G4Media.ro

VIDEO Viața în Cisiordania, în tabăra de refugiați de la Jenin: Între…

sursa foto: AFP

VIDEO Viața în Cisiordania, în tabăra de refugiați de la Jenin: Între ”cuibul de teroriști palestinieni” și ”rezistența împotriva ocupației israeliene”

O echipă a Știrilor TVR a filmat în cele mai fierbinți orașe din Cisiordania: Jenin și Nablus. Acolo e un „cuib de teroriști” – spune Israelul. Sunt bastioane ale rezistenței palestinienilor împotriva ocupației israeliene din Cisiordania – spun palestinienii. Ultima operaţiune militară israeliană din Jenin a avut loc în urmă cu exact o lună şi s-a soldat cu 12 palestinieni şi un militar israelian ucişi, arată reportajul TVR realizat de jurnalistul Alex Costache (cameraman Bogdan Militaru), care este și colaborator G4Media. Costache a stat o perioadă îndelungată în Ucraina și este singurul jurnalist din România care a ajuns atât de aproape de linia frontului ori a documentat aprofundat dramele ucrainenilor care trăiesc în cele mai fierbinți zone ale conflictului. Detalii, aici. 

Baricade din ţepi de metal şi oameni cu mitraliere M-16 atârnate la gât. Este intrarea în tabăra de refugiaţi de la Jenin, în nordul teritoriilor palestiniene. Tabăra a fost înfiinţată în 1953, după crearea statului Israel în 1948. Pe mai puţin de jumătate de kilometru pătrat, trăiesc peste 20.000 de oameni în condiţii de sărăcie extremă: drumuri desfundate, praf, mizerie. Se adaugă epave de maşini şi locuințe arse.

Este ce a rămas în urma uneia dintre cele mai mari operațiuni militare ale Israelului în Cisiordania ocupată din ultimii 20 de ani. La începutul lui iulie, 12 palestinieni și un militar israelian au fost uciși aici, în tabăra de refugiați de la Jenin.

La cimitir o întâlnim pe mama lui Farouk Salameh, ucis de forţele aramte israeliene în noiembrie anul trecut. Era un lider local al Jihadului islamic, recunoscută drept organizaţie teroristă de Israel şi lumea occidentală. Potrivit armatei israeliene, în mai anul trecut, Farouk Salameh a fost implicat în uciderea unui veteran israelian.

Pe străduțele boltite ale cartierului Al-Yasmina din Nablus, la ușa fiecărui palat de piatră sunt afișate fotografiile celor consideraţi de către palestinieni drept martiri şi luptători pentru eliberare, iar de către Israel şi lumea occidentală – terorişti islamişti.

Pe stradă se vând brelocuri, pandantive și „icoane” ale celor considerați martiri.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Jenin nu mai este de 40 de ani tabara de REFUGIATI! Asta a fost intentia initiala acceptata de ambele parti. Azi este o fabrica de teroristi care trebuie starpita, desigur.