G4Media.ro

VIDEO Elogiu fastuos în Franța, dedicat actorului Jean-Paul Belmondo, care a murit…

VIDEO Elogiu fastuos în Franța, dedicat actorului Jean-Paul Belmondo, care a murit luni. Președintele Macron a fost și el prezent la ceremonie: „Adieu Bébel!”

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost și el prezent joi la „Domul Invalizilor din Paris” pentru a-i aduce un ultim omagiu actorului Jean-Paul Belmondo.

„Îl iubim pe Belmondo pentru că el este ca noi”, a declarat Macron în cadrul ceremoniei dedeicate marelui actor, care s-a stins din viață luni, la vârsta de 88 de ani.

Făcând referire la colaborările lui Belmondo cu regizorii Noului Val Francez, François Truffaut și Jean-Luc Godard, președintele francez l-a descris pe Belmondo drept „o vedetă de neegalat a cinematografiei franceze”. De asemenea, Macron a declarat că actorul a fost o „prezență de neuitat” în opera altor autori francezi revoluționari, precum Jean-Pierre Melville, Alain Resnais și Claude Chabrol, scrie France24.

Belmondo a fost o „prezență cu care am crescut, de la film la film”, a continuat Macron.

Mii de oameni s-au adunat și afară pentru a urmări ceremonia pe ecrane special amenajate pentru ocazie. Ultima dată când s-a organizat o astfel de ceremonie a fost pentru fostul președinte Jacques Chirac în 2019.

Înmormântarea va avea loc vineri.

Jean-Paul Belmondo fost unul dintre cele mai mari nume din cinematografia franceză. În cariera sa de peste 50 de ani, legendarul „Bébel” a apărut în aproape 80 de filme.

Născut la 9 aprilie 1933, Belmondo a crescut într-o familie de artişti. Tatăl său, de origine italiană, a fost un renumit sculptor.

Belmondo, un clasic al Noului Val Francez, care a colaborat cu regizori precum Jean-Luc Godard şi Phillippe de Broca, a devenit celebru în cu filmul ”Cu sufletul la gură/ A bout de souffle”, de Jean-Luc Godard, din 1960.

Actorul este cunoscut şi pentru rolurile din filmele franceze cu gangsteri, precum ”Classe tous risques” (1960), de Claude Sautet, şi ”Borsalino” (1970), de Jacques Deray.

Printre titlurile sonore din filmografia starului francez se află și pelicule precum ”Panică în oraş/ Peur sur la ville” (1975), de Henri Verneuil şi două filme regizate de celebrul Claude Lelouch – romanţa în stil hollywoodian ”Un bărbat care îmi place/ Un homme qui me plaît” (1969) şi drama ”Viaţa unui copil răsfăţat/ Itinéraire d’un enfant gâté” (1988).

Belmondo a jucat şi rolul unui membru al Legiunii Franceze într-un film din seria ”James Bond”, thrillerul ”Casino Royale” din 1967.

De două ori nominalizat la BAFTA, pentru rolurile din ”Léon Morin, prêtre” (1961) şi ”Pierrot le Fou” (1965), actorul  a fost recompensat cu Cesar în 1989, pentru interpretarea din „Itinéraire d’un enfant gâté”.

„El va fi întotdeauna Magnificul”, a scris pe Twitter Macron luni. Numind Belmondo „o comoară națională”, Macron a adăugat: „Cu toții ne-am regăsit în el”, relatează digi24.ro

sursa foto: captura / facebook

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Nu verifică nimeni ortografia?
    „Eologiu fastuoas” în titlu???

  2. La noi, era o aniversare în Elveția.

  3. Altu care isi face reclama pe spatele mortilor, nu e numa la noi moda asta.

  4. Belmondo, fie-i tarana usoara ! se potrivea exact rolurilor si filmelor in care a jucat. Era chiar spiritul vremurilor, ca vantul de primavara!

  5. Actorul tinereții mele .Toată generația domniei sale o pleiada de talente in actorie,muzica și nu numai .Tot ce a creat aceasta generație este nemuritor și irepetabil .Multumesc pentru timpul petrecut împreuna .Drum lin și pace veșnica .