bună dreptate! Ce să urmărească?! Anostul TVR?! Mizeriile RTV, A3. etc?! Ei nu au cum să se regăsească niciunde în canalele românești de televiziune. Astfel că au ajuns captivii celor câteva (suficient de multe) canale în limba maghiară. Și dacă acum câțiva ani buni acestea erau chiar acceptabile, diverse (atât cultural cât și politic) toate acum au devenit controlate de gașca FIDESZ-Orban. Presa de limbă maghiară (cu câteva mici dar remarcabile excepții) sunt controlate tot de FIDESZ dar de cel UDMR-ist.

  Maghiarii din Transilvania au devenit poate mai obsedați de personajul Viktor Orban decât cei din Ungaria. De ce?! Pentru că li se vinde constant iluzia autonomiei desigur contra voturi. Trauma istorică a Trianonului nu a fost niciodată acceptată. Și rămâne traumă la o populație care trăiește constant cu teama dispariției ca nație. Maghiarii au un cu totul alt set de valori și asta nu înțeleg foarte mulți. Nici acum maghiarii nu ciocnesc halbele sau sticlele de bere cum facem toți ceilalți când dăm ”noroc”. De ce?! Pentru că austriecii au sărbătorit ciocnind halbe de bere după victoria armată împotriva lui Kossuth la 1848. Pare banc, dar nu este. Încercați să o faceți când beți o bere cu un secui la masă.

 8. Mai bine un Ciolacu bleg dar pozitionat pe fluxul Binelui decat un Orban mai destept dar pe duhoarea Raului

 9. „În primul rând, le propunem că, dacă președintele român vine în Ungaria și ține o prezentare, eveniment pentru care noi tot îl invităm, atunci noi nu o să-i stabilim despre ce și cât poate să vorbească.”
  Daca cineva ca Basescu ar fi Presedinte, ar raspunde la provocarea asta prosteasca, s-ar duce in Ungaria si i-ar face praf pe unguri la ei in tara. Orban, insa, isi permite sa stearga cu romani pe jos pentru ca stie ca n-are cine sa-i raspunda.

 10. Daca tot il invita pe Iohanis si zice ca ei n-o sa-i stabileasca o lista cu punctaj de subiecte despre care sa nu vorbeasca, eu as face chiar asta. L-as duce pe Iohanis acolo si as tine un discurs in care as spune exact asa:
  – Dragi cetateni ai Ungariei, la sfaristul Primului Razboi Mondial, Ungaria a fost in tabara pierzatoare.
  – La sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Ungaria a fost in tabara pierzatoare.
  – Oare la sfarsitul ultimului razboi european, cel dintre Rusia si Ucraina, voi in ce tabara va doriti sa fiti?
  – Actualul dvs. prim-ministru, un prim-ministru care conduce tara de 20 de ani va tot vorbeste Rusia, China, LGBT, migratie si Soros, dar sunt acestea teme reale sau sunt doar diversiuni menite sa va distraga atentia.
  – Si daca premierul vostrul e un agent a lui Putin care va va duce din nou in tabara pierzatoare? V-ati gandit la asta?
  – Oare de ce Ungaria de 10 ani incoace coboara tot mai accelerat dpdv economic? Noi in Romania ne bucuram ca cetatenii Ungariei vin si se angajeaza la fabrici din Romania pt ca noi avem nevoie de forta de munca. Ne bucuram si cand cetatenii Ungariei vin si-si fac cumparaturile in Romania pt ca asta aduce profit producatorilor si retailerilor romani. Dar nu va intrebati oare de ce se intampla asta? In urma cu 10 ani era invers.
  etc. etc.
  Si asa l-ai pus pe loserul de Orban cu botul pe labe.

 11. Strategia lui pare sa fie aplicari de socuri – uite cat de badaran sunt. O duceti si pe asta? Pot si mai mult. Dupa modelul rusesc, in tandem cu el.
  De ce? Probabil ca sa ajungem cu totii in zona aia cand se poate usor escalada conflictul. Te trag in cocina mea, si apoi ma erijez in salvator, in cel care poate aduce echilibrul. Si o fac de pe o pozitie de putere, aratand spre tine cat de mizerabil esti.
  Si daca e asa, cu calm si tact trebuie demontat totul. Nu intru in cocina ta. Si nici tu nu mai vii aici cu mizeriile astea.

 12. Trebuia in secunda 2 lasat fara escorta ,girofar …parasit de protectie ..

 13. Tot timpul am observat, după `89, o suspectă colaborare a PSD cu UDMR. Nu înțeleg de ce sunt acceptate trădările și umilințele ? Tovarăşul Preşedinte iohanis ar trebui să blocheze aceste derapaje, dar pă dânsul, nici în cur nu-l doare de România 🙁 Dacă ar fi fost Băsescu la putere, revizionistul victor orban ar fi devenit demult persona non grata. Ghinion, rămânem cu ăsta care a subsemnat despre toți Sașii la Securitate :(((

 14. Stai liniștit pe marginea râului și așteaptă sa-l vezi pe Orban si Ungaristan cum trec prin fața ta… Singura adăugire e că Orban simte nevoia să mai și semnalizeze cât e de troglodit.

 15. Eu tot nu intleg nimic din fumigenele astea care se arunca din toate partile: ce crucea mamii lor a apucat pe MAE sa trimita un punctaj cu ce are voie si ce nu are voie Orban sa vorbeasca???? Adica WHAT THE FUCK????

  • 👍, eu ma intrebam cine este ministrul de externe acum. Aurescu parca a mai avut o reactie doua la derapajele de anul trecut. Complet inutila actiunea MAE, era clar ca V Orban o sa-si faca circul de Tusnad, oricum. Dar poate la anul vor avea un motiv sa nu-i mai lase la Tusnad. Au dat lege contra manifestatiilor care strica ordinea publica, de ce nu ar dea o lege contra Tusnadului care are si mai mare potential sa strice ordinea publica!

  • De ce te miri? In functia de ministru de externe,este o toanta.

 16. Se mai mira cineva de ce HAUR creste in sondaje? Iata incompetenta politicienilor romani…..nu au oo.

 17. Viktor Orban ar merita sa fie declarat persona non-grata. Dar nu cred ca asta ar tempera poftele maghiarimii, tupeul lor, in conditiile in care avem un guvern atat de carpos, incapabil de o atitudine coerenta, curajoasa. Atat timp cat imperfectiunille UE permit ca presedintia ei sa incapa pe asemenea mainii si admit reguli precum cele ce ne opresc sa fim in Schengen.
  Obraznicia lui Orban si a sustinatorilor nu era posibila daca Romania era o tara bine organizata, bine condusa. Dar, in cei 33 de ani de asa zisa democratie, parlamentul, guvernele Romaniei au fost pline de corupti, impostori sau tradatori, pe care poporul i-a votat.
  Tara a decazut, nici noi nu ne mai respectam. Cum sa ne respecte altii?

 18. Doua chestii (etnic maghiar fiind):
  1. Cum sa se ceara intr-un document oficial sa nu se vorbeasca despre drepturile minoritatilor? Clar nu trebuie sa fie superioare, dar totusi egale. Intr-o tara care adera la UE in care printre valorile fundamentale este egalitatea de sanse cum sa ceri asa ceva?
  2. Orban persona non grata instant. A cata oara vine in romania si spune exact acelasi lucru? Dar chiar nici o coloana vertebrala nu se gaseste in acest guvern?

 19. Ciolacu a fost făcut de râs. Acasă la el. Și s-a mai pus acolo o aluzie fină cu privire la Schengen și președinția Ungariei la UE ( încă deloc sigură ) Cum că Ungaria ( de fapt Orban ) este total de acord cu intrarea României în Schengen ( dacă până atunci nu se rezolvă : ar fi cazul ).Ar fi o mare eroare să credem în această promisiune. Ca și în cazul Finlandei și mai ales Suediei, s-ar juca circul împotrivirii unor politicieni fidesz din parlamentul Ungar, care ”au rețineri”. Începutul unei prietenii minunate”. Indeed.

 20. Odată se va termina. Toate au un sfârșit, noi știm cel mai bine după Ceușeșcu. Numai că până atunci se vor fi produs în conștientul, discursul și crezul colectiv ungar daune virtual ireparabile, care dacă se vor vindeca odată, vor avea nevoie de decenii.

 21. Orban are un discurs în anumite locuri : la Tusnad sau Vineri dimineața la radio adresat exclusiv turmei sale de susținători. Vă dați seama, cât de impresionant sună pentru urechile acestora faptul – că – fiind ”instruit” ce are voie și ce nu să spună la Tusnad ( seriously MAE ? ) – ar fi fost ridicol să țină cont de ”instructaj”, din moment ce nu ascultă de nimeni și dă cu flit la toată lumea. Dacă este contrat, sau criticat, reacția lui Orban este că mai ”pune o lopată”, merge până la zid. Discursul său este presărat cu glume obosite și sleite, cu jocuri de cuvinte meșteșugite, toate adresate auditoriului format din martorii lui. Iar noi, ceilalți, participăm la ”dansul păunului”.

 22. Mda…nimic special si nimic deosebit indiferent de cum se traduc sau se interpreteaza discursurile lui Orban. Referitor la UDMR, adica la filiala locala FIDESZ, eu au ajuns intr-o situatie foarte delicata si practic sunt pusi de la zid atat de Orban cat si de comunitatea maghiara, dar in special cea secuiasca. Orice actiune a lor care sa tempereze elanul lui Orban inseamna o crestere a influentei altor partidulete mici si mai agresive, iar ei si-a pierde relevanta, si chiar mai mult locuri in parlament. Intr-adevar o divizare a comunitatii maghiare din Romania ar fi interesanta, dar din pacate nu prea se poate pentru ca comunitatea maghiara este de fapt loiala lui Orban si mai putin UDMR-ului. Cu cateva sloganuri din secolul trecut, cu gadilatul permanent ca ei sunt buricul pamantului si ca strainii rai nu ii lasa in pace – va suna cunoscut? – cu ceva renovari de stadioane, dar mai ales cu un pasaport care de fapt nu le serveste la nimic pentru ca nu stiu cati maghiari au fost in SUA fara viza , Orban a reusit sa isi fidelizeze comunitatea care de fapt este varful lui de lance in promovarea intereselor lui electorale. Iar UDMR sau alte partide, sunt de fapt cei care ii pazesc interesele pe aici. Si daca ma intreba cu cine as putea sa mai lucrez si sa stau de vorba, deocamdata tot UDMR-ul este formatiunea care inca stie cum sa tina un balans, chiar si fragil al situatiei actuale.
  Eu cred ca in relatia cu comunitatea maghiara singura solutie de succes aici este ca noi sa crestem economic din ce in ce mai mult in asa fel incat maghiarii si secuii sa vada ca o duc mai bine in Romania decat in Ungaria. Pentru ca spiritual, emotional nu avem nici o sansa pentru ca nu exista nici un fel de legaturi intre popoarele noastre, mai ales cu locuitorii din sud.
  Este statul roman capabil de asa ceva? Dificil si greu de conceput considerand ca exista in continuare destul de multa nevoie de capital si dezvoltare in Regat si in realitate mult mai necesare pe termen scurt decat in Transilvania.
  Eu cred totusi ca o autonomie locala si financiare in anumite limite ar fi de fapt in ajutorul statului roman in relatia cu maghiarii pentru ca atunci ei vor vedea cat de bine se descurca ei singuri si cat de mult ii poate ajuta fratele lor mai mare.

  • Obiectivul strategic primordial este dezvoltarea României pe axele oportunităților și părților ”tari” ale țării într-un sistem politic slim, eficient și drept, în care fiecare cetățean să se simtă acasă. Avem două categorii foarte serios de capital uman de recuperat pentru țară : românii plecați pe meleaguri și minoritățile – în principal ungurii din țară – curtați, susținuți și ademeniți de un lunatic.

  • No, vezi asta e o abordare mult mai EUropeana. De aici am putea porni, dar oare citi romani sunt dispusi sa uremeze aceasta cale, de politicieni sa nici nu mai vorbesc.

 23. …si care sant acele instituții neexistente? 1,iar 2 ,cu ce a gresit Orban dac’a zis că acestea nu sant romanesti atata timp cat nu există?
  E un joc de cuvinte care îi pune in cap pe cei robuști,…si sant destui.
  Orban a intors fraza ori vorba,ca pe’o clatita sau minge la fileu.Degeaba dati in rusi sau unguri,Orban e un mare om politic,un exemplu greu de urmat,comparati guvernul roman cu Orban,ce realizari au facut ungurii din 1990 si ce realizari au facut romanii..??
  Sau,priviti la Tinutul Secuiesc,oameni cuminti,organizati.Vizavi de ce se’ntampla’n restul Romaniei, in Secuime e rai.
  Daca nu santem cuminti,ungurii vor schimba cursul Dunarii in Adriatica si salutare taica si noroc.
  Noi nu stim sa vorbim limba noastra,dar sa mai stim descifra un joc de cuvinte,…comedie tristă.

  • …noi avem dă toace,numa n’avem darul sa’ntelegem o frază,in rest santem bine.
   Padurile,azi maine se duc pe apa sambetei,si o sa ne batem ca orbii.

  • ”mare om politic”. Are o tehnică de păstrare a puterii rară în Europa, într-adevăr. Putea să facă din țara lui una din cele mai avansate economic și social. A folosit totul pentru devalizare țării în interes personal, a adâncit sărăcia celor care și așa erau declasați și și-a aciuit o întreagă clasă de sicofanți și adepți care îl slugesc din turpitudine. Dar cel mai grav este transformarea unei părți hotărâtoare a mentalității colective în ceva inimaginabil de trist. Mare om mărunt.

 24. …nu cred ca este chiar asa cum scriu stirile,care dau fiecarui subiect o temă alarmistă,sau pt ca Orban sa nu fie atat de simpatizat.
  Oricati romani sau maghiari ar fi in Transilvania,sub administratie maghiara ar fi primul stat economic din Europa,asa că,mucles.
  Daca ar fi autonomie adminstrativa teriroriala,Bucurestiul ar dispare de pe hartă in 10 ani.

  • Autonomia administrativă sporită, după principiul subsidiarității ( pentru claritate : rezolvarea problemelor administrative cât mai apropape de locurile unde apar, evident cu asigurarea resurselor ) acordată fără cazuri speciale ar fi un alt obiectiv important. Relația obscură dintre orice administrație centrală cu teritoriile ( fie că sunt județe sau regiuni ) prin ”baronii” hrăpăreți locali, în combinație cu șefii de la ”centru” este spiritul Levantului.

   ”Administrațe maghiară” – serios ? Suntem totuși în România. Datoria Ungariei în 2010, anul începerii guvernării Orban : 20.000 miliarde Forinți. În prezent, datoria este de 53.000 miliarde forinți. Să fim serioși.

  • Indiferent ca era sau nu era invitat de dl Ciolacu la Bucuresti, discursul dlui Victor Orban, ar fi fost tot la fel ca cel avut – revizionist si suveranist -, asa cum dumnealui il are peste tot unde se duce, si asa cum l a avut si in anii anteriori si la Tusnad .
   Dar in contextul sperantei tuturor romanilor, de aderare la Schengen, si al preluarii presedintiei CE de Victor Orban, dl Ciolacu a procedat corect .
   Si oricum, dl Victor Orban, invitat sau neinvitat de dl Ciolacu, ar fi avut probabil acelasi discurs revizionist .
   Iar greseala cea mare, au facut o consilierii din ministerul de externe roman , care nu a stiut sau nu si au dat seama, in solicitarea catre V Orban, ca ,,unitatea sdministrativ teritoriala ”, este comuna, orasul, si judetul !!!, si trebuiau sa si dea seama ca Orban va folosi un joc de cuvinte, in discursul revizionist .
   Dar romanii, indiferent de nationalitate, au vie speranta de intrare in Schengen, si vor ignora discursul lui V Orban .

 25. Baietilor, ce a fost „revizionist” in discursul lui Orban? Spuneti! Ca a spus vizavi de Ardeal si Tinutul Secuiesc, ca ” nu sunt teritorii administrative romanesti” Pai chiar nu sunt Ar fi bine sa fie, dar NU SUNT. Sunt niste judete, care-s depasite de mult din punct de vedere administrativ, iar mai nou pentru absorbirea banilor UE, sunt „regiuni de dezvoltare”? Ce a fost revizionist in acest „joc de cuvinte” dat ca minge de game, din partea MAE. Si asta arata incompetenta diplomatiei ROmanesti, atit .Prea multi mergeti pe aceasta linie, care nu duce nicaieri.