G4Media.ro

VIDEO Creșterea cu 40% a pensiilor din septembrie rămâne în buget. Florin…

VIDEO Creșterea cu 40% a pensiilor din septembrie rămâne în buget. Florin Cîțu a prezentat rectificarea bugetară: deficit bugetar estimat la 6,7% din PIB / Un miliard de lei în plus pentru proiectele baronilor locali prin PNDL

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat miercuri principalele coordonate ale rectificării bugetare: Comisia de prognoză estimează o contracție de -1,9% din PIB, iar deficitul bugetului este estimat la 72 mld lei, adică 6,7% din PIB. Cîțu a anunțat diferite creșteri de bugete pentru cheltuielile sociale și pentru sistemul sanitar, precum și un miliard de lei pentru PNDL, Programul Național de Dezvoltare Locală la care sunt racordați baronii locali.

Într-un răspuns la o întrebare pentru G4Media.ro, Florin Cîțu a spus că în rectificare ”nu se schimbă nimic referitor la pensii”, ceea ce înseamnă că rămâne valabilă prevederea legată de creșterea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie 2020.

Cîțu a precizat că, prin rectificare, nu a fost tăiat niciun ban de la investiții.

Principalele declarații:

 • Coordonatele macro de la care pornim: Comisia de prognoză estimează o contracție de -1,9% din PIB
 • Deficitul bugetului este estimat la 72 mld lei, adică 6,7% din PIB
 • Estimări de la Comisia Națională de Prognoză
 • Pe venituri: criza a însemnat un șoc puternic; vom încasa mai puțin cu 23 miliarde de lei. Vom primi de la Comisia Euroepană circa 3,8 mld lei, deci înseamnă că vor scădea pe net cu circa 19 miliarde de lei
 • Cheltuielile bugetului cresc cu 12,5 miliarde lei.
 • La personal avem un plus la cheltuieli din plata stimulentului de risc pentru personalul medical pe perioada stării de urgență
 • La cheltuieli cu asigurările sociale,  au crescut cu peste 6 miliarde de lei (șomajul tehnic și alte cheltuieli cu sănătate)
 • Cu 8,1 miliarde lei crește doar bugetul Ministerului Muncii
 • Rectificarea bugetară susține primul pachet de măsuri. Al doilea pachet de măsuri, pentru repornirea economiei, la care lucrăm acum, va apărea după terminarea stării de urgență
 • Vineri începe IMM Invest, cel mai amplu program de investiții pentru antreprenori din istoria României

Întrebări:

 • Q: Guvernul ia încalcul creșterea sau reducerea unor taxe?
  A: În nici un caz nu vom crește taxe în acest an. Lecția crizei anterioare e aceasta: nu crești taxe în criză pentru că frânează ieșirea din criză. Din contră, injectăm lichiditate în economie.
 • Q: Ministerul Finanțelor are în plan și alte măsuri directe pentru ajutarea populației?
  A: Prin plata șomajului tehnic vrem să susținem cetățenii. În acest moment nu există un proiect legat de chirii, dar vom veni cu proiecte în faza a doua.
 • Q: Detalii despre șomajul tehnic pentru cei care vor fi reangajați?
  A: Ne vom uita și la acest proiect, va face parte din pachetul pentru faza a doua.
 • Q: Bancherii au cerut clarificări despre neplata ratelor?
  A: Da, sunt zilnic discuții, am primit observații, mai există discuția pe o singură observație, sigur le vom rezolva împreună pe toate. Tot ce le cer e să nu pună piedici în acest moment celor care cer amânarea ratelor.
 • Q: Sunt invocate estimările de scădere economică ale FMI? Bufferul de la Finanțe mai există?
  A: Sunt bani de investiții. În rectificare nu a fost tăiat niciun ban de la investiții. Din contră, bugetul Ministerului Dezvoltării a fost suplimentat cu un miliard de lei pentru proiectele PNDL
 • Noi avem puterea de a avea o revenire rapidă anul viitor. Depinde doar de noi să luăm măsurile corecte.
 • Q: Detalii despre evoluția deficitului pe primele 3 luni?
  A: Încasările în martie arată că economia a încetinit, în aprilie vedem totuși că majoritatea companiilor mari care aveau bani în conturi au început să plătească facturile. Apelul meu a fost auzit de companii și și-au plătit taxele.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

43 comentarii

 1. Acum sa vezi scandal.
  Catu nu e de acord cu somaj la bugetari

  • Este ridicol ce se intampla. Inteleg ca isi urmaresc interesul electoral si intr-o anumita masura e mai bine asa cu mini psd-ul lucovid-ului decat sa revina psd-ul adevarat cu mult mai sinistrul ciolacu, dar e complet iresponsabil sa cresti substantial cheltuielile si sa te indatorezi pana peste cap, fara sa faci vreo economie si fara macar sa oferi vreu suport real celor care lucrau si raman fara niciun venit. Somaj tehnic partial pentru o parte din bugetari pt cateva luni (in care consumul oricum e redus de restrictii, deci cheltuielile fiecarei gospodarii scad), care ar si veni impreuna cu niste odihna adesea nemeritata, chiar nu e insuportabil pt nimeni, oricat de nerezonabil ar fi cineva. De asemnea amanarea cresterii pensiilor cu 40%, sau limitarea cresterii respective doar la cele mai mici pensii (ce ar fi fost mai corect de la inceput) e justificabila in conditiile actuale. Dar sa zicem ca astea costa electoral prea mult, atunci un minimum obligatoriu ar fi plafonarea pensiilor speciale, mare parte din ele fiind oricum incasate de fosti militieni, securisti si militari comunisti, care au reprimat populatia si inainte si dupa revolutie si au mai si avut privilegii si spagi toata viata. O asemnea masura, combinata cu utilizarea acelor fonduri pe un venit minim pt cei ramasi fara niciun venit din cauza crizei nu doar ca nu ar costa foarte putine voturi, ci ar aduce multe voturi in plus. Doar cardasia abjecta si lasitatea fara margini impiedica aceasta masura. Noi cei care lucram cinstit si platim taxe suntem niste mari fraieri si daca nu actionam si in societate si mai ales la vot, inseamna ca me meritam soarta de robi la jug si presuri pentru acesti nenorociti.

 2. Pai Citu ING trebuie sa ajute bancile,multinationalele si bugetarii de lux,poporul muncitor sa stranga cureaua si sa fie solidar hahaha

  • păi cum, pe ”poporul muncitor” nu-l ”ajută” mafia PRO-PSD? Că 30 de ani, guvernele mafiei securiste a tot ”strans cureaua” la ”banci, multinationale si bugetarii de lux” și a fost ”solidară” cu ”poporul”, nu a văzut nimeni asta? Păi și acuma, ce face? Trădează?

  • Cresc pensiile cu 40%,e in buget.
   Deci cresc si pensiile toate la fel:mici si mari cu 40%

  • Deci pensionarii de lux cu 73.000lei înmulțit cu 40%=102.000(1 miliard lei vechi pensie.)

  • Conform „Legii pensiilor privind Sistemul public de pensii”, Legea nr. 127/2019, numai la Pensiile PUBLICE(bazate pe Contributivitate!) va fi Crestere(daca va fi, dar eu NU cred ca va creste Punctul de pensie cu 40%, cum e in Legea pensiilor, poate mai putin!)!
   Legea asta a Pensiilor publice(bazate pe Contributivitate) prevede ca va Creste Punctul de pensie cu 40%!
   NU Pensia va Creste cu 40%, pentru ca la Pensiile PESTE 2000 de Lei exista Impozit de 10% peste Suma ce depaseste 2000 Lei!)
   Pensiile SPECIALE nu sunt calculate in functie de Punctul de pensie, exista LEGI Speciale pentru fiecare TIP de Pensie speciala, votate de PSD intr-o veselie, le gasiti mai jos:
   https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/peste-9000-de-romani-primesc-pensii-speciale-cea-mai-mare-pensie-este-de-18-716-lei-si-este-primita-de-un-magistrat-1245087

 3. Sa vedem cu ce si la ce l-au ajutat cei 15.000 de angajati ai Ministerului Finantelor Publice in „identificarea surselor” pentru plata salariilor (bugetarilor) si a pensiilor.
  Sunt convins ca toti au adus in garantie casele si proprietatile pentru creditele pe care urmeaza sa le plateasca doar ei si Catu, din banutii lor.
  #stamacasa #nunetrebuieeconomie #solidaritatecubugetarii

  • Angajații Ministerului Finantelor, în speță ANAF au distrus economia românească.
   Cate Imm -uri au fost închise din cauza lor.
   Să vezi ce salarii si sporuri au.Incredibile.

  • mai au doar până la toamnă ”salarii si sporuri Incredibile” slugile mafiei PRO-PSD din ”Ministerul Finantelor, în speță ANAF ” care ”au distrus economia românească” din din cauza cărora ”mm -uri au fost închise”.

  • Bad, punct lovit cu ghilimelele. Ti-am zis ca poti!

  • se pare că iar s-a ”zbu-ciumat” bușcul slujitor la mafia PRO-PSD, de la ”semnele de punctuatie” i se trage mereu.

  • Doar atat, scumpete? Hai, ca poti mai bine! Asa poate obtii si o crestere la remuneratie.

  • se oftică rău, boarfa pedeserastă, asta era și ideea:))))

  • Cine se oftica, scumpete? Nici nu imi dau seama cum trece timpul. Cum zicea Petrov:eu idei mai am, dar tu poti? Eu sper sa poti… Numai sa nu te lase ghilimelele, savant mic ce esti.

  • Noo, nu se oftică nimeni, doar unii au buzele strepezite. Probabil, de la atâtea ”idei avute” din ”supt”. Sau din ”dex-ul mare”, așa ”cum zicea tov petrov”. Și fix pe câte ”idei putute”, atâtea”ghilimele”. Că unii ”nici nu isi dau seama” sau o fac cu greu, doar după ce ”trece timpul”, nu e de mirare deloc: e de la prea mult ”sperat” primit de la ”angajator”.

  • Toti evazionistii isi dau cu parerea pe aici.in Romania evaxionistii se plâng toata ziua dar ei nu isi platesc taxele .

 4. Vedeti ce zice si bagati la cap. PNL lucreaza numai pentru sine.

  • mafia PRO-PSD ”pentru” cine ”lucreaza”? sau de securiști nu vine vorba niciodată?

  • Bad, ghilimea nebunatica ce esti…

  • De ce ai crede ca sunt obligat sa mentionez mafia PSD in fiecare postare?

   PSD=ticalosi psihopati, periculosi
   PNL=ticalosi lasi, cinici

   Ambele sunt adevarate simultan.

  • pro-pedeserastia, nimic? păi așa face o bușcă ”nebunatica”, pune ”bosu” la ”ghilimea”?

  • Tot timpul cu gandul la boss (ai observat ca sunt doi de s, scumpete!). Asa si trebuie, fidelitatea e lucru mare astazi. La picior, baiete!

  • Nu oricine poate fi perspi-cace așa, ca o bușcă pedeserastă, să vadă ”doi de s” la ”bosu mare” de la Aprozaru’ mafiei PRO-PSD. Defect profesional printre cacațavencii ”fideli”. Chit că-i mai scapă câteodată doi de ”i” de la ”mă-sa” aia căreia îi cere mereu părerea cu ”scos-ul”. Poate îi spune și că ce au moluștele din ”Pamantul de mijloc” e mai degrabă talpă, nu ”picior”.

 5. Orbam Catu demisia ,e dezastrul vostru ,sper sa nu aibe tupeul sa dea vina pe covid.

  • noo, că o să ”dea vina pe covid” mafia PRO-PSD după își reatașează cu ”tupeu” toate ventuzele, că la mafie mereu ”dezastrul” a fost al ”vostru”.

 6. Daca tragem linie, pana la sfarsitul anului, Romania se duce in cap cu 30% din tot ce inseamna economie, lejer.

 7. 1,9%? Bai baiatule, tu cand ai doua luni din an in care economia iti scade cu cate 40-50%, tu te astepti ca economia pe tot anul sa scada cu doar 1,9%? Frumoasa matematica!!! Multi economisti spun ca economia Romaniei o sa scada cu 5% doar pentru harababura din prima luna de carantina. Cu a doua luna de carantina o sa fie macar 8-10% scaderea PIB a Romaniei in 2020.

 8. Traisca PNL, noul PSD !!!

 9. PNL… PNLD?!!!!
  – 1,9% la PIB – Comisia de Prognoza?!!! Care, aia veche?! Care Guvern?!!!

 10. Crește și pensia de 77.000 de lei cu 40% ? Și cele patru pensii nesimțite ale lui Dorneanu ? Și alte pensii speciale ?

  • Fără pensii speciale nu se poate la JOHANNIS.

  • Nu, nu, cică e prea mult!!!!!!!!
   Beneficiarii au zis, dar n-a auzit guvernul pulii!

  • Creste punctul de pensie cu 40%.Cand vorbim de punct de pensie obligatoriu sunt pensii”‘civile” bazate pe contributivitate. Pensiile specilale n-au nici o treaba cu punctul de pensie.De-aia se mai pierd alegeri,sunt multi nemultumiti ca alea speciale nu mai cresc…

 11. Pacat ca dau atat cat dau la stat, in 2 ani plec definitiv, multumesc PNL

 12. Fl. Catu asta NU l-a schimbat pe Ion Ghizdeanu din fruntea Comisiei de Prognoza?
  Ghizdeanu era ala care la comanda lui Dragnea „crestea” PIB cu 5,5% in fiecare An, pe hartiile PSDiste si in celebrul Program de guvernare, evident!
  In realitate a fost An de An o Crestere a PIB de ~ 4,5%!

  Acum, pe 2020 PIBul Romaniei e planificat la 1.141, 440 Miliarde Lei(vezi Site-ul MF!), in crestere fata de PIBul din 2019, care conform Minsiterului de Finante a fost de 1.040,800 Miliarde Lei, exista Cifrele pe Site-ul MF(link-ul mai jos!)!
  Daca PIBul pe 2020 se va contracta cu 1,9% din PIBul planificat in Buget pe 2020, iar 1,9% din 1.141,440 Mld. lei inseamna 21,687 Mld. lei, rezulta PIBul pe 2020 va SCADEA la: 1.141,440 Mld. Lei – 21,687 Mld Lei = 1.119,753 Lei, adica un PIB mai mare decat cel REALIZAT in 2019(1.040,800 Mld. lei)!
  Bazaconii, nu cred!!
  Pai, cat trebuie sa „duduie” Economia dupa Criza, ca sa recupereze Lunile pierdute, mai ales ca DUPA criza NU cred ca Romanii se vor inghesui in Restaurante, Hoteluri, baruri, Turism-Vacante, Transport…nu va reveni usor cheltuirea intr-o veselie a banilor,(nu va mai fi „Blake Friday” in fiecare zi, cum spune un Expert!), cum era inaintea Crizei… pana revine INCREDEREA si dispare FRICA de RISC va dura… CUM va RECUPERA Economia, ca sa scada PIBul doar cu 1,9%!?
  Veorico, hai cu „solutiile”, tu erai „specialista”!

  Uite Cifrele pe Site-ul MF, calculatI:

  https://www.mfinante.gov.ro/pagina.html?pagina=buletin&categoriebunuri=executie-bugetara,rapoarte-trimestriale,rapoarte-semestriale,rapoarte-anuale,arieratele-bugetului-general-consolidat,comunicari-opc

  In PLUS, de unde atata BANET, nici vorba de Imprumut, de unde veti Plati Cheltuielile Curente: Salariile si Pensiile publice si Pensiile SPECIALE si PLUS Scadentele si Dobanzile la Imprumuturile anterioare ale Statului, cand in Anii anteriori Economia „duduia” si totusi Finantele se imprumutau aproape ZILNIC Sume uriase, EXCLUSIV pentru Plata Cheltuielilor curente, mentionate mai sus, cum specifica SEC la fiecare Imprumut chiar Minsiterul de Finante!?!!?
  Ceva nu se potriveste!!

  • Pe Giozdeanu l-a schimbat dar restul e tot acolo! Schimbând doar un om, fie el și capul, nu înseamnă că ai schimbat automat sistemul. Trebuie schimbata și structura dacă chiar vrei schimbare.

  • @Radulescu Marcel: Multumesc, dar chiar nu m-a dus mintea, e mult prea complicat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Multumesc, acum stiu si eu!!!

 13. Daca nu le creste, ajungem iar pe mana PSD. Deja e certat cu bugetarii, daca se mai supara si cu pensionarii, au pus-o.
  Oricum atat pensiile cat si salariile se vor dilua mult cu inflatia. Si e momentul e bun; te lasa UE sa ai orice deficit vrei.

 14. Asta-i prost la cap? De unde plm plătește ăsta majorarea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie „pe ploaia asta”?!?!

 15. Eu cred că este necesară creșterea asta a punctului de pensie cu 40%, pentru că sunt mulți pensionari cu pensii mici față de cei care se LĂFĂIESC CU PENSIILE LOR NESIMȚITE și la care nu le pasă 😭 de cei care trăiesc de la pensie la pensie. Fac împrumut la CAR-ul pensionarilor când vin sărbătorile 😭.
  Acum pe să de-a vina pe pandemie și precis nu vor mări,cu toate că niciodată nu au spus cu ,,subiect și predicat”că DA SE VA FACE MĂRIREA PUNCTULUI DE PENSIILOR CU 40%