G4Media.ro

VIDEO Maia Sandu, la Bucea, alături de Zelenski: Credem în victoria Ucrainei!…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

VIDEO Maia Sandu, la Bucea, alături de Zelenski: Credem în victoria Ucrainei! Crimele împotriva umanității trebuie să ducă la consecințe grave

Crimele produse de trupele ruse în Bucea și în alte orașe și regiuni ale Ucrainei nu vor rămâne nepedepsite, a declarat vineri președinta Moldovei, Maia Sandu, care a participat la Summitul Bucea 2023, la invitația omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite deschide.md. Evenimentul are loc cu ocazia împlinirii unui an de la retragerea trupelor ruse din această localitate, care a fost teatrul a sute de crime de război produse de soldații lui Putin.

„Astăzi, eu, dar și oamenii din R. Moldova, suntem alături de comunitatea globală în amintirea terorii provocate în orașul Bucea în urmă cu un an. Admirăm curajul și hotărârea apărătorilor care au alungat invadatorii ruși. Onorăm și deplângem victimele nevinovate – bărbați, femei, părinți și copii – sute de oameni uciși, mulți alții violați, torturați sau traumatizați. Suferința lor – un semn că s-ar putea să nu existe o limită pentru brutalitatea fără sens a invaziei ruse în Ucraina. Am simțit asta în R. Moldova. Mulți dintre oamenii noștri au urmărit cu tristețe și groază sângerarea din Bucea și Ucraina. Am vizitat orașele îndurerate Bucea, Irpin și Borodeanka în iunie anul trecut pentru a vedea cu ochii mei consecințele agresiunii Rusiei. Crimele comise aici mă marchează și astăzi. Nu există cuvinte pentru a descrie tragedia dumneavoastră”, a declarat Maia Sandu.


Ea a notat că autoritățile de la Chișinău rămân ferme în condamnarea agresiunii Rusiei, atrocităților de lângă Kiev și în alte regiuni din Ucraina, ocupate sau bombardate de trupele ruse.

„Statele democratice trebuie să lucreze împreună pentru a se asigura că aceste atrocități sunt investigate și pedepsite. Trebuie să semnalăm lumii că violența nu va fi tolerată – în Ucraina sau oriunde altundeva. Crima are consecințe. Crimele împotriva umanității trebuie să ducă la consecințe grave pentru ca istoria să nu se repete. Datorăm asta celor din Bucea – celor care au murit, celor care au fost strămutați și celor care și-au apărat orașul”, a menționat șeful statului.

Potrivit Maiei Sandu, R. Moldova sprijină puternic Ucraina. Ea a amintic că moldovenii au fost alături de toți ucrainenii care fugeau de război, le-au oferit adăpost sutelor de mii de refugiați, jumătate dintre ei fiind copii. Ea a dat asigurări că acest lucru va fi continuat până când fiecare ucrainean se va putea întoarce acasă, în siguranță.

”Domnule președinte, Credem în victoria Ucrainei în această luptă nedreaptă pentru existența ca stat, ca națiune, cu restabilirea completă a integrității teritoriale a țării dumneavoastră. Și cerem dreptate. Fără dreptate, nu poate exista niciodată pace. Glorie Ucrainei!”, a conchis șeful statului.

Maia Sandu participă la Summitul Bucea 2023, dedicat împlinirii unui an de la eliberarea orașului ucrainean. Ea se află în țara vecină la invitația președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Pe lângă șeful statului, la eveniment mai participă premierii Slovaciei, Sloveniei și Croației.

Astăzi se împlinește un an de când Rusia s-a retras din suburbia Kievului, Bucea, lăsând cadavre de civili împrăștiate pe străzi în ceea ce a devenit un simbol al presupuselor crime de război rusești care au șocat lumea. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a scris într-un mesaj publicat pe rețelele sociale că Ucraina ”nu va ierta niciodată” ceea ce s-a întâmplat acolo.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. „Pe lângă șeful statului, la eveniment mai participă premierii Slovaciei, Sloveniei și Croației.” Si „ai nostri” să porniseră într-acolo, da’ să-mpedicară dă prag.

  2. Nenorocirile acelea abia de un an s-au întâmplat; trăim, gândim, suntem aici toți cei contemporani cu războiul ăsta. Încercările de aburire, de dezinformare, vă descalifică și nu înțeleg cum puteți dormi noaptea știind că luați apărarea brutei, mânjind victima!