G4Media.ro

VIDEO O nouă propunere de taxare a mașinilor poluante în București: toate…

VIDEO O nouă propunere de taxare a mașinilor poluante în București: toate automobilele non-Euro, Euro 1 și Euro 2, înmatriculate în Capitală și în alte județe, vor fi interzise în Centru și vor plăti vignietă în restul municipiului. Mașinile Euro 3 – în discuție

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat luni o nouă propunere de taxare a mașinilor poluante în București. Astfel, Firea a spus că, spre deosebire de prima variantă a proiectului Oxigen, noua variantă prevede ca toate mașinile non-Euro, Euro 1 și Euro 2 înmatriculate în București și alte județe, să aibă interzis în Centru și să plătească o taxă (vinietă) în restul municipiului.

”Practic, vom interzice în Centru automobilele non-Euro, Euro 1 și Euro 2 și acestea vor plăti vignietă pentru restul teritoriului București, altul decât zona centrală”, a spus Firea într-o înregistrare video postată pe Facebook.

Reamintim că, în prima variantă de taxare, erau vizate doar automobilele din alte județe decât București și Ilfov, dar Centrul Național pentru Combaterea Discriminării a anunțat că măsura ar fi discriminatorie pe criterii geografice. Vinieta „Oxigen – B” în Capitală urma să coste 10 lei pentru o zi, 75 de lei pentru o lună, iar pentru un an 1.900 de lei.

Primarul general a anunțat că experții primăriei discută acum și despre o eventuală introducere a automobilelor Euro 3 în aceeași categorie cu cele non-Euro, Euro 1 și Euro 2.

De asemenea, Firea a spus că primăria caută acum o soluție pentru bucureștenii rezidenți în Centrul capitalei care au automobile non-Euro, Euro 1 și Euro 2.

Anunțurile făcute de Firea:

 • ”Am luat hotărârea să reformulăm acel articol referitor la autoturisme înamtriculate în alte județe și care circulă zilnic prin București. Trebuie să ne referim la norma de poluare și nu la județul unde este el înmatriculat. Prin această reformulare, practic, se propune ca toate autoturismele cu grad mare de poluare – fie din Capitală sau alte județe, fie că tranzitează întâmplător Capitala sau sunt în trafic zi de zi – să fie privite prin prisma normei de poluare. Rămâne ideea ca în Centru să fie interzise autoturismele non-Euro, Euro 1 și Euro 2, iar și cele care intră în Capitală să aibă același regim ca cele care sunt zilnic în trafic, dar nu sunt înmatriculate în București. Practic, vom interzice în Centru autoturismele non-Euro, Euro 1 și Euro 2 și vor plăti vignietă pentru restul teritoriului București, altul decât zona centrală”.
 • În cazul Euro 3, există o dezbatere. Noi am propus o vignietă, am primit multe propuneri de la cetățeni să le includem în categoria non-Euro, Euro 1 și Euro 2. În acest moment nu pot să vă spun cum arată modificarea, vom analiza cu specialiștii dacă le includem și pe ele
 • În ce privește rezidenții, e vorba despre o categorie de persoane nemulțumite. Dacă au un autoturism foarte poluant, nu vor avea acces în Centru, în rest vor trebui să plătească o vignietă care nu e ieftină. Dacă sunt în Centru, ar însemna că nu mai pot pleca cu automobilul. Special pentru această categorie, analizăm includerea rezidenților din Centru care au autoturisme non-Euro, Euro 1 și Euro 2, într-un program prin care împreună cu Primăria să fie sprijiniți să-și cumpere o mașină nepoluantă, să există o despăgubire sub formă de vouchere prin care își pot cumpăra electrocasnice.

Perimetrul delimitat de proiectul inițial de hotărâre și considerat „Centru”, în care ar urma să fie interzis accesul mașinilor extrem de poluante: Piața Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – sos. Stefan cel Mare – str. Polona – str. Mihai Eminescu – str. Traian – /bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Sincai – str. Lanariei – Calea Serban Voda – bd. Marasesti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertatii – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B.P. Hasdeu – str. Vasile Parvan – str. Berzei – str. Buzesti – Piața Victoriei.

În curs de actualizare

Foto: Inquam Photos / George Calin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Doame…cat de proasta e…Nici de prezentatoare nu e buna…

 2. doar popii si voluntariul nu plateste, ca de obicei.
  maibahurile popilor polueaza ?

 3. Mai bine sa interzica 80% din masini si s-a rezolvat cu aglomeratia si poluarea. De ce sa se gindeasca la dezvoltarea de zone verzi, infiintarea de parcari si fluentizarea traficului? O buna centura ocolitoare ar face ca multe masini sa nu mai treaca prin oras.
  De ce sa se gindeasca edilii ca toate blocurile noi construite sa aibe 2 locuri de parcare de apartament? De ce sa nu fie obligati arhitectii sa proiecteze toate blocurile si orice cladire cu zona verde in jur?
  Sa interzici e usor si ii place lui Gabi pentru ca nu trebuie nici sa munceasca sa rezolve ceva si nici nu trebuie sa-si oboseasca neuronul.

  • Pentru ca interzicerea este o apucatura si reminiscenta comunista, iar ea reprezinta PSD, care ce-o fi?!

  • Da, interzicerea este o apucatura comunista? Haideti sa permitem accesul carutelor in centrul orasului. Nu toata lumea isi permite o masina, fie ea si non-Euro. Iar carutele nu polueaza, doar lasa un pic de mizerie de la cal.

 4. Hai mai du-te si tu de aici FĂ COMUNISTO!

  • Cea mai wireless primărița, Gabriela WiFirea a fost lovită brusc de preocupări ecologice.
   Să îi spună cineva că in condiții reale de trafic un euro 6 de la Vw poluează cat un euro 2. Să îi mai spună cineva că un singur camion betoniera azvârle in atmosfera orașului tot atâtea particule cat 100 de autoturisme diesel non euro intr-o luna. Să îi mai spună și altcineva că o centrala de apartament arunca in atmosfera intr-un un an tot atatia oxizi de azot cat 10 autoturisme diesel non euro (despre saormarii sa nu mai vorbim). Să îi mai atragă atenția cineva că toate planurile urbanistice pe care le aproba conduc la creșterea valorile traficului și implicit la poluare. Și sa îi mai spună vreun consilier că proiectul crematoriului gigant poluează cel puțin cat dublul traficului actual din București. In plus incendiul de vineri din strada biharia a azvarlit particule cat toate mașinile diesel in 6 luni. Iar fiecare metru patrat de spatiu verde pierdut de oraș este echivalentul poluării produse de 50 de mașini intr-un an.
   Așa că dragi ecologiști care vă bucurați de aceste să nu fiți surprinși când poluarea in acest oraș va creste. Pentru că peste tot in lume aglomerația produce poluare.
   Propun de asemenea câteva măsuri complementare: interzicerea bătrânilor peste 70 de ani in centrul Bucureștiului și vinieta pentru bătrânii peste 60 de ani. Motivele sunt asemănătoare vinietei pentru mașini. De fapt daca vrei neapărat o chestie găsești întotdeauna justificări.
   Pentru o mai bună înțelegere a realității
   adaug propunerea de a schimba denumirile vinetelor din oxigen b in zyclon b si din oxigen c eventual in sarin s-au novichok.

 5. nu inteleg ce le vine acum sa se joace cu focul, cand se apropie alegerile…mi-aduc aminte ca a promis transport public gratuit in capitala…s-a intamplat cumva si nu stiu eu?

  • Da, pentru pensionarii care se duc la ora 08.00 la Obor, sa cumpere castraveti mai ieftini. Chiar atunci cand populatia activa are nevoie de transport public ..

 6. Clar e mai bine decat prima varianta, caci a disparut discriminarea generalizata in functie de locul de inmatriculare. Dar pt a fi ok trebuie ca rezidentii sa aiba scutiri si ceva facilitati la taxa de CONGESTIE (ceea ce se practica si prin alte orase).. in schimb nu, rezidentii nu pot avea scutiri la taxa de poluare.

  • Nu cred ca o sa treaca. Daca eu sunt rezident in Centru si posed o Dacie 1300, inseamna ca platesc automat vigneta. Iar altul care nu sta in centru, plateste doar daca trec prin centru.
   Te doare mintea…

 7. Cred ca articolul nu e scris corect. 10 lei pe zi si 75 lei/luna iar apoi 1900 lei/an? Pai nu iese mai ieftin atunci sa-i iei lunar? 🙂

  Marea problema a acestei taxe anti-poluare e faptul ca-i propusa de Firea.

  Cat despre cei ce vor progres si sa traiasca precum un vest cu masini poluante, numai de bine. Sper totusi ca sunt niste postaci ca e greu de crezut ca un om normal poate avea vederi atat de inguste.

  • Nu conta de la cine venea daca era o propunere ok, dar nu este. Mai intai primaria ar trebui sa aiba pus la punct transportul public : mai multe magistrale de metrou, tramvai usor, autobuze electrice, etc. Apoi sa rezolve problemele de infrastructura : largiri de bulevarde, parcari, noduri rutiere, pasaje si pasarele, centuri ocolitoare, parcuri, spatii verzi, etc. Dupa ce rezolva toate acestea sa vina la mine sa imi ceara bani in plus (dupa impozit, vigneta, loc parcare, ITP) ca masina este poluanta.

 8. In sfarsit a inteles si doamna Firea mesajul alegatorilor din 26 mai! Taxa pentru toti pesedistii din tara si diasporele care vin sa-si umple rablele euro 2 cu carnati si slanina!

 9. Interesant. Se cunoaște că de trei-patru ani se citește mult, la Primărie, carte virtuală interbelică din Biblioteca Digitala a Bucureştilor, cea mai tare din UE.

 10. Pe de-o parte preocuparea (mimata!) pentru mediu, pe de alta parte, vor sa construiasca incineratoare gigant de gunoaie printre blocuri…
  https://campaniamea.declic.ro/petitions/gratiere-pentru-emisiile-poluante-generatoare-de-cancer
  Cand o sa poti merge cu transportul public in orice loc din Bucuresti in conditii decente, abia atunci sa se puna problema interzicerii/platii vignetei

 11. Dom’e, cel mai bine ar fi să se interzică toate autoturismele în Bucureşti, exceptând, desigur, cele ale popilor, jandarmilor şi beneficiarilor de pensii speciale.
  Restu’, s-o ia per pedes sau cu STB-ul!

 12. Tot în omul de rand dați, toate poluează nu contează ce norma au, așa că numai dați în vrajeli, numai taxe visați zi și noapte

 13. Cum e posibil sa faceti o asa de mare ilegalitate…Pe langa faptul ca nu se ofera absolut nici o strategie de transport (cel public fiind la pamant)faceti discriminare intre cetateni…Cu ce sa-si cumpere omul masina nepoluanta ca nu are pensii speciale si salariile voastre nesimtite..Cel putin ati gasit solutia -sa cumpere electrocasnice in locul masinilor poluante…Chiar ati innebunit ca nu mai aveti bani la buget…Ce ar fi sa vedem in centru orașului sa circule omul cu câte un fier de călcat în fiecare picior alimentate de la un motors de frigider..???Asta chiar ca este nepoluant…
  Sa lăsăm ironiile..
  Puneti-va mintile la contributie oameni buni și nu mai stati degeaba în scaunele voastre înalte…Creați spații verzi ca aveti posibilitati,dar nu mai aveti unde ca le-ați împărțit între voi și acum casunati pe oameni să va plateasca vouă stricaciunile…Opriți defrisarile ilegale și o sa avem și oxigen..
  Nu va mai jucați cu nervii și cu viețile oamenilor faceti ceva pentru ei și nu numai pentru buzunarele voastre…
  Asa ca punți mână și munciti nu mai inventati tot felul de metode de a exploata si de a va bate joc de oameni ca nu se stie cat o sa mai rabde si ei…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.