G4Media.ro

VIDEO Rusia și Belarusul au început exercițiile militare „Zapad 2021”. 200.000 de…

Sursa foto: Captură video/ Twitter - Russian Defense Ministry

VIDEO Rusia și Belarusul au început exercițiile militare „Zapad 2021”. 200.000 de militari vor fi desfășurați la nouă baze militare rusești, cinci baze belaruse și la Marea Baltică

Rusia şi Belarusul au lansat vineri, sub privirea îngrijorată a vecinilor din Europa de Est, manevre militare comune de amploare, pe fondul unor tensiuni ruso-occidentale recurente, în care fiecare tabără o acuză pe cealaltă de o multiplicare a actelor ostile, relatează AFP, citată de News.ro.

Denumite „Zapad 2021” (Vest-2021), la aceste exerciţii urmează să ia parte 200.000 de militari şi să se desfăşoare în nouă baze militare ruseşti, cinci baze belaruse şi la Marea Baltică.

„Peste 80 de avioane şi elicoptere, 760 de vehicule de război, între care peste 290 de tancuri (…) şi până la 15 nave urmează să participe la manevre”, a anunţat Ministerul rus al Apărării, care a difuzat imagini cu Flota rusă la Marea Baltică.

Lansarea exerciţiilor a avut la o zi după o nouă întâlnire, la Kremlin, a preşedinţilor rus şi belarus Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko, care au apreciat că aceste operaţiuni militare sunt de bun simţ.

Ele „nu sunt îndreptate împotriva cuiva, însă organizarea lor este logică, atunci când ne uităm la alte alianţe, NATO mai ales, care îşi cresc în mod activ prezenţa militară la frontiera Uniunii” ruso-belaruse, a declarat Putin.

„Nu vom face nimic altceva decât ce fac deja adversarii şi concurenţii noştri”, a adăugat Lukaşenko.

Vecinii lor europeni – cu Polonia şi ţările baltice în frunte – sunt îngrijoraţi de aceste manevre, pe care le consideră potenţial destabilizatoare.

La începutul lui septembrie, preşedintele polonez Andrzej Duda a semnat un decret cu privire la instituirea stării de urgenţă, pe operioadă de 30 de zile, la frontiera cu Belarusul, în anticiparea acestor exerciţii şi de teama unui aflux masiv de migranţi, pe fondul refugiaților care au părăsit Afganistanul după ce talibanii au preluat puterea. Este vorba despre prima stare de urgenţă în Polonia de la căderea comunismului, în 1989.

La sfârşitul lui august, Letonia, care se învecinează cu Rusia şi Belarusul, a lansat propriile manevre militare, la care a mobilizat 10.000 de militari din opt state, inclusiv din Statele Unite şi Polonia.

Sursa foto: Captură video/ Twitter – Russian Defense Ministry

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. sa-si pazeasca bine granitele sa nu intre si la ei democratia ca e jale. Noi ne chinuim de 30 de ani sa o adaptam si inca nu am reusit, lor le trebuie dublu.

  2. treaba lor ce fac acasa