G4Media.ro

VIDEO Primele imagini cu distrugerile de la Nord Stream. Gaură de 50…

Sursa foto: Captură video - Twitter / Expressen

VIDEO Primele imagini cu distrugerile de la Nord Stream. Gaură de 50 de metri în gazoductul avariat de pe fundul Mării Baltice, într-un presupus sabotaj: „Doar o forță extremă poate îndoi metalul atât de gros”

Cel puțin 50 de metri din conducta Nord Stream 1 a fost distrusă sau îngropată sub fundul mării, în urma unei presupuse explozii care ar fi fost de fapt un sabotaj, arată imagini subacvatice publicate marți de ziarul suedez Expressen, citat de AFP și preluat de The Moscow Times.

Între timp, poliția daneză a declarat că inspecțiile pe care le-a efectuat asupra conductelor 1 și 2 în zona economică daneză din Marea Baltică au confirmat că pagubele au fost „provocate de explozii puternice”.

În înregistrările video publicate de ziarul suedez Expressen, o ruptură masivă și metal răsucit pot fi văzute pe conducta Nord Stream 1 la 80 de metri adâncime în Marea Baltică.

Expressen a precizat că înregistrările video, filmate luni, arată cum peste 50 de metri din conductă lipsesc sau sunt îngropați sub fundul mării, iar pe fundul mării pot fi observate rupturi lungi care duc până la conducta spartă.

„Doar o forță extremă poate îndoi metalul atât de gros în modul în care vedem”, a declarat pentru Expressen Trond Larsen, operator de drone la compania norvegiană Blueye Robotics.

Larsen, care a pilotat drona submersibilă care a capturat înregistrarea video, a mai spus că se poate vedea și „un impact foarte mare pe fundul mării în jurul conductei”.

Cele două conducte Nord Stream au fost avariate de explozii sub Marea Baltică la sfârșitul lunii septembrie, provocând patru scurgeri.

În timp ce scurgerile au avut loc în apele internaționale, două dintre ele au fost în zona economică exclusivă daneză și două în cea suedeză.

Autoritățile suedeze au anunțat la 6 octombrie că au efectuat o inspecție subacvatică a locului și au colectat „elemente de probă”, iar inspecția a confirmat suspiciunile privind un presupus sabotaj.

Între timp, poliția daneză a declarat marți că a finalizat mai multe inspecții ale scurgerilor din zona daneză, împreună cu serviciul de informații PET.

„Inspecțiile au confirmat faptul că au existat pagube importante la Nord Stream 1 și 2 în zona economică exclusivă daneză și că pagubele au fost provocate de explozii puternice”, au precizat autoritățile într-un comunicat.

De asemenea, poliția daneză a precizat că va fi înființată o echipă de anchetă comună cu PET pentru a continua investigația, dar că este prea devreme pentru a spune ce cooperare internațională va fi posibilă cu Suedia și Germania.

Conductele, care leagă Rusia de Germania, au fost în centrul tensiunilor geopolitice, deoarece Rusia a redus livrările de gaze către Europa ca represalii suspecte la sancțiunile occidentale din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.

Deși conductele nu erau în funcțiune, ele conțineau gaz înainte de a cădea victimă aparentului sabotaj.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. rusia a spus ca prin 2 se poate livra .. stiu ei ce stiu ..

  2. Seamana a torpila… mi-e greu sa cred ca s-a scufundat un scafandru pana la 80 m (chiar daca se poate lucrul asta) si a stat sa monteze o bomba pe conducta.