G4Media.ro

VIDEO Protestele profesorilor continuă: cel mai mare miting din ultimii ani al…

Protestul sindicatelor din Educație, la Alba Iulia. Foto: G4Media

VIDEO Protestele profesorilor continuă: cel mai mare miting din ultimii ani al cadrelor didactice din Alba / Sute de profesori în stradă și la Târgu Jiu, peste 2.000 la Iași / Manifestații și la Timișoara, Brașov și Brăila

Protestele profesorilor continuă, luni, în a doua săptămână de grevă generală, în mai multe orașe din țară, între care Alba Iulia, Târgu Jiu, Iași, Brăila, Timișoara și Brașov.

Update Ora 15.35: Câteva sute de cadre didactice au protestat luni, 29 mai, în centrul Zalăului, cu vuvuzele şi fluiere, în cadrul unei acţiuni coordonate de Liga Sindicatelor din Învăţământ Sălaj. Protestul a început la ora 11:00, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, profesorii purtând pancarte cu mesaje precum „Mereu sacrificaţi, niciodată respectaţi”, „Fără educaţie, nu există naţie” sau „Noi construim viitorul, voi sunteţi doar în trecere”, transmite Rador.

În mesajul adresat protestatarilor de preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Sălaj, Vasile Sârb, s-a arătat faptul că principalele revendicări vizează majorarea salariilor, acordarea unor sporuri şi indexarea salariilor în funcţie de inflaţie, dar şi o mai bună dotare a unităţilor de învăţământ. La protest au fost prezenţi profesori din întreg judeţul, dar şi copii ai cadrelor didactice, cu mesaje precum „O susţin pe mama”.

Update Ora 15.10: Peste 200 de cadre didactice din Brașov protestează în fața Prefecturii. Dascălii sunt nemulțumiți că Guvernul nu le respectă solicitările. „Pâinea noastră o muncim, noi aici nu cerșim“ – este mesajul pe care îl scandează cu toții, dar nemulțumirile sunt multe, transmite Rador.

„Ne-a ajuns cuțitul la os. Guvernanții își bat joc de noi în privința salarizării. Este inadmisibil ca un profesor debutant, cu facultate, să aibă salariul de 2.400 de lei, iar personalul nedidactic să aibă salariul de 1.900 de lei. Din păcate, cu banii ăștia nu se poate trăi în România. Oferta Guvernului este jignitoare, oamenii trebuie să-și plătească atât facturile, cât și coșul zilnic. Mâine vom merge la București, deja suntem organizați, vom fi cel puțin 100 de oameni. Cât este grevă, nu se poate vorbi nici despre încheierea mediilor, nici despre înscrierile la Bacalaureat.“, a declarat Alin David, președintele Uniunii Județene Spiru Haret.

Update Ora 14.20: O nouă acţiune de protest are loc, luni, la Timişoara, în faţa Prefecturii. Aproape 500 de profesori aflaţi în grevă s-au adunat la protest pentru a-şi susţine revendicările, printre ei fiind şi mai mulţi elevi, relatează News.ro.

”Unitate, unitate!” şi ”Fără Educaţie moare orice naţie” sunt sloganurile scandate de dascăli în faţa Prefecturii Timiş. Profesorilor aflaţi în stradă li s-au alăturat şi elevi, de această dată. Aceştia şi-au exprimat sprijinul pentru acţiunea cadrelor didactice.

Traficul rutier în zona Palatului Administrativ din Timişoara a fost închis pe durata protestului.

Update Ora 13.33: Peste 1.500 de sindicalişti din învăţământul preuniversitar, cadre didactice, personal didactic auxiliar şi personal nedidactic din Brăila, care se află în cea de-a doua săptămână de grevă generală, au protestat, luni, timp de două ore, în faţa Prefecturii Brăila, relatează Agerpres.

„Astăzi, 29 mai 2023, suntem în faţa Instituţii Prefecturii Brăila, în loc să fim în sălile de clasă, în loc să fim în incinta unităţilor de învăţământ. Este a doua săptămână în care învăţământul brăilean, învăţământul românesc este în grevă generală. Suntem mulţi şi suntem uniţi. Nu suntem în sălile de clasă, nu suntem în şcolile noastre pentru că guvernanţii României nu vor. Noi ne-am cerut drepturile noastre, am cerut să fim respectaţi, am cerut să nu se redea demnitatea de profesor, de cadru didactic, de personal didactic auxiliar, de personal nedidactic şi ştiţi cu toţii ce răspuns am primit”, le-a spus protestatarilor liderul Sindicatului Învăţământ Brăila, Radu Cătălin.

Sindicaliştii au ocupat toată Piaţa Independenţei din faţa Instituţiei Prefectului şi au purtat pancarte cu zeci de mesaje precum: „Fără educaţie, pierim ca naţie!”, „Noi nu furăm, educăm!”, „Ne dorim să fim la şcoală, dar Guvernul nu ne lasă!”, „Fără profesori, lumea nu ar avea clasă!”, „Şi profesorii au copii!”, „Nu suntem bone!”.

Protestul a fost organizat între orele 11.00-13.00, de Sindicatul Învăţământului Brăila, afiliat la Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

Update Ora 12.24: Peste 2.000 de angajaţi din învăţământ protestează, luni, în faţa Prefecturii judeţului Iaşi, sindicaliştii acuzând lipsa de dialog a Guvernului faţă de cererile de majorare a salariilor din învăţământ, relatează News.ro.

Protestul a început la ora 11.00, iar circulaţia în zona centrală a Iaşiului este blocată.

Manifestanţii au scandat ”Hoţii, Hoţii”, ”Nu cedăm” şi ”Doar educaţia mai salvează naţia”.

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Lăcustă, a declarat în cadrul protestului că guvernanţii îşi bat joc de învăţământul românesc şi i-a îndemnat pe profesori să fie uniţi.

”Cât trebuie să mai suportăm domnilor guvernanţi reaua credinţă şi incompetenţa dumneavoastră? Tot timpul salariaţii din învăţământ am fost sacrificaţi. Nu mai vrem să fim percepuţi ca asistaţii României”, a afirmat liderul sindical al profesorilor ieşeni.

Totodată, Laviniu Lăcustă le-a transmis liderilor sindicali naţionali să fie fermi, întrucât îi au în spate pe dascălii aflaţi în grevă.

”Liderii noştri să ceară majorarea cu 60 la sută”, a spus Lăcustă.

Peste 250 de sindicalişti ieşeni vor pleca marţi, cu cinci autocare, la protestul din Capitală organizat de federaţiile sindicale din învăţământ.

Știrea inițială: Aproape 600 de cadre didactice, personal nedidactic și auxiliar protestează luni, la Alba Iulia. Este cel mai mare marș al angajaților din sistemul educațional, din ultimii ani. Din județ, sunt în grevă peste 2.000 de angajați dintr-un total de aproximativ 5.000 (aproximativ 43%).

Protestul a început în fața Prefecturii Alba și a continuat până în Cetatea Alba Carolina, în fața Monumentului Unirii.

Angajații din învățământ solicită, printre altele, majorarea salariilor, plata orelor suplimentare și acordarea sporurilor pentru condiții de muncă.

Liderul de sindicat Bogdan Cârcoană, vicepreședinte al Federației Sindicatelor din Educație (FSE) ”Spiru Haret” și președinte al Uniunii Sindicale Teritoriale a Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” Alba, a spus că organizatorii au primit autorizația de organizare a protestului din partea primăriei, dar că nu s-au întâlnit cu autoritățile locale pentru că acestea nu pot face nimic în privința revendicărilor.

El a afirmat că sindicatele sunt dispuse să accepte o majorare cu 25% a tuturor salariilor din învățământ.

La Târgu Jiu protestează luni câteva sute de angajați din învățământ protestează în fața Prefecturii. Aceștia au cântat „O lume minunată”, potrivit televiziunilor de știri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

 1. O să le dea PSD 25% pe datorie și în 2 ani statul va tăia 10% la toata lumea, ca Băsescu.

 2. Profesorii să facă bine să continue protestul mergând la școală nu distrugându-le viitorul unor copii nevinovați!

  Este dreptul lor să iasă în stradă după ce își termină orele cu copiii la școală!

  Și vreau să aud niște CERERI de mărire a salariilor și BONUSURILOR pt profesorii care au rezultate excelente în diverse activități cu copiii pe care îi păstoresc,care au copii la olimpiade care au promovabilitate la BAC, la Capacitate.. etc..

  Vreau să aud o propunere gen:
  – ,,Copiii de la clasa a V a până la clasa a XII a ,să aibă o evaluare anuală cu participare obligatorie, cu notă care să conteze foarte mult la medie, la TOATE materiile și în funcție de rezultatele obținute profesorii să primească bonusuri direct proporționale cu nota luată de copil la evaluare la materia respectivă,sau chiar penalizări pentru rezultate foarte slabe!”-

  Să se deie, să se dea ,să se deie…. să se dea la toți în mod egal, nu în funcție de performanță!?!! Ăsta nu e comunism?

  Vreau să aud propunerea ca profesorii să primească mai multă autoritate și mai multă putere față de elevi ,de la stat, prin legi clare!

  Vreau să aud propunerea ca profesorii să aibă putere să lase cât mai ușor repetenți pe cei care sunt indisciplinați, nu au prezență constantă la ore sau nu obțin note de trecere, și să nu li se dea notă de trecere dacă atâta știu.

  Vreau să aud propunerea ca elevii să vină la școală în uniforme!

  PENTRU PROPUNERILE DE MAI SUS AȘ STA ȘI EU ZI ȘI NOAPTE ÎN STRADA ALĂTURI DE PROFESORI !!!

  Dar profesorii să facă bine și să stea în stradă DUPĂ ce termină programul la școală cu copiii!

  COPIII NU TREBUIE SĂ SUFERE!( Chiar dacă unii se bucură acum că stau acasă, dar de plătit vor plăti cu siguranță)

  Copiilor nu trebuie să li se încurce viața!