G4Media.ro

VIDEO Raed Arafat îi contrazice pe Voiculescu și Moldovan: Criteriile de carantinare…

VIDEO Raed Arafat îi contrazice pe Voiculescu și Moldovan: Criteriile de carantinare nu au fost aprobate în grupul tehnico-științific și orice decizie a grupului trebuie comunicată CNSU pentru hotărârea finală / Șeful DSU prezintă și o adresă trimisă de INSP la Ministerul Sănătății

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, îi contrazice pe fostul ministru Vlad Voiculescu și pe fostul secretar de stat Andreea Moldovan. Într-un mesaj video postat pe Facebook, Raed Arafat susține că criteriile de carantinare nu au fost aprobate în grupul tehnico-științific, iar prin regulamentul acestuia orice decizie a grupului trebuie comunicată CNSU pentru hotărârea finală.

Raed Arafat precizează că a vrut să dea „explicații clare privind mecanismul de luare a deciziilor”.

„Grupul tehnico-științific a fost înființat de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, ca un grup de suport pentru bolile înalt contagioase. Este un grup care include experți, care include instituții, care au un rol în a lua decizii și a propune soluții tehnice către CNSU. De altfel, grupul are un regulament de funcționare, care a fost aprobat acum câțiva ani, pentru că grupul este mai vechi decât pandemia în care ne aflăm. Iar dacă luăm acest Regulament de organizare și funcționare și mergem către ultima pagină din regulament, articolul 8 alineatul 5: hotărârile grupului de suport tehnico-științific se transmit spre aprobare CNSU. Deci, grupul tehnico-științific nu ia decizii de la sine și le execută, deciziile grupului pleacă ca propuneri către CNSU condus de primul ministru și reprezentat în comitet de miniștri și șefi de instituții, unde se dă aprobare sau se pot modifica anumite criterii pe care noi le propunem în alt sens, pentru a ieși hotărârea CNSU, iar unele dintre aceste decizii, după ce se ia hotărârea CNSU, sunt transformate chiar în acte normative, cum ar fi hotărâre de guvern sau chiar ordonanțe de urgență. Deci acesta este modul în care se ia decizia. Există la alineatul 6 prevederea că în situații excepționale, în care există un pericol iminent, se pot executa sau se pot aplica deciziile grupului, dar cu informarea CNSU. Numai că aici, în ce privește acest ordin, nu putem să spunem că am fost într-o situație excepțională de acest fel. Deci nu era o chestiune care necesita o decizie de acest fel, imediată, în câteva minute și aici era o decizie care trebuia să fie propusă către CNSU”, afirmă Raed Arafat.

Șeful DSU spune că, într-adevăr, au fost discuții legate de criteriile de carantinare, dar fără a fi luată o decizie în cadrul grupului tehnico-științific:

Au fost mai multe discuții într-adevăr, dar noi am avut o ședință în 23 martie. Ședința a avut mai multe discuții în cadrul ei. A fost convocată și după ce am primit unele propuneri de la INSP, care trebuiau discutate în cadrul grupului tehnico-științific. În cadrul acestei discuții, au fost prezentate criteriile și într-adevăr s-a discutat asupra unuia dintre aceste criterii și asta este numărul de locuitori într-o localitate după care să fie considerată dacă este o localitate mare: 50.000 sau 100.000. Și votul a fost să fie considerat 100.000, dar asta nu a însemnat aprobarea întregului set de criterii care au apărut în ordin. De altfel, orice ședință se termină cu o decizie. Procesul-verbal are în final o decizie care a fost luată. Decizia care a fost comunicată și colegilor de la Ministerul Sănătății, iar această decizie nu prevede aprobarea criteriilor. Decizia prevede doar aprobarea criteriilor care au fost propuse de INSP în ce privește programul de weekend și orele la care se oprește circulația (…). În cadrul CNSU, aceste propuneri au fost modificate. Nu s-au adoptat orele propuse de noi în grup și măsura interdicției circulației în afara localității în weekend.”

Raed Arafat subliniază că „în CNSU se ia decizia definitivă, pentru că orice măsură are impact nu doar sanitar”.

Noi nu am avut în decizie să fie aprobate criteriile”, mai spune șeful DSU.

În mesajul video postat, Raed Arafat arată regulamentul de funcționare al grupului tehnico-științific, decizia din 23 martie a grupului tehnico-științific, dar și o adresă trimisă de INSP la Ministerul Sănătății.

În data de 9 aprilie a fost trimisă o adresă de la INSP la Ministerul Sănătății, care atrage atenția asupra unuia dintre criterii, care nu poate fi calculat la nivelul localităților și INSP spune că nu vor putea calcula acest indicator. Asta ce înseamnă? Că INSP era și el încă cu dubii asupra unor criterii și încă erau în discuții pe aceste criterii. Asta arată de ce nu a fost emisă decizia de a propune criteriile către CNSU în ședința din 23 martie”, spune Arafat în timp ce arată adresa trimisă de INSP către minister.

„Acesta este lanțul după care mergem în decizii, așa am mers și pe toată durata pandemiei, așa am lucrat, în sensul că pentru orice situație complexă, cum este pandemia, conducerea și coordonarea trebuie să fie una unitară, integrată. Cine integrează toate aceste decizii? Da, este o parte operațională, avem CNCCI, avem DSU, Ministerul Sănătății, dar cel mai important este că avem CNSU condus de primul ministru. Primul ministru este persoana care supraveghează aplicarea acestor reguli și supraveghează faptul ca toate aceste măsuri să fie integrate într-un fel între ministere și între entități prin CNSU”, mai spune în încheiere Raed Arafat.

Citește și

Andreea Moldovan, despre ordinul de carantinare: Au fost două ședințe la care au participat și Raed Arafat, și Adriana Pistol/ Forma finală a fost forma agreată de toată lumea, nu am lucrat de capul meu

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

35 comentarii

 1. De asta merge așa bine treaba…supraveghează Câțu și merge ca pe roate…mor oamenii pe capete in fiecare zi dar el vede ca pandemia trece și de la 1 Iunie liber la tot…

  • A ajuns Arafat sa ne explice ce e ala un ordin de ministru.
   Citez dintr-un ordin la intamplare:
   „Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.131 din 8 decembrie 2005 pentru aprobarea Reglementărilor privind autorizarea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de reparaţii, de întreţinere, de reglare, de modificăriconstructive, de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz –RNTR 9 (publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.160 din 21 decembrie 2005*)”
   Intereseaza pe vreun prin ministru ce contine acel ordin atata timp cat masinile se strica si banul curge in buzunarele lor?

  • @Spark schimba-ti drq userul ala ca e reclama pe fata.
   N-aveti pic de rusine, o mai dai si cu masinile in 90% din comentarii
   On topic: este clar ca Voiculescu si Moldovan sunt 2 impostori care au incercat sa castige capital politic pentru ei insisi prin actiuni care au prejudiciat imaginea guvernului in ansamblu si a premierului
   Campania de imagine de azi, aparitia iubitei lui Voiculescu imi aduce aminte de participarea Irinucai la congresul PSD.
   Campanie de imagine a fost si anul trecut, cand si-a pus Voiculescu amprenta pe proiectele asociatiei daruiesteviata. Acele lucruri au fost facute cu un scop: ciolan. Multi oameni din spatele lui VV au ramas cu buza umflata, e normal sa faca scandal, oricum interesul lor n-are treaba cu interesul national.

  • In RO mania fiecare e cu fixatiile lui, ROmania unita… dar cu taxa de trecere a podului peste Dunare. 🙂

  • Georgele, cand o sa-si ia Partzu si Andrei Baciu doctoratul in Elvetia vor fi profesionisti. Momentan, profesionista in epidemiologie e Moldovan iar impostorii sunt Partzu si Baciu.

  • @ George – Spark, „Apache Spark”

 2. Amantele APV-iștilor au fost vaccinate inainte de rând tot cu acordul Grupului Tehnico-Științific sau in cazul dânselor s-a mers pe Siguranța Națională ?

 3. Comitetul Național pentru Situații de Urgență se ocupa „decat” cu pandemia COVID actuala sau se baga si in ordinele ce privesc pandemiile si regulile afarente viitoare?

 4. Arafate, baga-ne in TIR! Repede ca vin specialistii de la pnl! Toti, unul si pamantul!

 5. Ba, nu ne mai credeti prosti. Ordinul cu pricina NU modifica lucruri esentiale si cu caracter imperativ. NU modifica orar de circulatie, NU decidea carantinarea imediata, NU stabilea orarul magazinelor etc. Astea, da, trebuie sa fie adoptate la nivel de PM, ca ii afecteaza direct pe oamenii. Acel ordin cuprindea criterii obiective. Eventuale restrictii ulterioare ar fi tinut cont de ele sau nu.

 6. Deci decizile ministrilor Romaniei, numiti de Parlament, sunt cenzurate de un comitet numit de prim-ministru.
  Interesant.

  • Chiar ma gandeam ca poate n-am citit eu bine. Intr-un articol precedent au spus :
   „În legislația în vigoare nu există o astfel de prevedere explicită. Între atribuțiile CNSU nu se regăsește avizarea sau aprobarea ordinelor miniștrilor. În plus, Codul administrativ prevede că, în exercitarea atribuțiilor ce îi revin, ministrul emite ordine și instrucțiuni cu caracter normativ sau individual, iar „aprecierea necesității și oportunitatea emiterii actelor administrative ale miniștrilor aparțin exclusiv acestora”.”

   ” Mai mult, Legea 136 din 2020, care a reglementat carantinarea și izolarea, conferă Ministerului Sănătății principalul rol de decizie în contextul pandemiei: „Ministrul sănătății instituie prin ordin modalitatea de aplicare a măsurilor prevăzute în prezenta lege, în vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor cu agentul înalt patogen”.*
   Deci hai sa ne intelegem domnilor ca eu nu mai stiu ce sa zic. Ori minte Arafat, ori ati mintit voi, ori consiliul ala functioneaza impotriva legii.
   Sursa: https://www.g4media.ro/premierul-citu-nu-a-trecut-prin-cnsu-ordinul-privind-stabilirea-de-noi-reguli-pentru-carantinare-si-nu-putea-fi-publicat-legislatia-nu-prevede-ca-ordinele-ministrilor-trebuie-avizate-sau-aprobate-d.html

  • Vorbim de „Primul Epidemiolog al Țării”, așa cum Ceașcă era: Primul Vânător al Țării; Primul Cizmar al Țării sau cum era Daddy Primul Pescar al Țării…

 7. adica s-au inteles prin unanimitate pe toate criteriile, mai putin pe cel cu raportarea la 50k sau 100k.. au votat ca sa ia o decizie… s-a luat.. si concluzia: doar cel votat era de fapt cel agreat, restul nu. E logic si pt voi nu? In rest cu CNSU specifica si el ca in caz de urgenta se poate face.. dar in cazul asta nu era urgenta ca asa zice PNL (clar.. la cum numara ei mortii). Mie imi pare ca legea permite interpretari si Citu are justificare pentru demitere dar nu motive. Daca el vroia reforma in sanatate discuta cu Voiculescu si Moldovan si vedea daca au fortat legea si cum oot lucra in viitor impreuna pt proiectul asumat.

 8. Acum intelegeti de ce a rezistat Arahat la putere de aproape 10 ani? Incepand cu Ponta, s-a gudurat pe langa toate guvernele. Acum, dupa cum se vede, il pupa-n koor pe Catzu si latra la dusmanii stapanului, Voiculescu si Moldovan.

  • Da, ii “spala” pe toți de fiecare data, iese el in fata, nu L schimba niciun guvern…băiat bun la toate…ii scoate din orice situație când dictează șeful…

 9. Știți expresia, da? Cam câte grupuri din astea s-au ocupat de pandemie de-au făcut Turkish delightul praf?

 10. da…e clar ! propaganda PeNaLa!
  ce dracu au discutat …daca nu despre continutul acelui tabel …ce alceva puteau discuta ! si HOTARi! penibil …

 11. Hopa, Vladut a fost prins cu minciunica. Tz, tz, nu pot sa cred asa ceva! 🤣

 12. Din cauza acestuia, in viitorul apropiat, România va intra in lockdown dur ce va tine câteva luni

 13. ARAFAT -STAPANUL INELELOR

  • Tre’sa recunosc ca nu-mi place Arafat, dar de data asta i-a prins cu minciuna pe cei 2. Tanti Moldovan ne spunea ca are aprobarile INSP, DSU, etc, ca au fost discutate si aprobate chestiunile scrise de ea in OM, dar Arafat ne arata o hartie de la INSP care spune altceva.
   Pe bune, negati lucruri care sunt spune si probate cu inscrisuri si va comportati ca niste talibani pentru a apara un incompetent. Ce naiba e de aparat la un ministru care isi deleaga atributiile?!

  • Gabi, cu fanaticii pluseristi nu ai ce discuta. Iti pierzi timpul.

  • @ Gabi la aia toti casca gura

  • @gabi pai tocmai ca nu a aratat nimic. A venit cu o hartie venita de la INSP pe data de 9 si nu are legatura cu sedinta in care s-a discutat criteriile. Daca vroia sa demonstreze ceva venea cu minuta sedintei sau macar cu decizia sedintei. O hartie de la INSP in care se cere clarificari nu arata ce s-a discutat in sedinta sau ce decizii au luat. E un mic fake news care face parte din circul politic in care ne aflam.

 14. STIU, Nu publicati DAR
  nu ma opresc in a intreba UITANDU-MA BUIMACA LA ACEST ins arafat:
  Ce TREBUIE SA SE INTAMPLE PENTRU A SE DEZLIPI SEZUTUL lui de Scaunul de DEMNITAR?
  DEMNITAR NU VINE DE LA DEMNITATE???
  MAI STIE OARE VREUNUL DIN ei: arafat, citu,orban ce inseamna DEMNITATE?
  Daca nu stiu, credeti ca ar putea sotii iohanis sa-i lumineze in privinta SENSULUI?
  Va este FRICA DE arafat?
  Pomeneste de insp. ..cand va veni timpul unei EVALUARI A CELOR DE ACOLO, de SUS, DE LA ETAJELE 4 SI 5 din dr. Leonte nr 1-3, Bucuresti?
  rafila cunoaste „situatiunea” cacu doar el este mesterul manole al cnbtt-ului..centru vestit in rigoare si transparenta..facut special pentru Tarla Barla….. Pare ca-l lasa si memoria, inafara de par…

 15. FMM.. Arahat de kkt.
  Sclavete, ia-l si pe Citu, zombiul politic asa cum a zis Drula.
  Aaaa…cred ca Drula e urmatorul.

 16. A venit Domnul Expert in birocratie sa ne ameteasca de cap cum e cu procedurile si cu hartiile cu stampile. Am vazut cat de eficient e sistemul asa zis de urgenta la care suni cand ai o problema si mori cu zile la propriu pana vine salvarea sau politia. Institutiile de urgenta ar trebuie sa functioneze singure dupa reguli clare si in timp rezonabil 5- 15 min dupa caz. Dar la noi mai intai trebuie sune pe sefu sa ceara acordul apoi poate lua o decizie.
  Dl Arafat nu mai este medic demult ci un politician corupt care ar trebui sa stea 150 de ani dupa gratii pntru toti mortii de la Colectic.

 17. E clar: țara e condusă de CăCîțu și Arahat.

 18. Foarte slab acest ministru USR. daca toti sunt asa am votat degeaba cu ei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.