G4Media.ro

Moment tensionat la dezvelirea statuii lui Bethlen Gabor / Senator PSD de…

Sursa foto: Alba 24

Moment tensionat la dezvelirea statuii lui Bethlen Gabor / Senator PSD de Alba a alăturat statuii portretul lui Avram Iancu

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a fost protagonistul unui moment petrecut în timpul ceremoniei de dezvelire a statuii principelui Bethlen Gabor, la Alba Iulia, în cadrul evenimentelor organizate cu prilejul Zilei Unității Reformate maghiare, anunță Alba 24.

Acesta a oferit un buchet de flori președintelui Ungariei, Katalin Novak, după care a scos un portret al eroului național român Avram Iancu și l-a așezat la baza statuii principelui Gabriel Bethlen, pentru a aminti de cei 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu.

În momentul în care senatorul Călin Matieș s-a apropiat de președintele Ungariei, forțele de ordine i-au atras atenția acestuia.

Când i-a oferit buchetul de flori, s-a apropiat și mai mult, pentru a transmite mesajul. Katalin Novak i-a zâmbit și mulțumit pentru flori.

Matieș a spus că primarul ar fi trebuit să știe că anul acesta se împlinesc și 150 de ani de la moartea eroului Avram Iancu.

Portretul lui Avram Iancu a rămas pe gazonul din apropierea statuii lui Bethlen Gabor.

Alba Iulia a fost aleasă ca locație pentru acest eveniment festiv pentru că s-a dorit și aniversarea Colegiului Academic (Collegium Academicum), fondat aici în urmă cu 400 de ani de către principele Transilvaniei, Bethlen Gábor.

Sursa foto: Alba 24

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

33 comentarii

 1. Oamenii care cred ca Avram Iancu e un erou sunt bolnavi mentali. Daca nu era el era alt erou si poate nu era unul care voia sa omoare oamenii pe baza de rasa 🙂

 2. Ce căuta Statuia lui B Gabor in Romania?Ce căuta aceasta atleta unguroaica Transilvania?

  • Bag seama ca te ai nascut sub o piatra sau nu intelegi nimic din istoria ardealului. Te rog frumos sa te documentezi inainte de a posta comentarii fara sa ai habar se subiect.

  • Ce cauta udmr in guvern?
   Multumiti pentru asta psd-ului si pnl-ului.

  • Bună întrebare!
   Nu știu de la ce partide primarul de Alba Iulia?!? Cumva unul de la ciuma roșie? Doar psd-iștii pot fi atât de milogi și de antiromâni.

  • @Mihai, primarul din Alba Iulia care din USR PLUS.

  • @Mihai, primarul orasului Alba Iulia e din USR PLUS, se numeste Gabriel Pleșa.

 3. Ce cauta UDMR la guvernare?
  Și totuși se voteaza in continuare, in prostie, cu PSDNL…

 4. Romania din stat esuat a trecut la statutul de colonie, orice venetic face ce vrea prin colonie.

 5. Ceva e PUTRED la mijloc ! De unde până unde este important pentru români Betlehem Gabor ? Era un PROOTOMAN iar cu otomanii românii nu erau deloc în relații de prietenie.
  Statuia lui Bethlen Gabor prootomanul la : SIBIU, Tg Mureș, Alba Iulia ..și câte mai urmează ? Întâmplător susținute de Budapesta !

  • Decretarea zilei de 15 Martie ca Zi de Doliu National pentru Comemorarea Victimelor Genocidului de la Ip si Treznea. Nu se poate uita asa ceva.

 6. Cât in lume prosti or fi deștepții bine.or trai! Cetățeni ai României de toate etniile unirea e forță ,dezbinarea e slăbiciune !

 7. De obicei sunt contra PSD, dar de data asta aprob gestul. In primul rand trebuie sa ne amintim de eroii nostri Romani, si apoi de altii!

 8. De ce o fi fost moment tensionat ? Si de ce toparlan ?! Omul a daruit niste flori si a pus si un portret a lui Avram Iancu. Dumnezeu sa I odihneasca pe amandoi, si pe Gabor Bethlen si pe Avram Iancu. Amandoi au facut lucruri marete pentru oamenii care traiesc pe aceste locuri.

 9. A parazitat evenimentul in interes politic
  scrie pe wikipedia cica despre el ca principe: ntre timp ce era rege, Bethlen a evitat cruzimea și excesele, tipice predecesoriilor săi. El a dezvoltat producția minieră și industrială, naționalizând multe sectoare ale comerțului extern al Transilvaniei prin utilizarea agenților care au cumpărat cantități mari de bunuri în țară la un preț fix și apoi revanzându-le în străinătate cu un mare profit.

  Un fel de liberal prin noi insine as zice eu inainte de vreme /dar si un socialist auzi a nationalizat domenii cheie pentru a aduce banii la bugetul statului.
  Ceva ce orice om ar trebui sa se mandreasca local….. pesedeu sau ungurean sau oltean.

 10. Deci USR s-a aliat cu pro-rușii de la AUR în Parlament și cu prietenii rușilor din Ungaria la Alba Iulia dar în rest ei sunt tare români și occidentali. 😂

 11. Test ca nu se poate comenta

 12. Problema este ca mulți încearcă sa înțelege trecutul raportat la mentalitatea de azi. Dar cele întâmplate de acum sute de ani se poate înțelege numai prin mentalitatea de atunci. Da romanii nu aveau multe drepturi care acum pare ridicol. Dar adevărul este ca în acea vreme nici maghiarii nu aveau multe drepturi pentru ca nu făceau parte din clasele conducătoare. Vezi Gheorghe Doja! Era maghiar dar fără drepturi. Sau vezi Matei Corvin care era și Roman și maghiar și avea și drepturi ba mai mult putere de-a conduce alții. Trebuia sa ai Merite atunci sa ai drepturi altfel nu aveai! Spre deosebire de acum când avem drepturi dar nu și obligații!

 13. A fi b0zg0r e o stare de spirit. Nu te simti cetateanul tarii in care traiesti, iar tara careia consideri ca-i apartii nu prea te-ar vrea, la o adica. E trist, de fapt…