G4Media.ro

UPDATE Tragedie la o nuntă în Irak: Numărul morților a ajuns la…

Photo 14157083 © Olga Miltsova | Dreamstime.com

UPDATE Tragedie la o nuntă în Irak: Numărul morților a ajuns la 113, în timp ce peste 150 de persoane sunt rănite, după ce sala de festivități a luat foc

Update: 09:40 Autoritățile au declarat că numărul morților găsiți în sala de festivități a crescut la 113. Pe de altă parte, Crucea Roșie din Irak avertizează că numărul real al morților și răniților ar ajunge la 450

Cel puţin o sută de persoane au murit şi alte 150 au fost rănite într-un incendiu nocturn în timpul unei nunţi care avea loc într-o sală de festivităţi din nordul Irakului, potrivit unui bilanţ preliminar anunţat miercuri de autorităţile sanitare, transmite AFP, citată de Agerpres.

La principalul spital din Hamdaniyah, un orăşel creştin din apropiere de Mosul cunoscut şi sub numele de Qaraqosh, un fotograf AFP a văzut sosind mai multe ambulanţe.

După miezul nopţii, în curtea spitalului erau adunate zeci de persoane, rude ale victimelor sau locuitori veniţi să doneze sânge, potrivit aceleiaşi surse. Locuitori erau strânşi şi în faţa uşilor deschise ale unui camion frigorific unde erau depuși mai mulţi saci mortuari negri.

Autorităţile sanitare din Ninive, provincia în care se află Qaraqosh, „au înregistrat o sută de morţi şi peste 150 de răniţi în incendiul de la o sală de nunţi din Hamdaniyah”, a anunţat agenţia oficială de presă irakiană INA, invocând un bilanţ preliminar.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Saif al-Badr, a confirmat acest bilanţ.

Referindu-se la intervenţia sa la locul în care a avut loc tragedia, Apărarea Civilă a semnalat prezenţa unor panouri prefabricate „foarte inflamabile şi care contravin standardelor de siguranţă”. „Incendiul a provocat căderea unor părţi din tavan din cauza utilizării unor materiale de construcţie foarte inflamabile şi ieftine”, potrivit comunicatului de presă al Apărării Civile.

„Informaţiile preliminare indică faptul că au fost folosite artificii în timpul unei nunţi, care au declanşat un incendiu”, se mai arată în comunicat.

Într-un comunicat succint, premierul Mohamed Chia al-Soudani le-a cerut miniştrilor Sănătăţii şi de Interne să „mobilizeze toate eforturile de salvare” pentru a ajuta victimele tragediei.

Ministerul Sănătăţii a anunţat „trimiterea de camioane cu ajutoare medicale” din Bagdad şi alte provincii ale ţării, asigurându-se că echipele sale din Ninive sunt mobilizate pentru „tratarea răniţilor”.

La fel ca multe oraşe creştine din Câmpia Ninive, Qaraqosh şi bisericile sale au fost jefuite metodic de jihadiştii aparţinând grupării Stat Islamic după ce aceştia au pătruns în oraş, în iunie 2014. Localitatea a fost reconstruită încet începând din 2017 şi a primit vizita Papei Francisc în martie 2021.

În Irak, standardele de siguranţă sunt foarte puţin respectate, atât în sectorul construcţiilor, cât şi al transporturilor. Cu o infrastructură în paragină după decenii de conflicte, în Irak au loc în mod regulat incendii sau accidente domestice soldate cu morţi.

În iulie 2021, un incendiu izbucnit la unitatea COVID a unui spital din sudul Irakului a costat viaţa a peste 60 de persoane. Cu câteva luni mai devreme, în aprilie, explozia unor sticle de oxigen a declanşat un incendiu într-un spital din Bagdad pentru pacienţi COVID în care şi-au pierdut viaţa peste 80 de persoane.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Trist!