G4Media.ro

VIDEO Un inventator din Finlanda vrea să doboare recordul mondial pentru cel…

Sursa foto: Janne Käpylehto / Facebook

VIDEO Un inventator din Finlanda vrea să doboare recordul mondial pentru cel mai mare „carusel de gheaţă” / Cum arată imensul cerc de gheață de pe lacul Lappajärvi

Un grup din Finlanda care a petrecut câteva zile îndepărtând zăpada şi tăind cu fierăstrăul un imens cerc de gheaţă cu diametrul de peste 300 de metri pentru a se roti pe un lac îngheţat, încearcă în acest weekend să doboare recordul mondial pentru cel mai mare „carusel de gheaţă”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Pe vastul lac Lappajärvi din vestul ţării, grupul mic este condus de inventatorul finlandez Janne Käpylehto, care a afirmat că se află în spatele acestui concept într-un videoclip viral difuzat în 2017.

După ce este curăţat de zăpadă şi decupat, un motor de barcă conectat la cercul imens de gheaţă îl face să se învârtă, precum un carusel, în mijlocul unui frumos peisaj îngheţat.

Ideea a fost de atunci copiată în alte regiuni ale lumii, cu realizarea unor astfel de „atracţii” din ce în ce mai mari, până la punctul în care Guinness World Records a creat o nouă categorie.

„Este ceva nebunesc”, a declarat pentru AFP finlandezul, a cărui echipă a început prin îndepărtarea unui strat de 40 de centimetri de zăpadă de pe un cerc al cărui perimetru depăşeşte 900 de metri.


Recordul actual, cu un diametru de 228 metri, este deţinut de un american din Minnesota.

Pentru a certifica această performanţă, caruselul trebuie să finalizeze cel puţin o rotire completă, ceea ce grupul speră să poată realiza în această duminică sau luni.

Principala dificultate este formarea unui cerc perfect pentru a nu bloca rotaţia. „Dacă nu este perfect circular, caruselul nu se va roti”, a explicat Thor-Fredric Karlsson, unul dintre asistenţii proiectului.

În caruselul lui Lappajärvi echipa a tăiat un cerc mai mic, prevăzut cu un motor electric pentru bărci care va pune în mişcare caruselul mare.

Municipalitatea a susţinut acest proiect pentru a atrage atenţia asupra scurtării iernilor din emisfera nordică pe fondul schimbărilor climatice, ceea ce face că lacurile să îngheţe mai rar. De fapt, în ultimele zile au fost înregistrate temperaturi pozitive în acest colţ îndepărtat al pădurii finlandeze.

Janne Käpylehto, care are deja la activ peste 60 de astfel de carusele de gheaţă, a declarat că are „numeroase alte proiecte”. „Dar mă concentrez asupra acestuia; mă voi gândi la săptămâna viitoare”, a adăugat el.

Sursa foto: Janne Käpylehto / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Redactia, trimiteti traducarorul inapoi la clasa a VI-a. Curbele au circumferinte, spre deosebire de poligoane, care au perimetre.

    N-o sa cerem fiecarui jurnalist sa fie un Bob Woodward, dar macar un absolvent a 8 clase pe bune, am putea incerca. 😜