G4Media.ro

VIDEO Maia Sandu, mesaj pentru primarii din România care fac proiecte comune…

Sursa foto: Facebook / Ion Ceban

VIDEO Maia Sandu, mesaj pentru primarii din România care fac proiecte comune cu primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban: Le-aș recomanda să se documenteze mai bine despre situația din Republica Moldova

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a declarat într-un interviu pentru G4Media că partidul condus de primarul Chișinăului, Ion Ceban, apare într-o listă a Departamentului de Stat al SUA ca fiind finanțat din Rusia și l-a enumerat în lista persoanelor care încearcă să intrumenteze politic protestele din țară.

Întrebată de G4Media ce mesaj are pentru primarii și președinților de consilii județene din România cărora Ion Ceban le cere bani proiecte în Chișinău, Maia Sandu a spus: ”Le-aș recomanda să se documenteze mai bine despre situația de la Chișinău și din Republica Moldova”.

”Ion Ceban, sau cel puțin partidul pe care îl conduce apare în această listă a Departamentului de Stat. Repet, știm că există forțe interne și forțe externe care încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova. Obiectivul nostru este să menținem pacea și siguranța”, a mai spus Maia Sandu.

Vezi declarația Maiei Sandu în clipul video de la minutul 20.00:

Context. Consiliul Județean Buzău, condus de Petre Emanoil Neagu (PSD), a adoptat în ședința în luna mai 2022 două hotărâri prin care direcționează 400.000 de euro și 400.000 de lei în proiecte pentru Primăria Chișinău, potrivit deciziilor publicate pe site-ul consiliului. Astfel, Consiliul Județean Buzău va plăti Primăriei Chișinău 350.000 pentru amenajarea Parcului Catedralei și alte 50.000 de euro pentru reparația unui pasaj pietonal subteran de pe Bulevardul Dacia, potrivit hotărârii oficiale.

În plus, Consiliul Județean Buzău a mai alocat 400.000 lei pentru organizarea și desfășurarea în comun, în perioada 2-5 iunie 2022 a ediției a IV-a a Festivalului „Buzău Fest” și ediției a II-a a evenimentului „Zilele Chișinăului”, după cum arată o altă hotărâre adoptată de CJ Buzău.

Partidul lansat de edilul capitalei Ion Ceban, „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), ar fi finanțat din surse de la Moscova, potrivit documentului privind sancțiunile aplicate de SUA pentru 21 de persoane și entități din Republica Moldova.

Potrivit documentului citat, Departamentul de Stat al SUA susține că Gudilin, unul dintre persoanele supuse sancțiunilor, a facilitat, în 2020, plăți cu criptomonede, cel mai probabil pentru a finanța operațiuni de influențare a alegerilor. În 2021, acesta, alături de alte persoane, ar fi contribuit la elaborarea unor materiale video de propagandă pentru a influența electoratul moldovean la alegerile parlamentare.

Eforturile lui Gudilin și a asociaților săi au eșuat, însă Departamentul de Stat al SUA susține că acum acesta, cât și echipa sa, oferă susținere unei noi mișcări politice – MAN, condusă de fostul socialist, primarul capitalei Ion Ceban.

Procuratura Generală din Republica Moldova a anunțat că investighează împreună cu serviciul de informații SIS informațiile publicate de Rise Moldova potrivit cărora spioni ai serviciului rus de securitate FSB se implică activ în campaniile electorale și viața politică din țară, transmite Radio Chișinău.

Primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, a avut la începutul anului 2022 un turneu punctat de întâlniri cu lideri de prim rang în România. Ceban a făcut un tur de forțp în zona administrațiilor locale, unde vrea să atragă parteneriate cu Chișinăul, dar și la nivel central.

Ion Ceban este un politician ce a făcut pe rând parte din Partidul Comuniștilor (PCRM) condus de fostul președinte comunist și autoritar Vladimir Voronin, după care a fost unul dintre primii transfugi la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) în anul 2012, condus de fostul președinte prorus, Igor Dodon. Anul acesta, el și-a lansat propriul partid, denumit Mișcarea de Alternativă Națională (MAN).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Pai, nu s zicea ciolacu ca nu mai loc în București de mașini cu nr de Buzău!
    E corect dar nici de prosti cu buletin de Buzău nu mai ai loc!

  2. Hai doamna!
    Câștigați la pas președinția României!

  3. Săraca Maia, ea chiar crde ca PCR-USL-istii nu știu 🤣🤣🤣🤣

  4. Are tupeu vanzatoarea asta de tara maia,vinde Moldova dupa reteta vanzarii Romaniei catre UE

  5. Asta i unul dintre ei!

  6. Doamna Maia încearcă să fie diplomata. Ceea ce vrea să spună este că trădătorii prorusi din românica sprijină trădătorii prorusi din Moldova. Și noi știm asta doamnă dar avem de asemenea ca și în Moldova o grămadă de prostime care îi votează pe minciuni și pomeni electorale. Sub „protecția ” rușilor o țară nu poate ajunge decât o ruină.