G4Media.ro

VIDEO Propagandă maghiară revizionistă la postul de știri al FIDESZ, partidul lui…

sursa foto: Captură video Twitter

VIDEO Propagandă maghiară revizionistă la postul de știri al FIDESZ, partidul lui Viktor Orban: „Crimeea este o chestiune simbolică pentru Putin cum este Transilvania pentru noi”/ Retorica revizionistă, tot mai des utilizată de oficialii maghiari, în frunte cu premierul Ungariei

Update: Autorul declarației potrivit căreia „Peninsula Crimeea este o chestiune simbolică pentru Putin cum este Transilvania pentru noi” este Zoltán Kiszelly, directorul Centrului pentru Analiză Politică al Fundației Századvég, potrivit portalului Kronika. În versiunea inițială a articolului era menționat un ziarist apropiat de Fidesz. Am corectat informația eronată.

Articol inițial: O secvență de propagandă maghiară revizionistă a fost înregistrată la televiziunea HIR TV, principalul post de știri al FIDESZ, partidul lui Viktor Orban: „Peninsula Crimeea este o chestiune simbolică pentru Putin cum este Transilvania pentru noi”, a transmis unul dintre invitații din platou.

Episodul a fost marcat pe Twitter de Benjamin Novak, care scrie articole despre Ungaria pentru New York Times și care a tăgguit Ministerul român de Externe și l-a întrebat dacă va comenta în vreun fel situația.

 • ”Între timp, în Ungaria, la postul de televiziune principal al Fidesz, un propagandist al lui Orban invocă Transilvania pentru a încerca să legitimeze pretențiile teritoriale ale Rusiei în Ucraina”.

 

Context

Simbolurile revizionismului sunt tot mai des utilizate de oficialii maghiari, în frunte cu Viktor Orban.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a publicat în 22 noiembrie 2022, pe contul său de Facebook, imagini video în care apare purtând un fular cu harta stilizată a Ungariei Mari, din care face parte și o bucată din Transilvania.

În mai 2022, premierul Viktor Orbán a spus într-un interviu la radio că părți din coasta Mării Adriatice au fost rupte din Ungaria și că „cei care au o mare și porturi de aceea sunt capabili să aducă petrol pe petroliere”, afirmații care au fost criticate aspru de oficialii Croației.

În luna mai 2020, Orban a postat pe contul său de Facebook o imagine a globului pământesc de dinainte de Trianon pe care apare harta Ungariei mari, care îngloba și Transilvania. Postarea e însoțită de un text care face referire la examenele de istorie ale elevilor.

De asemenea, guvernul maghiar derulează mai multe politici publice prin care încearcă recuperarea ”națiunii maghiare”. O recentă reformă a materiei predate în școlile din Ungaria prezintă, profund ideologizată, prezintă Transilvania drept casa maghiarilor.

Oficialii guvernamentali maghiari utilizează de câțiva ani în mod constant această hartă. În iunie 2019, România și Slovenia au condamnat publicarea pe site-ul abouthungary.hu, gestionat de cabinetul premierului Viktor Orban, a unei hărți reprezentând ”Ungaria Mare” din care statele vecine ”rup” fiecare câte o bucată, România fiind reprezentată ca luând Transilvania.

În decembrie 2019, Viktor Orban a stârnit furia premierului Croației, Andrej Plenković, după ce liderul maghiar a prezidat o ședință a FIDESZ cu harta Ungariei Mari pe fundal. Spațiul Ungariei istorice cuprindea și bucăți din actuala Croație, iar acest mesaj transmis indirect de liderul de la Budapesta a fost catalogat drept ”o provocare” de către omologul său de la Zagreb. La finalul lunii aprilie 2020, un ministru maghiar a acordat un interviu pentru BBC având pe fundal aceeași hartă.

Apelurile simbolice la revizionism sunt potențate și de președintele rus Vladimir Putin, care a declanșat războiul în Ucraina cu scopul de a ocupa teritorii în estul și sudul acestei țări.

Orbán se prezintă frecvent ca fiind nu doar liderul celor aproape 10 milioane de locuitori ai Ungariei, ci și al „milioanelor” de etnici maghiari care trăiesc în țările vecine și cărora guvernul său le-a acordat cetățenie și drept de vot. El respinge, însă, criticile potrivit cărora ar avea ambiții teritoriale asupra altor state.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

 1. Ăștia nu prea au învățat istorie! Transilvania nu a fost niciodată parte integrantă a Ungariei, ci a Imperiului austro- ungar, ceea ce e altceva!

  • Si ce contează cum si a cui a fost? Nu a fost nici a României niciodată, ca Romania nu a existat pana pe la 1859.

   Vecinii maghiari vor Transilvania asa cum este acuma.

  • in primul rand ‘vecinii maghiari’ nu sunt reprezentati majoritar de ultraşii lui Orban. Majoritatea vor pace, o viata prospera si beneficiile apartenentei la UE. Li se rupe de Transilvania.
   Nu au fost niciodata majoritari, nici macar 25%.
   La fel ca si in celelalte provincii din Croatia,Slovacia,Ucraina pe care le-au dominat militar si prin politici de asimilare o perioada.
   In rest, otrava imperialist-nationalista e la fel in capul lor ca si la rusi. Pe ce pun laba o data e al lor pe vecie indiferent de factori istorici sau demografici.

  • Transilvania o fi fost cum o fi fost…. ce este sigur este ca maghiarii au VENIT in Europa in secolul 9. Deci nu au cum sa emita pretentii pt. pamant. Romanii sau transilvanenii ,carora le apartine Transilvania, s-au nascut pe aceste pamanturi….

  • @ vct – Hm, o perspectiva intortocheata! „Nu a fost nici a Romaniei niciodata”? Daca pentru tina ultima suta de ani inseamna niciodata… ce sa zic. Plus ca alegi sa spui ca Romania nu a existat pana la 1859. Adevarul e ca nu era o singura Romania, erau vreo doua Romanii. Majoritatea regatelor si imperiilor din Europa erau faramitate in principate, ducate, tari si tarisoare.

 2. Toți vor câte ceva până când nimeni nu va mai avea nimic.

 3. aiureli maghiare. de la trianon (primul razboi mondial), a mai fost tratatul de la paris (al doilea razboi mondial), intre timp au mai aparut tratatele ue si tratatul de la washington (nato). ungaria le-a semnat pe toate. asta cu transilvania e asa de batut apa in piua. cam cum fac unii romani cu cadrilaterul sau cu teritoriile romanesti din ucraina. pa pa, nu mai fac parte din romania si nici nu vor mai face vreodata. la fel si ungurii cu transilvania.

 4. Vă referiți la o „Operațiune Specială Maghiară”?!
  Poate că ar încerca, dar imaginea opincilor atârnand pe Parlamentul de la Budapesta incă le provoacă coșmaruri noaptea…

 5. N-au cu ce. Spre deosebire de rusi astia chiar sunt doar cu gura mare si victimizare cat cuprinde.
  Din pacate si la noi nu avem pe nimeni la conducere care sa ii puna la punct…
  Macar Basescu cu toate bubele lui nu ar fi tacut mâlc.

 6. 15 Martie Zi de Doliu National pentru Comemorarea Victimelor Genocidului Comis la Ip si Treznea

 7. E.T. , tu aici deghizat in ființă rațională !?
  Și copiezi tot ce auzi, așa cum te știam…

 8. P.S.
  Maghiár E.T. ?!!

 9. REGIONALIZARE!!!!!!

 10. Asteptam cu interes reactiile alor nostri. Mai ales UDMR si AUR

 11. Lasă ca ne ajută Draknea ca e „prieten” cu Orban.Sau Ciolacu ca s-a jucat de-a voturile,în Camera Deputatilor,cu „Tinutul Secuiesc”.Ca d-aia a venit din „spuma marii”, pe un cal alb,Semeon ca sa ne salveze el,dar are nevoie de dezlegare de la Putin,mentorul lui Orban😆.

 12. Pai dupa declaratiile astea cred ca ar cam trebui sa le trantim usa in nas domnilor politicieni unguri si sa identificam toate acele ONG-uri care „investesc” in Ardeal defapt cuiburi iredentiste camuflate.
  Sa nu mai permitem universitati de vara gen Sovata si alte manifestari in care sa apara politicieni unguri aflati in vizite neoficiale.

 13. G4Media, alo? Unde sunt filtrele alea faimoase care moderreaza opiniile cititorilor? Se practica din nou aruncarea cu lătùri!

 14. Ești într-o criză agramată ?

 15. G4media se umple de ridicol, e site-ul cu cea mai jalnică moderare. Cum să nu fii în stare să pui un filtru de genul maxim 3 postări la rând de la un cont, ca să nu mai posteze schizoizii câte 15 deliruri ?

 16. România trebuie să fie pregătită oricând să-și apere teritoriile. În rest nu ar trebui luate în seamă declarațiile sau opiniiile ziariștilor de propagandă bolșevică, însă dacă acestea sunt făcute de oficiali atunci respectivii trebuie să primească interzis pe teritoriul României.

 17. Visează ungurii sa aibă Transilvania dar stiati ca în manualele de istorie din Ungaria se invata o istorie falsa? Cum ca Transilvania a fost și este de drept a lor? Normal ca sunt spălați pe creier de mici..

 18. Atenție la ,,coloana a 5. Și apropo, Ungaria ar putea sărbători și ziua de 29 august. Anno domini 1526. Vă spune ceva data asta, domnilor care visați cai verzi pe întinsele plaiuri ale Panoniei? Vă dau și un indiciu, Mohacs?! Sunt convins că v-ați reamintit.